lördag 23 november 2024

inloggad som

Nytt bolag skyddar sallad med bakterier

LU Holding grundar bolaget Vivoprotect tillsammans med Lundaforskarna Elisabeth Uhlig och Åsa Håkansson, som nu söker en vd.

Vivoprotect ska marknadsföra specifika bakterier som metod för att öka salladsskördar, minska mängden hälsovådliga bakterier på sallad och förlänga hållbarheten på salladspåsar i butik.

Nio års forskning på institutionen för livsmedelsteknik vid Lunds universitet ligger bakom forskarnas upptäckt att vissa bakteriestammar skyddar bladgrönsaker från oönskade bakterier. Resultat från försök tillsammans med bland annat salladsbolaget Vidinge Grönt utanför Kävlinge bidrar till satsningen på Vivoprotect.

– Vi har preliminära resultat som visar att skördarna kan öka med 25 procent. Nuvarande hållbarhetstid på salladspåsar är tio dagar och vi har indikationer på att den kan förlängas med tre dagar, säger Elisabeth Uhlig (t.v.).

Många känner inte till att sallad är en känslig produkt som kan orsaka matförgiftning.

– I exempelvis USA finns data som visar att en stor del av matförgiftningarna orsakas av oönskade bakterier i sallad. Det är förvisso ett större problem där än här, men vi menar att sallad även orsakar matförgiftningar i Sverige. Vi har visat att vi kan minska mängden hälsovådliga bakterier på sallad till en så låg nivå att koncentrationen inte längre är mätbar i produkten, säger Elisabeth Uhlig.

Nu diskuterar bolaget ett samarbete med en stor inomhusodlare av sallad.

– De producerar flera ton sallad per dag och vårt nästa steg är att skala upp testerna tillsammans med dem.

Forskarnas bakterier kan tillsättas redan på salladsfröerna som då ska skydda plantan under odlingen. Bakterierna kan även tillföras vid bevattning eller i näringslösning vid hydroponiska odlingar. I pågående forskningsprojekt testar de att applicera bakterierna på förpackningsmaterialet samt att spreja dem på salladen i samband med packning.

– Åsa och jag fortsätter vår forskning på universitetet och kommer att lägga rättigheterna till nya upptäckter i bolaget. Därför letar vi just nu efter en vd till bolaget.

Elisabet Ottosson

LU Holding grundar bolaget Vivoprotect tillsammans med två Lundaforskare, som nu söker en vd.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Opticept växlar upp

    Lundabolaget Opticepts största delägare, som även är största kund ,bidrar med finansiering till produktion av utrustning. Men Opticept ser genombrottet komma även för andra produktsegment och startar en kapitalrunda för att resa 80 miljoner kronor.

  • Hon blir Krinovas nya vd

    Finanskvinnan Ulrika Hasselgren tillträder som ny vd för Krinova Incubator & Science Park i början av januari. Hon kommer närmast från rollen som hållbarhetschef i Coeli-gruppen.

  • Internationellt i Skåne om framtidens mat

    Kristianstad-inkubatorn Krinova Incubator & Science Park slår på stort för framtidens mat med “Spot on Food”, en internationell konferens om framtidens livsmedel.

  • Nothing Fishy i Lejonkulan

    Rapidus podd Lejonkulan tar nya kliv och lanserar nu formatet vodd, det vill säga filmade intervjuer. I studion har vi denna gång Ola Secher som tillsammans med sin kollega Jared Christensen är grundare av matföretaget Nothing Fishy.

  • Dug räddar kassan

    I ett år har Helene Nielsen varit vd för potatisdrycksföretaget Dug, tidigare Veg of Lund. Nu har hon städat, renodlat och sparat. Men en sinande kassa måste nu fyllas. Det ser hon ut att klara, men det blir dyrt.

  • Opticept tar nya steg

    Lundabolaget Opticept satsar på ett nytt kundsegment när bolaget går in som delägare i Malmöbolaget Simply No Waste, som förädlar restprodukter från livsmedelsindustrin.

  • Pågen har växt ur Malmö

    SOMMARINTERVJU: 300 000 stycken Lingongrova per vecka ska bli fler. Det har Pågens vd Anders Carlsson Jerndal tänkt sig. Men i Malmö går det inte att baka fler utan att bygga ut fabriken. Pågen är ytterligare ett klassiskt Malmöföretag som staden misslyckas med att låta växa.

  • Färdigbakade Krinova-bolag

    Får det vara vegansk fish and chips och sorbet? Nothing Fishy och Folkets Pops blev i fredags avtackade i Kristianstad efter att ha deltagit i Krinovas livsmedelsinkubator.

  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Oatly bantar sig i form

    Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.