tisdag 1 oktober 2024

inloggad som

Universellt blod på väg bli verklighet

Ett universellt blod som kan ges till patienter oavsett blodgrupp vore en game changer i sjukvården. Just detta är forskare från Lund och Danmark på väg att ta fram. Patentansökan är inskickad, men något bolag kring innovationen är ännu inte bildat.

Tänk tanken: Om du kan använda samma blod till flera patienter med olika blodgrupper kommer det att resultera i enorma besparingar i världens blodbanker. Denna typ av “universellt blod” via enzymforskning är målet för ett forskningssamarbete mellan Lunds universitet och DTU, Danmarks Tekniske Universitet.

Delar av forskarnas resultat har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature Microbiology. Att det efter kliniska tester kommer att vara kommersiellt gångbart är uppenbart.

Från vänster: Maher Abou Hachem, DTU, och Martin L Olsson, Lunds universitet

– Om den vetenskapliga delen godkänns finns det helt klart en stor kommersiell potential. Det kan göras via en spin-out eller outsourcing till ett befintligt företag – eller en kombination, säger Maher Abou Hachem, professor vid DTU, till Rapidus.

– Vi har för närvarande en patentansökan i pipeline, tillägger han.

Tills vidare står det klart att Maher Abou Hachem vid DTU och Martin L Olsson, professor
vid Lunds universitet, har upptäckt enzymer som tar bort de hinder som stod i vägen för utvecklingen av universellt blod.

De är nu nära att kunna producera universellt blod från blodgivare i grupp B, samtidigt som det fortfarande pågår arbete med att omvandla blod från grupp A. Upptäckten handlar om enzymer som när de blandas med röda blodkroppar kan avlägsna sockerarter som utgör A- och B-antigenerna.

Utvecklingen av universellt givarblod kommer att leda till en radikalt bättre tillgång och blod som överskrider sitt bäst före-datum kommer att minska.

Professor Martin L Olsson, som leder studierna vid Lunds universitet, påpekar att
universellt blod kommer att skapa ett effektivare utnyttjande av donerat blod och undvika felmatchade blodtransfusioner med dödliga konsekvenser för patienten.

Konceptet kommer att testas i kontrollerade patientstudier.

Maher Abou Hachem säger att det är för tidigt att sätta en siffra på en kapitalanskaffning. Forskarna har för närvarande stöd av Danmarks Frie Forskningsfond, det svenska Forskningsrådet, ALF-ersättning och Knut & Alice Wallenbergs Stiftelse, medan det fortsatta projektet också finansieras av Novo Nordisk Fonden.

Keld Broksø

Ett universellt blod som kan ges till patienter oavsett blodgrupp vore en game changer i sjukvården. Just detta är forskare från Lund och Danmark på väg att ta fram. Patentansökan är inskickad, men något bolag kring innovationen är ännu inte bildat.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Medeon letar ny vd

    Ulf G Andersson har sagt upp sig efter tio år som vd för Medeon Science Park i Malmö. Han lämnar över stafettpinnen just som Medeon står i begrepp att trappa upp med ännu fler life science-bolag och expandera med 50 000 kvadratmeter.

  • Danmarkskollen – sagt om Sverige i Danmark i september

    En dansk trafikprofessor dissar de svenska planerna på en ny Öresundsförbindelse. Det är det mest uppseendeväckande uttalande som gjorts om Sverige i danska medier den senaste månaden.