I sin nya affärsplan riktar Trianon tillbaka fokus mot tillväxt. Fastighetsbolagets vd och största ägare Olof Andersson berättar för Rapidus hur den framtida mixen i beståndet ska se ut, att Entré är en missförstådd fastighet och varför han lyssnar ”sparsamt” på Riksbanken.
Häromveckan släppte Trianon årets tredje delårsrapport där många pilar pekade uppåt. Jämfört med samma kvartal förra året ökade både hyresintäkterna och driftnettot. Förvaltningsresultatet, ibland kallat rörelseresultatet för ett fastighetsbolag, ökade med 20 procent.
Samtidigt presenterade bolaget sin nya affärsplan och Olof Andersson säger att Trianon nu ska tillbaka till fokus på tillväxt och värdeskapande.
– Vi har varit igenom nästan två år med hög inflation och ökade räntor. Vi har fått ställa om och anpassa oss, och det har vi ju gjort nu. Vi ser fortsatt lönsamhetstillväxt framför oss fram till 2030.
Fastighetsbeståndets värde ska öka från dagens 13 miljarder kronor till 20 mdr fram till 2030, inklusive förvärv.
– Vi ska leverera det här genom fastighetsutveckling, stadsutveckling och transaktioner.
Riksbanken har sänkt styrräntan vid fyra tillfällen under året. Med den senaste dubbelsänkningen har den sänkts från 4 till 2,75 procent sedan årsskiftet. I samband med sänkningen i augusti sade Olof Andersson till Rapidus att varken den eller de kommande sänkningar som flaggats för skulle räcka för att få igång nyproduktionen av hyresbostäder.
I debatten har många kritiserat Riksbanken för att ha varit alltför saktfärdig med att agera. Olof Andersson nöjer sig med att konstatera att Trianon förhåller sig till förutsättningarna som ges.
– Om vi går tillbaka till 2020-2021 sade dåvarande Riksbankschefen att det skulle vara nollränta i många år framåt. Så blev ju inte fallet. Jag lyssnar sparsamt på deras utspel.
När det gäller förutsättningarna för regionen där Trianon är verksamt, Malmö med omnejd, menar Olof Andersson att de är goda.
– Jag är helt övertygad om att Malmö kommer fortsätta växa. Vi har blivit 3 200 nya Malmöbor hitintills i år och det fortsätter flytta hit nya Malmöbor. Det blir viktigare och viktigare att man är på rätt plats och i rätt segment, och med ett stort bostadsbestånd i Malmö så anser vi att vi är det.
Mätt i fastighetsvärde består bolagets bestånd till 75 procent av bostäder, resterande 25 procent är kommersiella fastigheter och samhällsfastigheter.
– Det är inte hugget i sten hur mixen ska se ut i framtiden. Det enda vi har slagit fast är att vi ska ha en stor andel bostad som det är låg risk i. Sen är det den goda affären som avgör om det blir fler samhällsfastigheter eller kommersiella fastigheter.
En profilfastighet i den senare kategorin är Entré vid Värnhemstorget, vars stämpel som misslyckat köpcentrum Olof Andersson värjer sig emot.
– Vi sade redan 2017 när vi förvärvade Entré att vi skulle satsa på upplevelser, aktiviteter, bostadsnära handel och samhällsservice. Det är bara vår lokala tidning här i stan som inte uppfattat att Entré inte är ett köpcentrum längre, det är ett multihus där vi har precis det vi sade från början.
Sedan förvärvet har uthyrningsgraden ökat från 48 till över 91 procent, påpekar han.
– Entré har aldrig varit något sorgebarn för Trianon, även om jag ju förstår att det historiskt kan ha upplevts så. Tvärtom, det är en lönsam fastighet som står för kanske 7-8 procent av vårt fastighetsvärde. Den är viktig och vi har lite kvar att göra, och det kommer vi att leverera på under det närmaste året.
Trianon är noterat på Nasdaq Stockholm, Mid Cap. Olof Andersson är själv, privat och via bolag, Trianons största aktieägare med 26 procent av kapitalet. Bolagets börsvärde är drygt 4,3 miljarder kronor.
Ola Nilsson