torsdag 19 september 2024

inloggad som

Nanoecho valde börsnotering trots tufft marknadsklimat

|  
|  

Nanoecho i Lund tvingades att kraftigt sänka teckningskursen under teckningsperioden inför börsinträdet i augusti. Men på onsdagen kom ett besked som fått aktien att rusa mer än 50 procent.

Nanoecho är ett av mycket få bolag som valt och lyckats att ta sig till börsen i år. Aktien handlas på First North sedan den 6 augusti, men resan dit var inte lätt. Inledningsvis siktade bolaget på att resa 30 miljoner kronor. Den ambitionen fick dock skruvas ned rejält.

– Vi sänkte teckningskursen från 0,40 kr till 0,14 kr för att säkerställa att vi skulle få in nödvändigt kapital. Nasdaq ställde som krav att vi hade rörelsekapital för att finansiera bolaget under 12 månader, säger Nanoechos vd Linda Persson, och fortsätter:

– Börsintroduktion har länge varit en av våra främsta målsättningar och bolaget är väl förberett. Tidigare, utan en marknadsplattform, var det inte så lätt att hantera våra 800 aktieägare så nu mår vi bättre som bolag.

Med modifierad affärsplan och reducerad målsättning – till att inleda sin kliniska fas – blev kapitaltillskottet 17 Mkr vid börsintroduktionen. Det är en sänkning med mer än 40 procent jämfört med det ursprungliga erbjudandet.

– Vi är stolta över att nu inleda vår kliniska fas och ska nu börja påvisa nyttan för patienter.

Nanoecho har utvecklat en bildgivningsteknologi som är tänkt att förbättra diagnostik och behandling av rektalcancer. Systemet använder magnetiska nanopartiklar för att visualisera tumörer, vilket kan hjälpa läkare att identifiera cancervävnad mer precist och därmed förbättra behandlingsresultaten. 

Bolaget fick på onsdagen godkännande från Läkemedelsverket för att genomföra den planerade kliniska studien med sin järnoxidbaserade nanopartikel. Nu återstår ett myndighetsgodkännande för den diagnostiska utrustningen innan studien får inledas.

Den kliniska studien ska genomföras i två delar: först ska man fastställa den optimala dosen av nanopartiklar och tidsintervall till undersökning på friska frivilliga forskningspersoner, för att därefter göra en så kallad proof of concept-studie. Den ska genomföras på patienter med rektalcancer med syfte att visa att vald dos och valt tidsintervall fungerar även för patienterna.

Varför valde bolaget att noteras?

– Det ger ökad synlighet och även trovärdighet på marknaden efter den gedigna granskningen som bolag måste genomgå innan en börsintroduktion. Det är förstås även en fördel när man söker mer kapital. Rent operativt märker vi ingen större skillnad eftersom vi har arbetsprocesserna på plats sedan tidigare. Men det medför stora kostnader för bolag att vara noterade, vilket är speciellt kännbart för små bolag som inte har någon försäljning, säger Linda Persson.

Aktien har ökat med 60 procent sedan börsintroduktionen. Bolagets börsvärde är runt 45 Mkr.

Elisabet Ottosson

Nanoecho i Lund tvingades att kraftigt sänka teckningskursen under teckningsperioden inför börsinträdet i augusti. Men på onsdagen kom besked om ett godkännande från Läkemedelsverket och aktien har sedan dess rusat mer än 50 procent.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad