fredag 19 december 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Fomo-effekt gav Re:meat övertecknad runda

|  
|  

Det tog sin tid. Men till slut var investerarintresset stort när köttodlingsbolaget Re:meat sökte nya pengar. Nu ska Sveriges första ”köttbryggeri” byggas i Lund.

Malmöbolaget Re:meat vill revolutionera matindustrin genom att odla kött. I januari deltog bolagets vd Jacob Schaldemose Peterson vid Rapidus pitchevent i Lund, där bolaget sökte totalt 6 miljoner kronor. Men när rundan stängdes hade de tagit in nästan det dubbla: 11 miljoner kronor.

— Det är härligt, vi lyckades skapa en fomo-effekt (fear of missing out, red). Det satt långt inne, men till slut, säger Gittan Schiöld, som är bolagets CCO och medgrundare.

Det är en namnkunnig investerargrupp som deltagit i rundan, med bland annat 8+ Ventures, Kristofer Forss, som grundat Bastard Burgers, Jon Persson och Erik Rosengren som grundat Söderberg & Partners och Judith Wolst, som grundat SusTechable, samt Skåne Ventures. Dessutom deltog en rad mindre ängelinvesterare.

— Det är så kul, vi har lyckats hitta en härlig mix av kompetenser. De har även bra kontaktnät i branschen och vi behöver etablera strategiska partnerskap i värdekedjan. De som går in nu har ett brett nätverk och kan stötta upp, säger Gittan Schiöld.

Jacob Schaldemose Peterson och Gittan Schiöld.

Hon framhåller att det också handlar om investerarnas inställning till produkten.

— De har tron på att det är det här kommer vi att äta i framtiden, att vi radikalt kommer förändra vårt sätt att äta kött – om vi nu ska äta kött, säger Gittan Schiöld.

En fråga om beredskap

Det går att peka på många klimatfördelar med odlat kött framför traditionell djurhållning. Att odla kött tycks också ligga rätt i tiden när säkerhet och beredskap hamnat högt på dagordningen.

— Det som händer i omvärlden har gjort att klimatfrågan hamnat i skymundan, men matproduktionen är ju en del av beredskapen, så därav lyckas vi fortsätta vara relevanta.

Kapitalet kommer att gå till att bygga en pilotanläggning där odlingen ska ske, där bolaget gärna jämför sin process med ett bryggeri. ”Köttbryggeriet” kommer att byggas i Lund, för att visa för kunderna hur odlingsprocessen går till.

— Våra kunder är ju matproducenterna och vi behöver visa på hur effektiv processen är, och att det funkar, säger Gittan Schiöld.

Med det nya, oväntat stora, kapitalet kan bolaget driva på sin utveckling snabbare, och har också lite längre runway. Men om ett år behöver bolaget fylla på kassan igen. 

— Det blir förhoppningsvis vår sista runda, på kanske runt 20 miljoner kronor. Men vi är supertaggade att få ta nästa steg nu, det ska bli jättespännande, säger Gittan Schiöld.

Julia Fryklund

Investerarintresset var stort när köttodlingsbolaget Re:meat sökte nya pengar. Nu ska Sveriges första ”köttbryggeri” byggas i Lund.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad

Prenumerera på Rapidus för
533 kr per månad

Bli en del av vårt exklusiva nätverk och få koll på vad som händer i Skåne och Öresundsregionen. Var alltid uppdaterad när du talar med dina affärskontakter. Nytta, nöje, inspiration.




  • Exklusiva affärsnyheter
  • Inbjudan till våra nätverksträffar
  • Två användare ingår

  • Från exitdepp till nystart

    ,
    I senaste avsnittet av Rapidus podd Lejonkulan: En AI-tjänst som effektiviserar och automatiserar säljteamens arbete, det är idén till startupen […]


  • Femte generationen tar över Saturnus

    Sveriges största glöggproducent står inför sitt fjärde generationsskifte. Och den nya generationen kliver in med sensationell tillväxt i ryggen. Rapidus besökte ett mer än hundraårigt destilleri.

  • Dugs vd: ”Vi har inte dolt någonting”

    Nasdaqs hot att avnotera Dug Foodtech från First North kan vara en ”spill over-effekt” från händelser i andra bolag. Det säger vd Helene Nielsen när hon för första gången kommenterar situationen och menar att bolaget inte undanhållit något.

  • Östes bolag faller som dominobrickor

    Tre av Öste-sfärens verksamhetsdrivande dotterbolag har nu gått i konkurs, tillsammans med ytterligare ett av ägarbolagen. Det mesta av värdet i Aventure-konkursen ser därmed ut att ha gått upp i rök. Men frågetecken kvarstår.

  • Köttodlarnas nya giv

    Re:meat byter namn. Enligt Malmöbolagets medgrundare Jacob Schaldemose Peterson handlar det om mer än bara ett namnbyte. – Det är ett byte av hela vår strategi, säger han.

  • Nya konkurser bland Öste-bolagen

    Dominobrickorna i Oatly-bröderna Östes företagsimperium fortsätter att falla. I spåren av ägarbolagens konkurser har två av portföljbolagen i sfären kastat in handduken och ytterligare ett ser ut att vara nere för räkning.

  • Björn Öste: ”Vi ger inte upp”

    Oatlygrundaren Björn Öste kommenterar nu konkursen i sitt investeringsbolag Aventure. Avgörande följdfrågor förblir dock fortsatt obesvarade. Vad betyder det till exempel att inte ge upp när uteblivet kapitaltillskott medför konkurs?

  • Ännu ett Öste-bolag i konkurs

    Med konkursen i bröderna Östes forskningsbolag Aventure kommer ytterligare en konkurs – i bolaget Öste Ventures. Konkursförvaltaren Simon Henderson vill nu hitta nya huvudägare som kan driva dotterbolagen vidare.

  • Oatly-brödernas Aventure i konkurs

    Oatly-grundarna Björn och Rickard Östes forsknings- och utvecklingsbolag Aventure har försatts i konkurs. Bolaget var ursprungligen en del av Oatly-sfären och står bakom Lundabolag som Lument och Double Good.

  • Så går Pågens nybygge

    Landskronafabriken som ska vara klar om tre år men för vd Anders Carlsson Jerndal har jobbet med den nya verksamheten börjat. – Det är ett pussel, säger han. 

  • Paulsson säljer ärtfabriken i Bjuv

    Ärtor i Bjuv blev ingen bra affär för Erik Paulsson-familjen efter köpet från Findus 2016. Nu är bolaget Foodhills sålt till en utländsk köpare i ett av våra grannländer. Prislappen? En hundring.