måndag 30 juni 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Småföretagen betalar priset för Trumps tariffer

|  

USA:s handelskrig med resten av världen påverkar alla, men i synnerhet små företag. För Sofia, småföretagare i Småland är detta inte storpolitik, det är vardag. Hon är en av dem som får betala priset för global osäkerhet, skriver Rapidus krönikör och delägare Jan Dahlqvist.

Krönika av Jan Dahlqvist

Jag drack nyligen kaffe med Sofia, en småföretagare från Småland. Hon driver en verkstad och importerar precisionskomponenter från USA – komponenter som inte finns i Europa.

Men senaste leveransen blev flera tusen kronor dyrare. Inte på grund av frakten, utan för att leverantören höjt priserna efter USA:s senaste handelspolitiska åtgärder och mot-tariffer från andra länder. Hon är en av dem som får betala priset för global osäkerhet.

USA:s handelspolitik har länge varit ett globalt maktspel – men för småföretag som Sofias är det inte diplomati, det är vardag. När stormakter kastar tullar och motåtgärder mot varandra, träffar det inte alltid jättarna hårdast. Det är de små som duckar för kulorna.

Jan Dahlqvist.

Tariffer, eller importtullar, har blivit ett politiskt verktyg för att skydda den inhemska industrin. Och visst, det kan låta rimligt i teorin – att gynna amerikanska tillverkare genom att göra importerade varor dyrare. Men när dessa varor är delar och produkter som svenska småföretag behöver för sin tillverkning, blir konsekvenserna snabbt kännbara.

Existentiell kris

För stora bolag är detta en tillfällig kostnad. För de små – en existentiell kris.

Stora företag har råd att binda kapital, förhandla om alternativa leverantörer eller till och med flytta produktion. Men små och medelstora företag sitter ofta fast i sina leveranskedjor. De har inte förhandlingskraften. De har inte marginalerna. Och de har inte tiden.

Det är lite som att spela Monopol där vissa får börja med ett hotell och andra med två tomma gator. När reglerna ändras mitt i spelet är det de som precis börjat som får kämpa för sin överlevnad.

Och ändå – det finns något djupt beundransvärt i dessa företagares uthållighet. De bygger inte bara bolag. De bygger samhällen. Lokala jobb. Innovationer. Nya lösningar på gamla problem. De är inte bara kuggar i det ekonomiska maskineriet – de är drivkraften.

Så vad gör vi åt det?

Vi kan inte påverka Vita Husets beslut, men vi kan skapa tryggare förutsättningar för våra småföretagare här hemma. Genom bättre rådgivning, statliga buffertar för exportföretag, och ökade satsningar på handelsnätverk som hjälper mindre företag navigera i en allt mer geopolitisk värld.

För i slutändan handlar det inte bara om tullar. Det handlar om vilka vi vill ska lyckas.

Och jag vill att Sofia ska kunna titta på nästa leverans – inte med oro i magen, utan med framtidstro.

USA:s handelskrig med resten av världen påverkar alla, men i synnerhet små företag. För Sofia, småföretagare i Småland är detta inte storpolitik, det är vardag. Hon är en av dem som får betala priset för global osäkerhet, skriver Rapidus krönikör och delägare Jan Dahlqvist.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Glad midsommar!

    Kära Rapidusläsare, ett nytt ”läsår” har gått och vi på redaktionen trappar ned tempot i några veckor. Vi tittar tillbaka på ett intensivt år med många nyheter och event.

  • Bästa affärerna görs nu

    I näringslivets värld är M&A – företagsförvärv och sammanslagningar – den ultimata tillväxtmaskinen. Men just nu är marknaden frusen av geopolitiska spänningar, tullar och osäkerhet. Just därför är det nu som de bästa affärerna görs, skriver Jan Dahlqvist.

  • Kommer AI ta våra jobb?

    Kommer AI att stjäla våra jobb, eller kan den bli vår största tillgång? Med en av Europas högsta arbetslöshet växer oron över hur framtiden kommer att se ut för Sveriges arbetskraft. Nu krävs både mod och ansvarstagande, skriver Jan Dahlqvist.

  • Landet lagom är fullt av enhörningar

    Det råder en bild av att det är svårt att resa riskkapital i Sverige. Det är inte helt sant. I själva verket har Sverige ett av Europas starkaste ekosystem för riskkapital. Det skriver Rapidus krönikör Jan Dahlqvist med uppmaningen: Våga drömma, våga stötta.

  • Trump insanity peak – Glad Påsk!

    Låt oss hoppas att påskäggen inte är rödlistade och att de innehåller angenäma överraskningar. Vi har haft nog med dåliga överraskningar på senare tid. Här följer en tankegång om varför det bör bli bättre nu.

  • Är det Europas tur nu?

    KRÖNIKA: Kan Trumps galenskaper trots allt ge Europa en välbehövlig spark i baken? USA har förvisso lånat sig till tillväxt, men Europa har inte gjort någonting. Vi får inte stå stilla medan världen springer ifrån oss, skriver Rapidus krönikör Jan Dahlqvist.

  • Vägen till det “omöjliga”: lönsam tillväxt

    Många startups misslyckas för att de saknar ett marknadsbehov. Men det finns lösningar på problemet. Här listar riskkapitalisten Jan Dahlqvist några av stegen som leder till framgång.

  • God fortsättning!

    Hej alla Rapidusfans. Efter en välbehövlig julvila är vi igång igen med bevakning av Sveriges mest underbevakade näringsliv, sett i […]

  • Med sikte på ett nytt och bättre år

    Gott nytt år, alla kära läsare. Nu stänger vi 2024 som rent ut sagt blev ett skitår. Vi ser fram emot ett bättre 2025 där lägre räntor ger fler investeringar som sätter snurr på hjulen för oss alla.

  • Nyhetskrönika

    Det saknades inte dramatik i skånskt näringsliv under 2024. Mellby Gårds tvärvändning i försäljningen av Academedia till Roger Akelius tog nog priset. Här följer några av Rapidus höjdpunkter under det gångna året.