måndag 30 juni 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Fieldly tar sats ur byggkrisen

|  
|  ,

Krisen i byggbranschen fick Fieldly att bromsa expansionen utanför Sverige och rikta om fokus till lönsamhet. Årets första kvartal visade Malmöbolaget vinst för första gången. Med nya pengar från ägarna är grundaren Sven Paulin redo att satsa igen.

Fieldly utvecklar ett digitalt projekthanteringsverktyg för byggbranschen i form av en app. I korthet handlar det om administration av till exempel offerter, arbetsorder och fakturering. I oktober 2022 hade bolaget just tagit ett första steg för att expandera utanför Sveriges gränser och öppnat kontor i Oslo.

– Då var det verkligen högtryck på byggsektorn. Vi gjorde nya all time high var och varannan månad. Men i början på 2023 slog konjunkturen till. Då justerade vi strategin till att vi behåller fokus på Sverige och på en tydlig väg till lönsamhet, säger grundaren och vd:n Sven Paulin.

Det första kvartalet i år blev det första med svarta siffror, men så ska det inte fortsätta. 

– Vi kommer inte att vara lönsamma på helåret. Och det är inte heller meningen eftersom vi tar in kapital för att det ska sättas i arbete.

Förra sommaren tog bolaget in drygt 10 miljoner kronor i en nyemission och i juni i år fylldes kassan på med ytterligare 18,2 miljoner kronor. Pengarna kommer från de nuvarande ägarna, däribland Byggmästar’n i Skånes grundare Christer Dahlén som är huvudinvesterare i bolaget.

– Det är för att växla upp och flytta fram positionerna inför att konjunkturen svänger och byggsektorn vänder uppåt. Då vill vi vara fullt redo och då måste man börja investera nu.

Pengarna satsas både på utveckling och marknadssidan. Fokus är nu expansion till nya kundsegment, primärt inom Sverige.

– Vi har länge varit särskilt konkurrenskraftiga mot mindre bygg- och installationsbolag, med fem till femtio medarbetare, och det är fortfarande vårt viktigaste segment. Men det är en medveten strategi vi nu genomför att utveckla produkten mot något större segment, både på produktsidan för att möta den typen av bolags önskemål men också på säljsidan.

Fieldly har i dagsläget 10 000 betalande användare och verktyget har hittills använts i fler än 1,7 miljoner projekt. 2023 landade nettoomsättningen på 32,2 miljoner kronor, vilket var en tillväxt med 24 procent. Prognosen för i år ligger på en motsvarande tillväxttakt, vilket skulle ge en omsättning runt 40 miljoner kronor.

I dagsläget kommer 97 procent av intäkterna från den svenska marknaden, men Sven Paulin har inte gett upp tankarna på att expandera även geografiskt framöver.

– Vår produkt är egentligen från dag ett anpassad för en global marknad. Men vi kommer nog inte aktivt börja bearbeta nya marknader förrän vi ser att konjunkturen vänder även i praktiken. Det kommer, men inte just nu.

Ola Nilsson

Krisen i byggbranschen fick Fieldly att bromsa expansionen utanför Sverige och rikta om fokus till lönsamhet. Årets första kvartal visade Malmöbolaget vinst för första gången. Med nya pengar från ägarna är grundaren Sven Paulin redo att satsa igen.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Easy Depot måste öka takten

    I höstas ville den onoterade fastighetsuppstickaren Easy Depot ta in 70 miljoner kronor i en riktad emission. Men planerna avbröts. Samtidigt har Easy Depot ambitionen att bygga 100-150 anläggningar inom tio år, resultatet hittills är två färdiga anläggningar. Nu måste bolaget accelerera för att nå målen.

  • Joel Eklund till Trianons styrelse

    Tepe-arvtagaren Joel Eklund tar plats i fastighetsbolaget Trianons styrelse. Det blir den femte styrelsen som han sätter sig i, förutom Tepe. Trianon kom även på tisdagen med en bra rapport, men aktiemarknaden verkar inte vilja ha fastigheter just nu.

  • Så mycket kostar det att hyra kontor i Malmö och Lund

    Öppna kontor i Malmö eller Lund? Hyrorna skiljer sig åt mellan de båda städerna, men kanske inte på det sätt man kan tro. Så här mycket kostar det att hyra och här finns de mest attraktiva lägena. Rapidus har ännu opublicerade siffror.

  • Tetra Pak investerar i impactbolag

    Hässleholmsbaserade Recoma, som tillverkar byggskivor av återvunna kartonger, får ett kapitaltillskott från en tungviktare inom kartongindustrin: Tetra Pak. Nu kan Recomas intäkter gå från 7 till 40 miljoner kronor.

  • Mångmiljardaffärer när skånska fastigheter byter ägare

    På kort tid har fastigheter för nära 15 miljarder bytt händer i skånska strukturaffärer. Den senaste i raden är Acrinovas rekordförsäljning av mer än hälften av beståndet.

  • Ledningsrokad i fastighetstjärnan

    SLP:s vd Tommy Åstrand lämnar sin post och väljs i stället in i styrelsen vid den kommande stämman. Hans ersättare är i allra högsta grad intern. Samtidigt tackar en anmnkunnig grundare för sig och avböjer omval till styrelsen.

  • Fastighetsveteran siktar på Skåne

    Bengt Kjell, ett blytungt namn inom den svenska industrin och fastighetssektorn, vill med sitt bolag Hagabacken köpa skånska fastigheter. I ett joint venture med det lokala bolaget Tecto Group skapas dotterbolaget Hagabacken Skåne.

  • Trångt för industrin i Malmö

    Uthyrningen av skånska logistikfastigheter taktar på bra och industrifastigheter går starkt. Men i Malmö är det ont om plats för nya etableringar. Det visar en ny rapport.

  • Jan Barchan rör om i fastighetsgrytan

    Ett skånskt fastighetspussel läggs om när finansmannen Jan Barchans Briban Invest köper ut Sydsvenska Hem från börsen. Samtidigt gör han en miljardaffär med Trianon som upplöser det korsvisa ägande som funnits mellan de båda fastighetsbolagen.

  • Sernekes konkurs förföljer Doxa

    Greg Dingizians fastighetsbolag Doxa har ansvarsförbindelser till byggföretaget Serneke trots att det sålts och sedan gått i konkurs. Det framgår av bolaget kvartalsrapport som kom på torsdagen.