fredag 22 november 2024

inloggad som

Investerarna ratar skånska life science-bolag

|  
|  

21 procent av svenska life science-bolag finns i Skåne. Men de får bara 5 procent av riskkapitalet. Det visar Medicon Village i en ny rapport.

Under perioden 2017-2021 fick de skånska life science-bolagen in 12,2 miljarder kronor av de 252 miljarder kronor som totalt gick till svenska bolag och organisationer i sektorn. Merparten var privat riskkapital eller finansiering via börsen medan offentliga medel stod för några få procent. 

– Vi har gjort studien för att förstå hur situationen ser ut för företagen och för att kunna bidra till ökad kunskap hos alla aktörer som stöttar dem. I Skåne finns det väldigt många mikrobolag inom life science som vi vill ska växa och få ut sina produkter på marknaden, säger Sarah Lidé, vice vd för Medicon Village Innovation.

Av Sveriges ungefär 4.000 företag och organisationer inom life science finns 820 i Skåne. Skånes life science-kluster är Sveriges näst största efter Uppsala-Stockholmsregionen, där antalet är nära 2.200. Andelen mikroföretag, bolag med under tio anställda, är större i Skåne. De utgör 83 procent av de skånska bolagen jämfört med riksgenomsnittet på 77 procent. 

Enligt rapporten erhåller de skånska bolagen 5 procent av det privata riskkapital som totalt investeras i landet – och 20 procent av den “mjuka” offentliga finansieringen.

– Det är svårt att säga vad snedfördelningen i finansiering beror på. En orsak kan vara att mikrobolagen, som motsvarar en större andel i Skåne, inte har samma resurser internt för att arbeta med att resa kapital, säger Sarah Lidé.  

Skånska bolag är ändå mer forskningsintensiva än snittet enligt rapporten och står för 27 procent av den svenska pipelinen inom läkemedelsutveckling. Medicon Village vill göra ytterligare undersökningar för att få en bättre förståelse. 

– Vi vill exempelvis förstå hur beroende bolagen är av finansiering från börsen respektive från privat riskkapital. I undersökningen såg vi att de något större skånska företagen attraherar mest kapital och inte mikroföretagen. Vi vill veta varför och hur kan vi stötta mikroföretagen. 

En annan intressant fråga är, enligt Sarah Lidé, hur duktiga skånska och svenska företag är på att kommersialisera forskningsresultat. Sverige ligger högt internationellt när det gäller forskning och antal godkända patent. 

– Vi vill öka de skånska bolagens kunskap. Därför har Medicon Village tillsammans med inkubatorn Smile tagit fram ett scaleup-program som ska stötta bolagens tillväxt. Vi kommer också att arbeta med att knyta stora läkemedelsbolag närmare Medicon Village, för att få in mer kunskap om läkemedelsutveckling och kommersialisering.

Rapporten Life Science Barometer 2024 – Skåne Edition har producerats av Medicon Village och baseras på branschföreningen Swedenbios life science-barometer samt statistik från olika källor.

Elisabet Ottosson

21 procent av svenska life science-bolag finns i Skåne. Men de får bara 5 procent av riskkapitalet. Det visar Medicon Village i en ny rapport.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Rejäl premie när Probi köps ut från börsen

    Probiotikabolaget Probis huvudägare Symrise vill köpa ut bolaget från börsen. Vd Anita Johansen litar på köparens löften om att Probi ska få fortsätta med fristående verksamhet i Lund.

  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • Cyxone i trubbel

    I våras återkom Astra Zeneca-veteranen Kjell Stenberg som vd för det Malmöbaserade bioteknikföretaget Cyxone. Nu ställer ett betalningskrav till rejäla problem för företaget.

  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.

  • Medimi blir inte norskt

    Den aviserade affären där Lundabolaget Medimi skulle köpa det norska bolaget Med Things blir inte av. Medimi står därmed på ruta ett med en nyligen genomförd nyemission som gav 28 procent av det önskade beloppet.

  • Cantargia vill resa 170 Mkr

    Styrelsen för Cantargia har beslutat om en företrädesemission. Bolaget trycker på gasen för att snabbare minska riskerna i projekten för att inte tappa försprånget.

  • Gedea stänger större runda än väntat

    Det lundabaserade kvinnohälsobolaget Gedea Biotech har fått in nya friska miljoner i en runda som blev större än förväntat. Så här blev utfallet och det här ska pengarna räcka till.