tisdag 4 februari 2025

inloggad som

Suturion får grönt ljus av FDA

|  
|  

Lundabolaget Suturion har fått sin kirurgiska symaskin godkänd av amerikanska FDA. Nu börjar resan på riktigt. Vd Paan Hermansson berättar om planerna.

Suturion, med ursprung på life science-inkubatorn Smile i Lund, har utvecklat en handdriven symaskin som syr ihop bukhinnan efter en operation. Tätare och standardiserade stygn ska minska komplikationer för patienterna, och spara såväl tid som pengar för vården.

Bolaget grundades 2018 och blev 2023 antaget till ett särskilt snabbspår hos den amerikanska myndigheten FDA. Efter blott sju år som bolag är deras instrument Suturetool godkänt hos FDA och en lansering är nära.

— Vi är i slutförhandlingarna med en amerikansk partner. Vi är i sista biten i kontraktsprocessen och räknar med att det blir klart under första kvartalet i år, säger Paan Hermansson, vd på Suturion.

Så snart den amerikanska partnern är på plats kan försäljningen komma igång, troligtvis under årets andra kvartal. Parallellt med detta väntas också ett godkännande för CE-märkning komma, och därmed kan försäljningen också starta i Europa.

— Vår ambition är att under detta året nå 10 miljoner i försäljning. Ungefär 60 procent kommer att vara i USA, och resterande 40 procent fördelat mellan Europa och Mellanöstern.

Mellanöstern är nämligen också en av Suturions prioriterade marknader. Paan Hermansson är just hemkommen från Dubai och ”Arab Health” som är världens största mässa för sjukvård- och hälsoindustrin.

Kejsarsnitt vanligt i Mellanöstern

— I Mellanöstern är det många kvinnor som föder barn med kejsarsnitt upprepade gånger. Då behöver man som kirurg vara lite mer noggrann, säger Paan Hermansson.

Suturion grundades av kirurgen Gabriel Börner tillsammans med instrumentteknikern Mats Christensson, och båda är fortfarande storägare i bolaget. Andra investerare är Almi, LU Holding, Suturions ordförande Göran Brorsson, samt investeringsbolagen Scale Up Life Science Invest och Impilo Partners.

I början av 2024 fyllde bolaget på kassan med 24 miljoner kronor för att kunna stärka organisationen. För att kunna agera på de amerikanska myndigheternas gröna ljus inleder de året med att ta in ytterligare 15 miljoner.

— Vi håller precis på att stänga en bryggfinansiering, men vi har några intressenter till och vi kan tänka oss att överteckna. Då har vi kapital så att vi klarar oss till början av Q3. Men vår ambition är att resa mer kapital så fort vi kommit igång med försäljningen, säger Paan Hermansson.

Under det andra kvartalet planerar bolaget att fylla på kassan med ytterligare 60 miljoner kronor för att fortsätta att växla upp marknadsföring och försäljning.

Målet en halv miljard

Efter att försäljningen kommit igång räknar Paan Hermansson med att bolaget är lönsamt inom drygt tre år. Och marknaden är stor: målsättningen är att ha tagit 5 procent av marknaden om fem år, vilket motsvarar en halv miljard kronor.

— Öppen bukkirurgi är en stor marknad med 30 miljoner patienter varje år, förutom kejsarsnitten. Lägger man till dem så är det ca 60 miljoner patienter. Det kommer alltid finnas öppen bukkirurgi.

Julia Fryklund

Lundabolaget Suturion har fått sin kirurgiska symaskin godkänd av amerikanska FDA. Nu börjar resan på riktigt. Vd Paan Hermansson berättar om planerna.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska styra Helsingborgs näringsliv

    Helsingborg får en ny näringslivsdirektör. Och det är ett välbekant ansikte som tillträder som chef för en nyskapad organisation inom kommunen. – Jag har stor nytta av att jag verkat i staden sedan tidigare.

  • En nioårig börsresa till vägs ände

    Helsingborgsbolaget Nordic Waterproofing kommer av allt att döma avnoteras från börsen inom ett par månader. Det är ytterligare ett skånskt bolag som slukas av en internationell koncern.

  • Inwido: ”Vi är tillbaka på tillväxtspåret”

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som visar en ökad organisk tillväxt. Vd Fredrik Fredrik Meuller är nöjd, men det är en lång bit kvar till bolagets omsättningsmål.


  • Första ordern viktig symbol för Bibb

    Det Spotlightnoterade medtech-bolaget Bibb Instruments säkrar sin första kommersiella order. I dagarna offentliggjordes också utfallet av den senaste nyemissionen.

  • Arjo sparkar vd:n

    Den Malmöbaserade medicinteknikjätten Arjos vd Joacim Lindoff får gå. Samtidigt skjuter bolaget upp sin planerade kapitalmarknadsdag och publicerar delårssiffror i förtid.

  • Ännu mer pengar till Magle

    Magle Group i Malmö har ännu inte stängt den företrädesemission som inleddes i november. Nu vill bolaget plocka in ytterligare 26,6 miljoner i en riktad emission.

  • Medimi blir norskt

    Lundabolaget Medimi som utvecklar avancerad läkemedelsdosering köper det norska bolaget Med Things som har en likartad produkt. Men trots att det är Medimi som är köparen är det norrmännen som tar kontrollen.

  • Medimi hoppas på svenskt genombrott

    Lundabolaget Medimi har tecknat ett nytt samarbetsavtal med apoteksaktören Apoex. Vd Johan Wiesel hoppas att det ska bli nyckeln till ett genombrott på den svenska marknaden.

  • Ny vd ska ta Starfish till börsen

    Förre Learning to Sleep-vd:n Micael Gustafsson blir ny vd i Starfish of Sweden. Nu ska han ta bolagets teknik till marknaden. En kommande notering finns med i planerna.

  • Medbeat fick napp i Draknästet

    Tre drakar nappade när Erik Rask pitchade sitt företag Medbeat i SVT:s Draknästet. Drakarnas investeringar värderar bolaget till 84 Mkr, men Erik Rask åkte hem med mer pengar än han sökt. 

  • Nanoecho valde börsnotering trots tufft marknadsklimat

    Nanoecho i Lund tvingades att kraftigt sänka teckningskursen under teckningsperioden inför börsinträdet i augusti. Men på onsdagen kom besked om ett godkännande från Läkemedelsverket och aktien har sedan dess rusat mer än 50 procent.

  • …och trög försäljning för en annan hjärnkylare

    Dignitanas nye vd Fredrik Jonsson ärver svaga siffror för kvartal två. Fokus ligger nu på att bredda erbjudandet till bolagets kunder, som är kliniker som ger cellgiftbehandling till cancerpatienter.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.