tisdag 6 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

|  
|  

Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.

Rapidus har i veckan berättat om försvars-IT-företaget Mildef som dels ser en stor expansion i Europa framöver, dels har rusat på börsen vilket fått till följd att ett flertal insynspersoner med aktieägande nu tar hem vinst och säljer, bland annat grundaren Marianne Trolle som sålt för uppåt en kvarts miljard kronor.

Advenica är ett annat skånskt företag med kunder inom militären. Advenica utvecklar krypteringsutrustning för säker kommunikation. Här har tillväxten gått trögare, men bolaget är just nu inne i en intensiv tillväxtfas och bolaget ska gå från 110 till 130 medarbetare.

Främst är efterfrågan på ingenjörer stort. Bolaget kommunicerar inte några finansiella mål, men Marie Bengtsson tror att 2025 kommer att fortsätta utvecklas positivt. Fjolåret beskriver hon som ett genombrottsår.

2024 var nämligen första gången som Advenica redovisade ett positivt helårsresultat. Omsättningen landade då på 162,2 miljoner kronor och rörelseresultatet uppgick till 6,3 Mkr.

“Med tanke på hur omvärlden ser ut så ser jag inget som talar emot att vi fortsätter vår resa.”

marie bengtsson

– Med tanke på hur omvärlden ser ut så ser jag inget som talar emot att vi fortsätter vår resa, säger Marie Bengtsson.

Resultatet återspeglar sig även i Advenicas aktie som handlas på First North. Sen januari är den upp 76 procent och på ett år har aktien stigit 110 procent. Bolaget har i dagsläget ett börsvärde på drygt 774 miljoner kronor.

Advenicas målgrupper finns i fyra sektorer: Försvar, myndighet, infrastruktur och industri, där försvarssektorn står för majoriteten av Advenicas omsättning.

– Försvarssektorn är eftersatt men den växer och självklart är vårt fokus nu att fortsätta utveckla nästa generations krypteringsprodukt. Vi kommer alltså fortsätta att utveckla försvarssidan samtidigt som vi även riktar fokus mot nationell säkerhet.

IT-säkerhet blir OT-säkerhet

Marie Bengtsson talar även om ett annat fokus, nämligen när IT möter OT (Operational Technology) alltså produktionsmiljöer. Det handlar exempelvis om när man vill plocka ut mätdata eller styra sin OT-miljö centralt.

– Det handlar om hotbilden från hybridkrigen som växer allt större. Vi måste säkerställa att våra nätverk inte kan stängas ner och att digital information inte hamnar i händerna på fel personer. Cybersäkerhet är inte längre något frivilligt, det är något alla behöver tänka på då läget är mycket kritiskt. Därför ser vi det här som en långsiktig affär.

Advenica grundades 1993 och har sitt säte i Malmö, där majoriteten av bolagets produkter designas, utvecklas och tillverkas.

Martin Linderoth

Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Bonesupport-veteran tar över Moroxite

    Moroxite siktar mot ett amerikanskt marknadsgodkännande nästa år. Då toppar styrelsen ledningen och låter en Bonesupport-grundare kliva in som vd.

  • Bimobject på förvärvsoffensiv

    Bimobject köper Malmöbolagen Green Metrica och Lumea AI Plattform, som båda är inriktade på artificiell intelligens. Bygginformationsbolaget redovisar också siffror för årets första kvartal, som visar att vd-karusellen blivit en kostsam historia.

  • Joel Eklund till Trianons styrelse

    Tepe-arvtagaren Joel Eklund tar plats i fastighetsbolaget Trianons styrelse. Det blir den femte styrelsen som han sätter sig i, förutom Tepe. Trianon kom även på tisdagen med en bra rapport, men aktiemarknaden verkar inte vilja ha fastigheter just nu.


  • Bimobject på förvärvsoffensiv

    Bimobject köper Malmöbolagen Green Metrica och Lumea AI Plattform, som båda är inriktade på artificiell intelligens. Bygginformationsbolaget redovisar också siffror för årets första kvartal, som visar att vd-karusellen blivit en kostsam historia.

  • Dan Olofsson köper Qgroup

    Qgroup skrotar börsplanerna. I stället köps IT-konsultkoncernen upp av Danir-kontrollerade Nexer Group. – Det här blir än mycket bättre lösning än att gå till börsen, säger Qgroups vd Jon Carvell.

  • Finch sätter sin AI i hårdträning

    Techprofilen Hannah Meiton och hennes Ampli Ventures investerade i början av året i Malmöbaserade AI-bolaget Finch. Nu kliver hon in i styrelsen för att sätta bolagets AI-modell i hårdträning.

  • Stjärnspäckad styrelse i Elva11

    Nyligen gjorde Additude-grundaren Jim Roslund comeback i IT-branschen med det nystartade konsultbolaget Elva11. Nu tar styrelsen form. Utöver ordförande tar andra tunga technamn och internationella profiler plats i styrelsen. Rapidus har namnen.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.

  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Wallenberg går in i 34-bolag

    Ideonbaserade Nordic Forestry Automation, som Rapidus utsåg till 34:a år 2023, får in ett Wallenbergbolag som ny delägare. Det här ska den nya investeringen räcka till.

  • Additude-grundaren bygger nytt IT-bolag

    Additude-grundaren Jim Roslund är tillbaka i IT-branschen. Med en grupp tidigare Tretton37-medarbetare och deras uppdrag som grund drar han igång ett nytt IT-konsultbolag. Och gissa vad bolaget heter.

  • Säkra kommentarsfält – en lönsam historia?

    Ifrågasätt Media vill återuppliva kommentarsfunktioner på nätet och göra dem trollfria. Nu öppnas en investeringsrunda som ska räcka till svarta siffror.

  • Alteri Care satsar globalt

    Efter satsningen på internationell expansion närmar sig vårdtechbolaget lönsamhet – och ska revolutionera sjukvården i Zimbabwe.