Färska siffror visar på kraftigt negativ utveckling för rekryterings- och bemanningsföretag. Förutom en tuff konjunktur finns en annan faktor som gör läget dubbeltufft. Se här vilken.
Branschorganisationen Kompetensföretagen sammanställer kvartalsvis en rapport som visar hur det går för bolagen inom rekrytering, bemanning och omställning. I år har siffrorna för såväl södra Sverige, som landet som helhet, varit negativa i samtliga tre kvartal jämfört med motsvarande kvartal föregående år.
Kompetensbranschens omsättning i södra Sverige var för det tredje kvartalet 1,3 miljarder kronor, vilket motsvarar 19 procent av hela landets omsättning.
Tung nedgång
För bolagen i södra Sverige innebar årets två första kvartal en minskning i omsättning med 14 respektive tio procent. När det tredje kvartalet nu redovisas noteras en nedgång på 11,5 procent, vilket innebär att branschen hittills i år backat med 12 procent. Störst minskning märks inom rekrytering, som i år minskat med 32 procent.
Mats Kullenberg, grundare av rekryteringskoncernen Dreamwork i Helsingborg, som ägs av Pion Group, bekräftar den dystra bilden.
— Vi har låg efterfrågan och vi minskar. Kunderna har det tufft och då avspeglar sig det på oss. Det är ingen hemlighet, alla bolagen brottas med sin lönsamhet.
Sedan den 1 oktober berörs nämligen bemanningsbolag och dess anställda av den så kallade 24-månadersregeln, som innebär att en utlånad bemanningsanställd efter 24 månader hos en kund måste erbjudas anställning, eller ersättas ekonomiskt. Regeln, som är en paragraf i uthyrningslagen har fått mycket kritik från branschhåll. Den infördes i oktober 2022, och nu 24 månader efter märks konsekvenserna när långvariga konsulter måste börja lämna sina uppdrag.
– Det här innebär att för oss blir det dubbeltufft kan man säga, säger Mats Kullenberg.
Tittar man på branschens utveckling bakåt i tiden syns ett tydligt mönster som följer konjunkturens uppgångar och nedgångar. När nuvarande konjunktur kan tänkas vända uppåt igen tycks dröja.
— Där har alla gått och hoppats på att vändningen kommer, men vi ser helt ärligt ingen vändning. Den verkar skjutas framåt hela tiden.
I det tuffa ekonomiska läget är det dock, föga förvånande, en bransch som går starkt.
— Försvarsindustrin och företag kopplade till försvarsindustrin går jättebra, säger Mats Kullenberg.
Julia Fryklund