Lundabolaget Suturion har fått sin kirurgiska symaskin godkänd av amerikanska FDA. Nu börjar resan på riktigt. Vd Paan Hermansson berättar om planerna.
Suturion, med ursprung på life science-inkubatorn Smile i Lund, har utvecklat en handdriven symaskin som syr ihop bukhinnan efter en operation. Tätare och standardiserade stygn ska minska komplikationer för patienterna, och spara såväl tid som pengar för vården.
Bolaget grundades 2018 och blev 2023 antaget till ett särskilt snabbspår hos den amerikanska myndigheten FDA. Efter blott sju år som bolag är deras instrument Suturetool godkänt hos FDA och en lansering är nära.
— Vi är i slutförhandlingarna med en amerikansk partner. Vi är i sista biten i kontraktsprocessen och räknar med att det blir klart under första kvartalet i år, säger Paan Hermansson, vd på Suturion.
Så snart den amerikanska partnern är på plats kan försäljningen komma igång, troligtvis under årets andra kvartal. Parallellt med detta väntas också ett godkännande för CE-märkning komma, och därmed kan försäljningen också starta i Europa.
— Vår ambition är att under detta året nå 10 miljoner i försäljning. Ungefär 60 procent kommer att vara i USA, och resterande 40 procent fördelat mellan Europa och Mellanöstern.
Mellanöstern är nämligen också en av Suturions prioriterade marknader. Paan Hermansson är just hemkommen från Dubai och ”Arab Health” som är världens största mässa för sjukvård- och hälsoindustrin.
Kejsarsnitt vanligt i Mellanöstern
— I Mellanöstern är det många kvinnor som föder barn med kejsarsnitt upprepade gånger. Då behöver man som kirurg vara lite mer noggrann, säger Paan Hermansson.
Suturion grundades av kirurgen Gabriel Börner tillsammans med instrumentteknikern Mats Christensson, och båda är fortfarande storägare i bolaget. Andra investerare är Almi, LU Holding, Suturions ordförande Göran Brorsson, samt investeringsbolagen Scale Up Life Science Invest och Impilo Partners.
I början av 2024 fyllde bolaget på kassan med 24 miljoner kronor för att kunna stärka organisationen. För att kunna agera på de amerikanska myndigheternas gröna ljus inleder de året med att ta in ytterligare 15 miljoner.
— Vi håller precis på att stänga en bryggfinansiering, men vi har några intressenter till och vi kan tänka oss att överteckna. Då har vi kapital så att vi klarar oss till början av Q3. Men vår ambition är att resa mer kapital så fort vi kommit igång med försäljningen, säger Paan Hermansson.
Under det andra kvartalet planerar bolaget att fylla på kassan med ytterligare 60 miljoner kronor för att fortsätta att växla upp marknadsföring och försäljning.
Målet en halv miljard
Efter att försäljningen kommit igång räknar Paan Hermansson med att bolaget är lönsamt inom drygt tre år. Och marknaden är stor: målsättningen är att ha tagit 5 procent av marknaden om fem år, vilket motsvarar en halv miljard kronor.
— Öppen bukkirurgi är en stor marknad med 30 miljoner patienter varje år, förutom kejsarsnitten. Lägger man till dem så är det ca 60 miljoner patienter. Det kommer alltid finnas öppen bukkirurgi.
Julia Fryklund