onsdag 30 oktober 2024

inloggad som

Digitala labb låter elever testa mer

|  
|  

Få skolämnen behöver så många praktiska inslag som de lite svårbegripligare kemi, fysik och biologi. Lundabolaget Edda Knowledge tänjer på gränsen för vad som är möjligt att göra på lektionerna.

– I den virtuella verkligheten kan vi göra precis vad som helst. Vi kan ta oss an det abstrakta, där elever och lärare vanligtvis klagar på att man inte kan förklara, som kärnfysik, eller relativitetsteorin, berättar en av grundarna, Sonja Holmer (26).

Hon har tillsammans med vännerna Daniel Zander (27), Kaspian Jakobsson (26) och Joel Waye (27), utvecklat ett program för VR-glasögon som låter elever utföra laborationer i virtuell miljö.

– Vi har ganska nyligen levererat vårt första labbpaket till Hedda Anderssongymnasiet i Lund, de är lite av en pionjärskola inom VR, berättar Sonja Holmer.

Edda Knowledge, från vänster: Joel Waye, Kaspian Jakobsson, Daniel Zander, Sonja Holmer

På labbet placeras en elev, med hjälp av VR-glasögonen, i en digital NO-sal, som innehåller allt man har i vanliga fall: bord, kärl, vätskor och redskap. En labbpartner står bredvid, kvar i den fysiska verkligheten, med instruktionerna för vad som ska göras under experimentet. På en skärm kan kompisen följa det som händer i VR-glasögonen och ge återkoppling kring hur man ska göra.

– Här uppmuntrar vi till det kollaborativa lärandet, berättar Sonja Holmer.

Sonja Holmer vet vad hon pratar om när det kommer till inlärning. Hon och Daniel Zander är båda kognitionsvetare, medan Kaspian Jakobsson och Joel Waye är civilingenjörer. VR-labben kombinerar just dessa två perspektiv, där den virtuella labbmiljöns innehåll och funktioner är baserade på forskning om lärandet. Sonja Holmer påpekar att andra VR-verktyg som skolor erbjuds ofta är ”gamifierade”, men saknar grund i inlärningsforskning.

– Om vi ska fortsätta använda digitala verktyg i undervisningen ska det verkligen finnas en grund för det, anser Sonja Holmer.

Edda Knowledge anpassar sina labb för den svenska skolplanen, i nära samverkan med skolorna. Hedda Anderssongymnasiet var först ut, och nu pågår utvecklingen av nästa labbpaket tillsammans med en skola i Flen.

Då bolaget endast erbjuder en mjukvara bygger deras affär på att skolorna själva köper in VR-set, något som börjar bli allt vanligare.

– Det är överraskande många skolor som har börjat köpa in VR-set nu, men det är en liten utmaning för oss att hitta vilka skolor det är. Det börjar bli allt vanligare på universiteten, så då gissar vi att det kommer att komma mer även på gymnasierna, säger Sonja Holmer.

Bolaget bildades år 2022 och har hittills varit en sidosyssla för de fyra vännerna. Men sedan i höstas arbetar Kaspian Jakobsson heltid på Edda Knowledge för att utveckla labbpaket nummer två, och även för att driva på försäljningen. Bolaget har som ambition att växa organiskt, och har hittills fått ekonomisk stöttning från Vinnova och LU Innovation.

Möjligheterna med tekniken till trots, är Sonja Holmer noga med att understryka att den virtuella labbmiljön inte är tänkt att ersätta de vanliga labben.

– Att laborera är jätteviktigt att göra i verkligheten. Det här handlar om till exempel ämnen som är svåra att få tag i, eller är för farliga, eller rent praktiskt inte går att utföra i labbsalen, säger Sonja Holmer.

Julia Fryklund

Få skolämnen behöver så många praktiska inslag som kemi, fysik och biologi. Lundabolaget Edda Knowledge tänjer på gränserna för vad som är möjligt att göra på lektionerna.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Det är ingen munter läsning”

    Västra Hamnen Corporate Finance i Malmö gjorde för första gången på 19 år förlust under ett kvartal. Det framgår av den färska rapporten. Vd Oscar Ahlgren är besviken. – Det är ingen munter läsning, säger han.

  • Aptahems kassa sinar

    Malmöbolaget Aptahem har öppnat sin andra finansieringsrunda för året. Vid den förra rundan var aktieägarnas intresse för bolagets läkemedelskandidat mot sepsis svalt. På börsen har bolagets aktie rasat.

  • Pifa tar e-handel till partihandeln

    Pifa är bolaget bakom partihandel.se, ett affärs- och lagerhanteringssystem som vänder sig till partihandlare och grossister. Med nyinkommet kapital ska bolaget växa och dubbla omsättningen. Nu vill Jeremias Hillerberg (31) utveckla partihandlarnas bästa e-handelstjänst.


  • Pifa tar e-handel till partihandeln

    Pifa är bolaget bakom partihandel.se, ett affärs- och lagerhanteringssystem som vänder sig till partihandlare och grossister. Med nyinkommet kapital ska bolaget växa och dubbla omsättningen. Nu vill Jeremias Hillerberg (31) utveckla partihandlarnas bästa e-handelstjänst.

  • Taxwize vill göra goda råd snabbare

    Skatterådgivarna kan se fram emot ett enklare arbetsliv. Detta tack vare Minc-företaget Taxwize, där grundaren Tim Schulz (33) är en av Rapidus 34:or.

  • AI-bolaget i Helsingborg mot lönsamhet

    Klang AI har nischat sig på transkribering och analyser av intervjuer. Efter mindre än två år är Helsingborgsbolaget på väg mot lönsamhet. Nästa år hoppas de dubbla omsättningen.

  • Hon vill digitalisera second hand

    Second hand-shopping är på stark frammarsch – men butikerna har inte råd att hänga med i den digitala utvecklingen. Linnea Lundmark (26), och hennes bolag Soop System har en lösning som Rapidus belönar med en 34:utmärkelse.

  • Dags för årets 34:or

    Äntligen! Nu är årets lista klar med 34 företagare som är max 34 år – som ska få en eloge för flit, smarthet och framgång.

  • Curastream automatiserar läkarjournal

    Mer tid för patienter och mindre tid på journalskrivande. Det är tanken bakom Curastream AI:s mjukvarulösning som skriver journalen redan medan läkaren pratar med patienten. Här årets första nya 34:a.

  • Rapidus-34:a i konkurs

    Recilio har utvecklat en digital plattform för arbetsplatser som vill förbättra den psykosociala arbetsmiljön. Nu är bolaget försatt i konkurs.

  • Stämningen på topp när 34:orna hyllades

    I går presenterade Rapidus årets fem toppkandidater från 34:orna, en förstafemma som lär göra väsen av sig i många år framöver.

  • 34:orna – Hela listan

    Här följer hela listan av 34 företag, drivna och grundade av entreprenörer som är max 34 år.

  • 34:orna – i morgon smäller det!

    Vi har hittills presenterat 23 företag i årets 34-lista. Här kommer de resterande elva heta företag som drivs och grundats av entrepreöner som är max 34 år.