onsdag 25 december 2024

inloggad som

Spotlight vänder till vinst

|  
|  

Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

För årets tredje kvartal redovisar Spotlight Group en omsättning på cirka
31,8 miljoner kronor. Rörelseresultatet landar på cirka 300 000 kronor, vilket kan jämföras med minus 7,5 Mkr för samma period i fjol.

– Spotlight Group visar äntligen ett vinstresultat igen. Förvisso var även resultatet för det andra kvartalet positivt, men då rörde det sig om engångsintäkter, medan det nu är rörelsen som går med vinst, säger Spotlight Groups vd Peter Gönczi.

Enligt honom har marknadsklimatet varit tufft de senaste två åren, vilket har tvingat Spotlight Group att sälja stora delar av sin verksamhet.

Tidigare i år såldes kommunikationsbolaget Shark Communication och dotterbolaget Placing Corporate Finance, med tillstånd för att bedriva värdepappersrörelse. Innan dess hade dotterbolaget Kalqyl lagts ner efter att verksamheten flyttats in i koncernbolaget Finreg Solutions. Koncernen har även sålt sitt innehav i danska Sea House Capital. Samtidigt ligger den legala rådgivaren Markets & Corporate Law Nordic, MCL, i malpåse.

Koncernen utgörs nu av koncernmodern Spotlight Group samt dotterbolagen Spotlight Stockmarket, Sedermera Corporate Finance, Nordic Issuing och Finreg Solutions.

För att öka intäkterna har Spotlight Group gett sig in på ETP-marknaden. ETP står för ”exchange-traded product”. Ett samarbete med företaget Valour som är emittent av börshandlade produkter som gör det möjligt för privatpersoner och institutionella investerare att få tillgång till digitala tillgångar som exempelvis bitcoin.

– Trots att ETP-segmentet lanserades i juni har Spotlight redan 24 instrument noterade, detta bland annat tack vare att Valour i oktober flyttade alla sina ETP:er från NGM till Spotlight. Bara de instrument som flyttats motsvarar en handelsomsättning under de senaste tolv månaderna på cirka 14,3 miljarder kronor. Utifrån den omsättningen beräknar vi att instrumenten ger courtageintäkter på mellan cirka 7 och 8 miljoner kronor med en god vinstmarginal, säger Peter Gönczi.

Det ser alltså ljusare ut för Spotlight Group än på länge. Men de utmanande tiderna är inte på något vis över. I alla fall inte om man ska tro Peter Gönczi.

– Även det fjärde kvartalet präglas av det mycket avvaktande marknadsklimatet, med få börsnoteringar och historiskt sett låg handel. De utmanande tiderna är inte på något vis över, men vad vi kan ta med oss från tredje kvartalet är att vår strategi att fokusera på kärnverksamheterna fungerar och gör att vi som koncern kan vara lönsam även under de rådande förutsättningarna. Just nu är det svårt att sia om det fjärde kvartalet, men klimatet förbättras sakta men säkert.

Martin Linderoth

Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Med sikte på ett nytt och bättre år

    God Jul, alla kära läsare. Nu stänger vi 2024 som rent ut sagt blev ett skitår. Vi ser fram emot ett bättre 2025 där lägre räntor ger fler investeringar som sätter snurr på hjulen för oss alla.

  • Nyhetskrönika

    Det saknades inte dramatik i skånskt näringsliv under 2024. Mellby Gårds tvärvändning i försäljningen av Academedia till Roger Akelius tog nog priset. Här följer några av Rapidus höjdpunkter under det gångna året.

  • Danmarkskollen – sagt om Sverige i december

    Ikea i danskt blåsväder, svenska vapen för miljarder och miljardförluster i Northvolt för danska pensionssparare – det är några av de danska mediernas berättelser om Sverige i december.