måndag 30 juni 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Så gick det sedan medarbetarna köpt ut grundarna

|  

Teknikkonsulten Trivectors medarbetare köpte ut grundarna och hade stora expansionsplaner. Då tvärbromsade marknaden. Så här ser vd Lena Smidfelt Rosqvist på framtiden.

I slutet av 2021 gick några medarbetare ihop och köpte teknikkonsultbolaget Trivector Traffic av grundarna Christer Ljungberg, Per Gunnar Andersson och Klas Odelid. Lena Smidfelt Rosqvist, anställd i bolaget som forskningschef sedan 2003, blev ny vd.

— Det är tre år sedan nu och det har hänt mycket, det är en stor omställning. Nu fungerar det bra, men det har varit ett arbete att få en helt annorlunda styrelse och ledningsgrupp på plats, säger Lena Smidfelt Rosqvist.

Trivector Traffic, som tillsammans med bolagen Trivector System och Trivector LogiQ, utgör Trivector-gruppen, har 50-talet anställda.

Bolaget är en teknikkonsult inom samhällsutveckling, huvudsakligen inom trafikplanering och mobilitetslösningar och hjälper exempelvis kommuner med planering av vägar. Huvudkontoret ligger i Lund, men kontor finns också i Stockholm, Göteborg och Luleå.

När medarbetarna tog över ägandet inför 2022 var expansionsplanerna ambitiösa. Luleåkontoret skulle just öppna och fler medarbetare skulle anställas. Men sommaren 2023 bromsade marknaden in rejält; det var början på ett stålbad som drabbade många bolag hårt. Trivector har klarat sig igenom den tuffa perioden förhållandevis bra, berättar Lena Smidfelt Rosqvist.

— Vi har inte behövt säga upp någon, så det är vi glada för. Men vi har inte heller rekryterat i samma takt som vi har tappat medarbetare.

Det första året som Trivector Traffic var medarbetarägt gick bra. Under 2022 ökade omsättningen i bolaget med 23 procent, till 81 miljoner kronor. Under 2023 ökade omsättningen med någon dryg procent till, men förfrågningarna på marknaden minskade kraftigt under andra halvåret. I resultatet för 2024 syns effekterna av nedgången tydligt.

— Vi tappade omsättning förra året, drygt 10 procent, säger Lena Smidfelt Rosqvist.

Hon menar att Trivector är bättre rustat för konjunkturförändringar idag än innan krisen kom. För 2025 har ledningen lagt en försiktig budget, men med hopp om tillväxt.

”Vi har anställt en marknadschef som kommer med utifrånperspektiv på hur vi kan jobba mer effektivt.”

lena Smidfeldt Rosqvist

— Vi har anställt en marknadschef som kommer med utifrånperspektiv på hur vi kan jobba mer effektivt. Jag känner redan att vi fått ett mer strategiskt synsätt på hur vi kan jobba med de frågorna.

Lena Smidfelt Rosqvist har just kommit tillbaka till Lund från branschens årliga konferens Transportforum i Linköping. Den samlade bedömningen efter att ha minglat med branschkollegorna är att det på sina håll ser betydligt ljusare ut än för ett år sedan, samtidigt som det fortfarande finns signaler som inte är lika positiva.

— Det kommer vara ett mellanår, inte lysande och inte uselt. Det kommer ta många år innan fastighetsbranschen återhämtat sig, och även om huvuddelen av våra kunder är kommuner, regioner och Trafikverket så påverkar fastighetsbranschen oss ganska mycket, säger hon och fortsätter:

– Men det finns ingen annan väg framåt för världen än hållbara lösningar, så vår kompetens kommer att vara fortsatt aktuell.

Julia Fryklund

Teknikkonsulten Trivectors medarbetare köpte ut grundarna och hade stora expansionsplaner. Då tvärbromsade marknaden. Så här ser vd Lena Smidfelt Rosqvist på framtiden.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Easy Depot måste öka takten

    I höstas ville den onoterade fastighetsuppstickaren Easy Depot ta in 70 miljoner kronor i en riktad emission. Men planerna avbröts. Samtidigt har Easy Depot ambitionen att bygga 100-150 anläggningar inom tio år, resultatet hittills är två färdiga anläggningar. Nu måste bolaget accelerera för att nå målen.

  • Joel Eklund till Trianons styrelse

    Tepe-arvtagaren Joel Eklund tar plats i fastighetsbolaget Trianons styrelse. Det blir den femte styrelsen som han sätter sig i, förutom Tepe. Trianon kom även på tisdagen med en bra rapport, men aktiemarknaden verkar inte vilja ha fastigheter just nu.

  • Så mycket kostar det att hyra kontor i Malmö och Lund

    Öppna kontor i Malmö eller Lund? Hyrorna skiljer sig åt mellan de båda städerna, men kanske inte på det sätt man kan tro. Så här mycket kostar det att hyra och här finns de mest attraktiva lägena. Rapidus har ännu opublicerade siffror.

  • Tetra Pak investerar i impactbolag

    Hässleholmsbaserade Recoma, som tillverkar byggskivor av återvunna kartonger, får ett kapitaltillskott från en tungviktare inom kartongindustrin: Tetra Pak. Nu kan Recomas intäkter gå från 7 till 40 miljoner kronor.

  • Mångmiljardaffärer när skånska fastigheter byter ägare

    På kort tid har fastigheter för nära 15 miljarder bytt händer i skånska strukturaffärer. Den senaste i raden är Acrinovas rekordförsäljning av mer än hälften av beståndet.

  • Ledningsrokad i fastighetstjärnan

    SLP:s vd Tommy Åstrand lämnar sin post och väljs i stället in i styrelsen vid den kommande stämman. Hans ersättare är i allra högsta grad intern. Samtidigt tackar en anmnkunnig grundare för sig och avböjer omval till styrelsen.

  • Fastighetsveteran siktar på Skåne

    Bengt Kjell, ett blytungt namn inom den svenska industrin och fastighetssektorn, vill med sitt bolag Hagabacken köpa skånska fastigheter. I ett joint venture med det lokala bolaget Tecto Group skapas dotterbolaget Hagabacken Skåne.

  • Trångt för industrin i Malmö

    Uthyrningen av skånska logistikfastigheter taktar på bra och industrifastigheter går starkt. Men i Malmö är det ont om plats för nya etableringar. Det visar en ny rapport.

  • Jan Barchan rör om i fastighetsgrytan

    Ett skånskt fastighetspussel läggs om när finansmannen Jan Barchans Briban Invest köper ut Sydsvenska Hem från börsen. Samtidigt gör han en miljardaffär med Trianon som upplöser det korsvisa ägande som funnits mellan de båda fastighetsbolagen.

  • Sernekes konkurs förföljer Doxa

    Greg Dingizians fastighetsbolag Doxa har ansvarsförbindelser till byggföretaget Serneke trots att det sålts och sedan gått i konkurs. Det framgår av bolaget kvartalsrapport som kom på torsdagen.