Ytterligare ett bolag med koppling till Sami Suliemans företagsgrupp går i graven då designföretaget Poasana, som säljer ljudabsorbenter för hemmiljö, har inlett en konkurs.
Först gick First North-noterade Plexian i konkurs, sedan begärdes Malmö Tech Invest i konkurs av en 67-årig kvinna som lånat ut pengar till bolaget. Nu är det Poasana – ett av de bolag som Affärsänglarna i Malmö ger sken av att vara ett portföljbolag – som går i konkurs.
Affärsänglarnas upplägg är att värva medlemmar som mot en årsavgift får erbjudanden om att investera i bolag som ingår i nätverket.
Affärsänglarna, som grundades av paret Sami och Helena Sulieman, listar Poasana på sin hemsida under rubriken “Några av våra bolag – där vi har sett stor potential och vi tillsammans bygger framgång”. Företaget skriver vidare:
“Som medlem i vårt investerarnätverk får du möjlighet att, tillsammans med oss, investera i onoterade bolag som vi analyserat och handplockat.”
Sanningen är dock att Affärsänglarna ägde 2,38 procent av Poasana, enligt den aktiebok som konkursförvaltaren tagit över.
Poasana grundades av Hövdings tidigare marknadschef Patricia Möller med idén att sälja akustikprodukter till privatpersoner. I samarbete med konstnärsduon Auran/Frankenstein tog bolaget fram växtfärgade, molnformade ljudabsorbenter och lyckades resa kapital.
– När inflationen och räntorna steg blev det svårt att sälja vår produkt på konsumentmarknaden. Vi såg att en övervintring skulle bli nödvändig för att bolaget skulle överleva, men med det syftet var det inte aktuellt att ta in nytt kapital, säger Patricia Möller.
Hon säger också att Sami Sulieman och Affärsänglarna varit helt passiva ägare och inte har haft något att göra med bolagets verksamhet.
Konkursförvaltaren Jimmy Pilo har annonserat ut Poasana till försäljning och ska kontakta möjliga intressenter, som återförsäljare och konkurrenter till bolaget.
– Den samlade rörelsen har det högsta värdet, men om ingen vill köpa allt, det vill säga maskiner, varumärke, råvarulager och produkter, så går delarna ut på auktion sperarat. Jag är försiktigt positiv till att någon tar över hela bolaget, men det blir nog till ett kraftigt reapris; det blir nog inte ens 1 miljon kronor. I nästa vecka kommer jag att behöva fatta beslut om att stycka upp företaget, säger han.
Almi Invest finns bland fordringsägarna med strax under 3 Mkr i företagsinteckningar. De fåtalet anställda är beviljade lönegaranti.
– Resultatet kan bli en total sanering. Där bolaget är nu skulle det ha kunnat fungera men skulderna är för stora, säger Jimmy Pilo.
Elisabet Ottosson
Gunnar Wrede