lördag 2 december 2023

inloggad som

Nytt bolag skyddar sallad med bakterier

LU Holding grundar bolaget Vivoprotect tillsammans med Lundaforskarna Elisabeth Uhlig och Åsa Håkansson, som nu söker en vd.

Vivoprotect ska marknadsföra specifika bakterier som metod för att öka salladsskördar, minska mängden hälsovådliga bakterier på sallad och förlänga hållbarheten på salladspåsar i butik.

Nio års forskning på institutionen för livsmedelsteknik vid Lunds universitet ligger bakom forskarnas upptäckt att vissa bakteriestammar skyddar bladgrönsaker från oönskade bakterier. Resultat från försök tillsammans med bland annat salladsbolaget Vidinge Grönt utanför Kävlinge bidrar till satsningen på Vivoprotect.

– Vi har preliminära resultat som visar att skördarna kan öka med 25 procent. Nuvarande hållbarhetstid på salladspåsar är tio dagar och vi har indikationer på att den kan förlängas med tre dagar, säger Elisabeth Uhlig (t.v.).

Många känner inte till att sallad är en känslig produkt som kan orsaka matförgiftning.

– I exempelvis USA finns data som visar att en stor del av matförgiftningarna orsakas av oönskade bakterier i sallad. Det är förvisso ett större problem där än här, men vi menar att sallad även orsakar matförgiftningar i Sverige. Vi har visat att vi kan minska mängden hälsovådliga bakterier på sallad till en så låg nivå att koncentrationen inte längre är mätbar i produkten, säger Elisabeth Uhlig.

Nu diskuterar bolaget ett samarbete med en stor inomhusodlare av sallad.

– De producerar flera ton sallad per dag och vårt nästa steg är att skala upp testerna tillsammans med dem.

Forskarnas bakterier kan tillsättas redan på salladsfröerna som då ska skydda plantan under odlingen. Bakterierna kan även tillföras vid bevattning eller i näringslösning vid hydroponiska odlingar. I pågående forskningsprojekt testar de att applicera bakterierna på förpackningsmaterialet samt att spreja dem på salladen i samband med packning.

– Åsa och jag fortsätter vår forskning på universitetet och kommer att lägga rättigheterna till nya upptäckter i bolaget. Därför letar vi just nu efter en vd till bolaget.

Elisabet Ottosson

LU Holding grundar bolaget Vivoprotect tillsammans med två Lundaforskare, som nu söker en vd.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad