tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Spelet bakom Academedia-affären 

|  ,
|  

Vad hände egentligen när Mellby Gård drogs sig ur försäljningen av Academedia? Mellby Gårds vd Johan Andersson ger Rapidus en exklusiv inblick i vad som hände.

– I grund och botten kändes det inte bra. Den springande punkten var att vi ville ta ansvar för Academedia. När affären blev offentlig var det många upprörda känslor i bolaget, berättade Mellby Gårds vd Johan Andersson från scenen under gårdagens Rapidusfest i samarbete med Advokatfirman Vinge.

Roger Akelius uppgav i samband med affären att han ville förändra skolan i grunden och slopa aktieutdelningen, vilket i sin tur ledde till kritik från investerare.

– Det finns fler detaljer, bland annat en mängd myndighetsprövningar och att man skulle ta in nya styrelseledamöter som kanske inte röstas igenom vid extrastämman. Med det här stöket och Rogers alla uttalanden så kände vi att vi måste ta det här ansvaret och inte bara lämna det ifrån oss, säger Johan Andersson.

Enligt Mellby Gård-chefen var det Roger Akelius som tog initiativet till affären. Han kontaktade Mellby Gård och därefter diskuterades affären under några veckor, följt av några dagar i Spanien.

– Han är en stor filantrop och vi kom bra överens. Det har låtit som att bolaget bytte ägare över en middag, men så är det inte. Vi pratade igenom affären under en tid och när jag sedan läste de här uttalandena från Roger så höll jag på att sätta kaffet i halsen.

Hade affären gått igenom hade Mellby Gård fått 1,7 miljarder kronor för sina aktier. Pengar man alltså nu är utan.

– I en vågskål har vi en tillfredsställande köpeskilling och i den andra etik, moral och värderingar. Men vi är också medansvariga i det här, jag skyller inte på motparten. Vi skulle givetvis ha tagit fram en gemensam agenda och kommunikationsplan innan vi offentliggjorde affären. Man är alltid två parter i en affär.

Innan Johan Andersson blev kontaktad av Roger Akelius fanns det inga planer på att sälja Academedia. När Johan Andersson får frågan om man gjorde en felbedömning så håller han inte med helt.

– Roger är frispråkig och säger vad han tycker och tänker. Han har en syn på utdelning, att kraftigt begränsa den. Det berättade han redan när vi träffades i Spanien. Jag själv tycker att ett bolag ska dela ut pengar på sikt, men ser också logiken att begränsa eller slopa utdelning på medellång sikt. Och hittills har vi varit försiktiga med utdelning i Academedia.

Mellby Gård har alltså kvar ett innehav på cirka 24 procent i friskolekoncernen. Samtidigt har familjeföretaget innehav i flera olika branscher, bland annat mode, vattenrening, tätningslösningar och jordbruk. 

Om Academedia-affären gått i lås, vad hade ni gjort för de 1,7 miljarderna?

– Vi klarar oss utan pengarna, det hade snarare varit ett bra kapitaltillskott. Men det hindrar oss inte från att nu genomföra stora satsningar på Kappahl inom ramen för cirkulära och hållbara modeller. Vi kommer också att göra investeringar i andra bolag samt helt nya investeringar, men det kan jag inte säga så mycket om, säger Johan Andersson.

Martin Linderoth

I början av året ville Mellby Gård sälja sitt innehav i friskolejätten Academedia till mångmiljardären Roger Akelius. Men efter massiv kritik drog sig Mellby Gård ur affären. Mellby Gårds vd Johan Andersson ger Rapidus en exklusiv inblick i vad som egentligen hände.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Farväl till Lundabolaget

    Combigenes miljardavtal med Spark Therapeutics sprack. Därefter lämnade bolaget Skåne. I början av året fick samtliga anställda, inklusive vd Peter Ekolind, gå – och nu kommer spiken i kistan när hela forskningsverksamheten avvecklas.

  • Aktietips inför sommaren

    Skånska aktier har som vanlig haft svårt att glädja sina ägare det senaste året. Det har varit många genomklappningar, men innebär det att det finns lågprisfynd att göra nu? Rapidus har tagit en koll på vad proffsen gör i vår region.

  • LU Ventures parerar tufft investeringsklimat

    Lunds universitets investeringsbolag, LU Ventures, växer trots ett tufft investeringsklimat. – Vi behöver göra exits för att överleva. Även det här året är tufft men sedan hoppas vi att det vänder, säger vd Christine Widstrand.

  • Fåhraeus ny storägare i Iconovo

    Fyndpris eller inte? Idag avslöjar Lundabolaget Icononvo att det är Christer Fåhraeus andra fond, FSG Fund II, som är ny storägare efter att aktien rasat i fyra års tid. I dag väljs Christer Fåhraeus in i styrelsen.

  • Airpark snor Aimo-chefen

    Helsingborgsbolaget Airpark genomför en försenad finansieringsrunda och gör samtidigt ett tungt nyförvärv från parkeringsjätten Aimo. Så här mycket fick bolaget in och det ska pengarna användas till.

  • Övertecknat i Iconovo

    Inhalatorföretaget Iconovo får in hela sin nyemission på 37 Mkr sedan den tecknats till mer än 100 procent. Men sparprogrammet på 40 procent av personalen består.

  • Dansk lågprisaktör utmanar svenska finansrådigare

    HC Andersen Capital har på kort tid blivit certified adviser åt en tredjedel av de danska bolagen på Nasdaq First North. Nu vill de göra om framgången i Sverige. Och konkurrensvapnet är lågpris.

  • Prolight räds inte sura investerare

    Medicinteknikföretaget Prolight i Lund utmanar det kärva investeringsklimatet inom life science och vill göra en nyemission på 100 Mkr, mer än hälften av sin värdering. – Det kostar att ta fram högteknologiska instrument, säger vd Ulf Bladin.

  • Djäkne Startup Studio säljer edtechbolag

    Malmöbaserade Djäkne Startup Studio säljer edtechbolaget Studybee. Köparen är en av Sveriges största skolportaler. – Vi påbörjade diskussioner om försäljningen av Studybee för ett halvår sen, säger Magnus Wide på Djäkne Startup Studio.