tisdag 14 januari 2025

inloggad som

Xinnate får exklusivitet på miljardmarknad

|  
|  

Smilebolaget Xinnate i Lund får särläkemedelsstatus av USA:s läkemedelsmyndighet FDA. Nu kan en fas 2-studie inledas med utsikt till exklusivitet på en marknad som uppskattas vara värd uppåt 20 miljarder kronor.

I februari i fjol skrev Rapidus att Xinnate säkrat 100 miljoner kronor från existerande ägare. Pengarna är ämnade att finansiera en fas 2-studie kring bolagets läkemedelskandidat TCP-25, en sårgel mot den sällsynta sjukdomen Epidermolysis Bullosa, förkortat EB. Det är en genetisk och kronisk sjukdom som medför inflammerad hud med återkommande smärtsamma sår.

Artur Schmidtchen och Helene Hartman

TCP-25 får nu särläkemedelsstatus i USA, enligt ett pressmeddelande från företagsinkubatorn Smile i Lund. Det innebär en rad fördelar, bland annat utökad rådgivning från FDA, avgiftsreduktioner och inte minst en marknadsexklusivitet i sju år efter marknadsgodkännande.

– Det är ett stort erkännande vi får, och det sporrar oss så klart att komma till marknden så fort som möjligt, säger Helene Hartman, vd på Xinnate.

Xinnate grundades 2019 av Helene Hartman och dermatologiprofessorn Arthur Schmidtchen. Till en början inriktade sig företaget på brännskador, men i och med pandemin blev det svårt att komma in på intensivvårdsavdelningarna och företaget tvingades att tänka om. Nu ligger fokus på den medfödda sjukdomen EB.

Fas 2-studien ska enligt bolaget inledas under 2025 och kassan ska räcka för att fullfölja den. Men sedan kan det behövas mer pengar.

Mer pengar kan behövas

– Vi har väldigt fina data från fas 1-studien och vi hoppas att vår kommande fas 2 studie ska ge så starka data att vi får möjligheten att ansöka om ett så kallat contitional approval för produkten, säger hon och fortsätter:

– Det innebär i så fall att vi, under vissa villkor, kan börja sälja läkemedlet redan efter fas 2. I så fall kommer vi att behöva mer pengar, främst för utveckling av produktionen, förpackningar och sådant som krävs för en kommersiell produkt, säger Helene Hartman.

Vid kommersialisering hägrar en marknad som enligt bolaget kan vara värd 1,7 miljarder dollar årligen, motsvarande nästan 20 Mkr.

Xinnates största ägare är Arthur Schmidtchen via bolag med cirka 40 procent av aktierna.

Gunnar Wrede

Smilebolaget Xinnate i Lund får särläkemedelsstatus i USA. Nu kan en fas 2-studie inledas med utsikt till exklusivitet på en marknad som uppskattas vara värd uppåt 20 miljarder kronor.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • EQL fortsätter växa lönsamt

    Lundabolaget EQL Pharma fortsätter att gå mot strömmen bland regionens läkemedelsbolag. Nysläppta delårssiffror visar på fortsatt lönsam tillväxt. Så här gick det.

  • Hansa Biopharma steg på fas 2-resultat

    Hansa Biopharma i Lund, med vd Søren Tulstrup, rapporterar positiva fullständiga resultat från en fas 2-studie. Aktien steg på onsdagen.

  • Abliva blir holländskt

    Läkemedelsbolaget Abliva i Lund, med vd Helen Donnelly, säljs till det holländska bolaget Pharming för 725 Mkr. Priset är rejält högre än vad Ablivas aktie stängde på i fredags.

  • Cyxone i konkurs – ”Det svider”

    – Vi har gjort allt vi kunnat för att undvika konkurs. Det svider för mig och för alla andra aktieägare. Det säger biotech-veteranen Kjell Stenberg sedan konkursen i hans börsnoterade bolag Cyxone är ett faktum. Därmed är mer än 100 miljoner kronor i nyemissioner förlorade.

  • Alligator skär ner – igen

    Alligator Bioscience säger upp två tredjedelar av personalen. Samtidigt vill bolaget göra en nyemission på 280 miljoner kronor för att satsa allt på ett kort.

  • Cyxone i trubbel

    I våras återkom Astra Zeneca-veteranen Kjell Stenberg som vd för det Malmöbaserade bioteknikföretaget Cyxone. Nu ställer ett betalningskrav till rejäla problem för företaget.

  • Bakslag för Camurus

    Camurus i Lund, Sveriges tredje största läkemedelsbolag sett till börsvärde, fick se sin aktie rasa med nästan 10 procent på tisdagen. ”Beskedet från FDA är beklagligt”, säger vd Fredrik Tiberg.

  • All time high för EQL Pharma

    EQL Pharma i Lund har kunnat se sin aktie stiga med nästan 140 procent det senaste året och aktien har de senaste dagarna noterat nya all time high flera dagar i rad. Vd Axel Schörling har en teori om varför.

  • Stormen tilltar kring Novo Nordisk

    Det är inte bara i Sverige det stormar kring Novor Nordisks diabetesläkemedel Ozempic. I en utfrågning i den amerikanska senaten, ledd av Bernie Sanders, tvingas vd Lars Fruergaard Jørgensen lova att titta på en prissänkning.

  • Nya pengar till Iconovo

    Iconovo i Lund, som utvecklar inhalatorer, backas upp av ledning och huvudägare när det är dags att fylla på kassan. En namnkunnig huvudägare som seglat upp garanterar hela rasket.