tisdag 28 januari 2025

inloggad som

Genovis får skjuts av storbank

|  
|  

Sedan i tisdags har Lundabolaget Genovis aktie stigit med 20 procent efter en längre tids utförslöpa. Orsak: SEB Equities inleder bevakning av bolaget och rekommenderar köp. Vd Fredrik Olsson ser flera fördelar med att bankerna följer bolaget.

Det tillhör inte vanligheterna att en storbank inleder en oberoende bevakning av ett bolag i Genovis storlek. Sedan tidigare bevakar även Danske Bank och Nordea Genovis och nu hakar alltså även SEB på. Den sistnämnda inleder bevakningen med rekommendationen köp och riktkursen 30 kronor, en kurs som nu är nära att nås efter bara ett par dagar.

– När en bank inleder bevakning av oss är det en kvalitetsstämpel och validering av vår affärsmodell och av vår framtida potential. Det sänder en signal till marknaden att vi är på rätt spår, säger Genovis vd Fredrik Olsson.

Med potentiella licensavtal inom ADC (Antibody Drug Conjugates) och genterapier såg SEB en möjlighet att Genovis skulle kunna lägga till 14 kronor per aktie på bolagets riktkurs, något som alltså i princip redan skett sedan analysen publicerades.

ADC är en läkemedelsklass av målinriktade terapier som främst används inom behandlingen av cancer. Vanligen kopplas cellgifter till en antikropp som riktar sig mot en specifik tumörantigen eller protein.

– Applikationer av vår ADC-teknologi för terapeutiska applikationer ligger för närvarande utanför vår kärnaffär, som är att sälja enzymteknologi till läkemedelsindustrin och det är bland annat där SEB ser potential. Sedan ger bankbevakningen oss också större möjligheter till kapitalanskaffning om det skulle behövas, säger Fredrik Olsson och fortsätter:

– Vi kan tänka oss förvärv i framtiden och då kan det behövas externt kapital. Har vi då en bred bevakning på Genovis så kan marknaden hitta information om oss och läsa på.

Genovis senaste kvartal gick något sämre efter ett antal framgångsrika år. De senaste siffrorna visar att bolagets omsättning har minskat med runt 30 procent det senaste halvåret, till 70 miljoner kronor. Detta beror enligt Fredrik Olsson på minskade lincensintäkter kopplade till ett projekt där Genovis har återtagit rättigheterna till de terapeutiska tillämpningarna av bolagets teknologi. Genovis är fortfarande lönsamt och har runt 135 Mkr i kassan.

Mindre än 1 procent av bolagets försäljning sker i Sverige. Största delen av försäljningen, runt 60 procent, går till stora amerikanska och europeiska läkemedelsbolag som använder bolagets produkter vid sin forskning och utveckling. Men försäljningen till mindre kunder som är beroende av riskkapital har minskat.

– Men nu ser vi flera gröna skott. Exempelvis när FED i sänker räntan så behöver riskkapitalet investeras någonstans för att investerare ska få avkastning på sina pengar , och det gör att kapitalmarknaden för biotech börjar se bättre ut, säger Fredrik Olsson.

Genovis börsvärde ligger på drygt 1,7 miljarder. Läkaren Mikael Lönn, som sitter i styrelsen, är bolagets största ägare med ett innehav på 14,5 procent. I skrivande stund ligger Genovis aktiekurs på 27,20 kronor per aktie.

Martin Linderoth

Sedan i tisdags har Lundabolaget Genovis aktie stigit med 20 procent efter en längre tids utförslöpa. Orsak: SEB Equities inleder bevakning av bolaget och rekommenderar köp. Vd Fredrik Olsson ser flera fördelar med att bankerna följer bolaget.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Nu eller aldrig för Alligator

    Alligator Bioscience i Lund säljer ut nya aktier med megarabatt. När teckningskursen för en nyemission publicerades på måndagen föll aktien med 37 procent. Är detta botten?

  • Xinnate får exklusivitet på miljardmarknad

    Smilebolaget Xinnate i Lund får särläkemedelsstatus i USA. Nu kan en fas 2-studie inledas med utsikt till exklusivitet på en marknad som uppskattas vara värd uppåt 20 miljarder kronor.

  • EQL fortsätter växa lönsamt

    Lundabolaget EQL Pharma fortsätter att gå mot strömmen bland regionens läkemedelsbolag. Nysläppta delårssiffror visar på fortsatt lönsam tillväxt. Så här gick det.

  • Hansa Biopharma steg på fas 2-resultat

    Hansa Biopharma i Lund, med vd Søren Tulstrup, rapporterar positiva fullständiga resultat från en fas 2-studie. Aktien steg på onsdagen.

  • Abliva blir holländskt

    Läkemedelsbolaget Abliva i Lund, med vd Helen Donnelly, säljs till det holländska bolaget Pharming för 725 Mkr. Priset är rejält högre än vad Ablivas aktie stängde på i fredags.

  • Cyxone i konkurs – ”Det svider”

    – Vi har gjort allt vi kunnat för att undvika konkurs. Det svider för mig och för alla andra aktieägare. Det säger biotech-veteranen Kjell Stenberg sedan konkursen i hans börsnoterade bolag Cyxone är ett faktum. Därmed är mer än 100 miljoner kronor i nyemissioner förlorade.

  • Alligator skär ner – igen

    Alligator Bioscience säger upp två tredjedelar av personalen. Samtidigt vill bolaget göra en nyemission på 280 miljoner kronor för att satsa allt på ett kort.

  • Cyxone i trubbel

    I våras återkom Astra Zeneca-veteranen Kjell Stenberg som vd för det Malmöbaserade bioteknikföretaget Cyxone. Nu ställer ett betalningskrav till rejäla problem för företaget.

  • Bakslag för Camurus

    Camurus i Lund, Sveriges tredje största läkemedelsbolag sett till börsvärde, fick se sin aktie rasa med nästan 10 procent på tisdagen. ”Beskedet från FDA är beklagligt”, säger vd Fredrik Tiberg.

  • All time high för EQL Pharma

    EQL Pharma i Lund har kunnat se sin aktie stiga med nästan 140 procent det senaste året och aktien har de senaste dagarna noterat nya all time high flera dagar i rad. Vd Axel Schörling har en teori om varför.