Det börsnoterade medtechbolaget Tendo tvingas avbryta sina kliniska studier på grund av bristande finansiering. Vd och grundare Sofie Woge ger dock inte upp. Så här lång tid har hon på sig.
Tendo utvecklar robotiserade hjälpmedel till personer med funktionsnedsättning. Det första produkten är en handske med ett så kallat exoskelett som ska ge styrka och rörlighet i händerna för personer med begränsad eller helt saknad handfunktion.
Bolaget noterades på Spotlight 2022 och Sofie Woge har därutöver utsetts till en Rapidus 34:a, det vill säga utmärkelsen för driftiga entreprenörer som är max 34 år gamla.
Nu meddelar Tendo att den utestående teckningsoptionen, TO3, med all sannolikhet inte kommer att ge några pengar eftersom bolagets aktiekurs understiger optionens teckningskurs.
Det innebär att de kliniska studierna med den så kallade robothandsken måste läggas på hyllan till dess att en ny finansiering är säkrad. Därmed senareläggs målet att CE-märka produkten. De tekniska filerna för CE-märkning skulle enligt den tidigare planen vara klara nu i höst. Tendo uppger att kassan räcker året ut, givet att bolaget går ned på sparlåga.
Sofie Woge ger dock inte upp:
”Även om vi tillfälligt har pausat den kliniska studien och de regulatoriska planerna är vi fortsatt övertygade om våra framsteg och arbetar nära styrelsen och ägarna för att säkra en hållbar finansiering som gör det möjligt för oss att fortsätta med de planerade aktiviteterna”, skriver Sofie Woge i ett pressmeddelande.
I februari i år fick Tendo in 10 Mkr i en nyemission som krympte till 6 Mkr efter emissionskostnader och återbetalning av lån. Ytterligare 10 Mkr före kostnader var tänkt att komma in genom optionsprogrammet TO3.
Gunnar Wrede