torsdag 21 november 2024

inloggad som

Färdigbakade Krinova-bolag

Krinovas sommarmeny består av vegansk fish and chips och sorbet. Nothing Fishy och Folkets Pops blev i fredags avtackade i Kristianstad efter att ha deltagit i Krinovas livsmedelsinkubator.

Huvudrätten är Landskrona-baserade Nothing Fishys veganska alternativ till fryst vit fisk. Den säljs i över 200 butiker, bland annat Ica och Coop. Bolagets två grundare, kockarna Ola Secher och Jared Christensen, har tagit fram produkterna som är baserade på vete med tillsatta vitaminer, mineraler, proteiner och omega 3-olja.

Jared Christensen, Nothing Fishy. Jens Almqvist, Krinova. Michelle Saunders, Folkets Pops. Ola Secher, Nothing Fishy. Klara Lindström, Krinova.

Till efterrätt blir det veganska fruktglasspinnar från Folkets Pops. De finns att beställa hos Mylla för hemleverans i södra Sverige, Göteborg, Uppsala och Stockholm. Malmöbor kan också stoppa företagets ”popcykel” som cirkulerar staden under sommaren.

Folkets Pops grundare Michelle Saunders var med i Draknästet i fjol. Hon lyckades locka tre drakar under sändning –mäklaren Fredrik Eklund, Storytels Jonas Tellander och affärsmannen Shervin Razan – men några månader senare drog de tillbaka sitt erbjudande.

Nu ska glasspinne-företaget gå vidare till Krinovas uppskalningsprogram och får en rivstart med en genombrottsorder från City Gross som överträffar hela fjolårets omsättning.

– Det är den första beställningen från en återförsäljare med nationell distribution. Jag är väldigt glad att det finns en inkubator som är specialiserad på livsmedel, med ett ekosystem av värdefulla kontakter och erfarenheter från alla branschspecifika problem som kan uppstå, säger Michelle Saunders.

Emiliano Strauss

Får det vara vegansk fish and chips och sorbet? Nothing Fishy och Folkets Pops blev i fredags avtackade i Kristianstad efter att ha deltagit i Krinovas livsmedelsinkubator.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Opticept växlar upp

    Lundabolaget Opticepts största delägare, som även är största kund ,bidrar med finansiering till produktion av utrustning. Men Opticept ser genombrottet komma även för andra produktsegment och startar en kapitalrunda för att resa 80 miljoner kronor.

  • Hon blir Krinovas nya vd

    Finanskvinnan Ulrika Hasselgren tillträder som ny vd för Krinova Incubator & Science Park i början av januari. Hon kommer närmast från rollen som hållbarhetschef i Coeli-gruppen.

  • Internationellt i Skåne om framtidens mat

    Kristianstad-inkubatorn Krinova Incubator & Science Park slår på stort för framtidens mat med “Spot on Food”, en internationell konferens om framtidens livsmedel.

  • Nothing Fishy i Lejonkulan

    Rapidus podd Lejonkulan tar nya kliv och lanserar nu formatet vodd, det vill säga filmade intervjuer. I studion har vi denna gång Ola Secher som tillsammans med sin kollega Jared Christensen är grundare av matföretaget Nothing Fishy.

  • Dug räddar kassan

    I ett år har Helene Nielsen varit vd för potatisdrycksföretaget Dug, tidigare Veg of Lund. Nu har hon städat, renodlat och sparat. Men en sinande kassa måste nu fyllas. Det ser hon ut att klara, men det blir dyrt.

  • Opticept tar nya steg

    Lundabolaget Opticept satsar på ett nytt kundsegment när bolaget går in som delägare i Malmöbolaget Simply No Waste, som förädlar restprodukter från livsmedelsindustrin.

  • Pågen har växt ur Malmö

    SOMMARINTERVJU: 300 000 stycken Lingongrova per vecka ska bli fler. Det har Pågens vd Anders Carlsson Jerndal tänkt sig. Men i Malmö går det inte att baka fler utan att bygga ut fabriken. Pågen är ytterligare ett klassiskt Malmöföretag som staden misslyckas med att låta växa.

  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Oatly bantar sig i form

    Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.

  • Opticept pressar spanska oliver

    Opticept i Lund kommer in på den spanska olivoljemarknaden som lidit svårt av torka på senare år. En första försäljning av maskiner som ökar oljeutvinningen går till ett stort olivoljekooperativ.