tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Vinden har vänt för Doro-avknoppning

|  
|  

Efter två tuffa år som eget börsbolag har Doro-avknoppningen Careium nått turnaround. Malmöbolaget redovisar ett starkt tredje kvartal i år. Siktet är inställt på att bli marknadsledande inom välfärdsteknik i Europa.

Careium, som utvecklar och säljer trygghetslarm och andra välfärdstjänster är en avknoppning från Doro, mest känt för sina mobiltelefoner för äldre. Cirka 400.000 personer använder sig idag av Careiums tjänster.

2021 togs beslut om att särnotera affärsområdet Doro Care, eftersom ägarna ansåg att affärsområdet skulle skapa större värde med mer tydligt fokus. Efter ett tufft första år på börsen, där bolaget tvingats tänka om kring organisation och arbetsformer, är framtidsutsikterna nu ljusa och i dagsläget ser särnoteringen ut som ett lyckat drag med fyra solida kvartal i rad.

– Nu är vår mer akuta turnaround i slutfas och vi är på en helt annan plats jämfört med förra året. Vi ska fortsätta utvecklas, men nu gör vi det från rätt position, säger Careiums vd och koncernchef Christian Walén.

För Careiums del innebär att vara på ”rätt position” marknaderna i Sverige, Storbritannien, Norge, Spanien, Frankrike, Holland och Tyskland.

– Dessa är de mer utvecklade ekonomierna i Europa och det är också på dessa marknader som 85 procent av pengarna på välfärdsteknik spenderas. Europamarknaden för innevarande år ligger runt 15 till 17 miljarder kronor så det finns en stor potential för oss. Vår position är även mycket god mot bakgrund att vi är en av endast tre aktörer i Europa som lyckats etablera ett end-to-end-erbjudande i fler än tre marknader parallellt, vilket är en styrka att bygga vidare på, säger Christian Walén.

Just nu har Careium-chefen inga planer på att ta bolaget till nya marknader. Istället ligger fokus på hård-, tjänste- och mjukvaruinnovationen, områden som Christian Walén spår att det kommer hända mycket inom framöver.

– Mjukvaran, och de associerade tjänsterna är extremt viktiga, eftersom investeringen redan tas i samband med att man som kund skapar förutsättningar för goda liv för våra seniorer då tekniken implementeras. Det blir helt enkelt större mervärden med inkrementell kostnadsökning och påtaglig vinst i funktionalitet, jämfört med mer dramatisk och dyr innovation vilket utmanar de offentliga systemen och skapar mindre genomslag, trots goda lösningar”, fortsätter han.

I torsdags släppte Careium sin rapport för årets tredje kvartal och på bara några dagar har aktien stuckit iväg med 30 procent. Bolagets omsättning ökade med 23,5 procent till 217,3 miljoner kronor. Rörelseresultatet uppgick till 20,7 Mkr, jämfört med -18,2 Mkr för samma period i fjol.

– Under kvartalet nådde försäljningen 97,2 Mkr i Norden, en tillväxt med 10,5 procent med en bruttomarginal på 39,9 procent, vilket indikerar fortsatt god utveckling, säger Christian Walén.

Framåt ser han god utveckling mot bakgrund av de stora demografiska skiftena, samt den digitaliseringsvåg som sveper över Europa där analoga och andra nät fasas ut.

– Det är en enorm styrka att ha ett nordiskt perspektiv på innovation. Det som för oss är helt naturligt, är i många av de stora europeiska marknaderna mycket nytänkande, inte minst kring hur sensorer och data kan användas på nya sätt vilket är själva kärnan i modern välfärdsteknologi, säger Christian Walén.

Martin Linderoth

Efter två tuffa år som eget börsbolag har Doro-avknoppningen Careium nått turnaround.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Axis – tio år efter Canons köp

    Det är nu tio år sedan Canon köpte Axis. Sedan dess har det gått minst sagt bra. Rapidus har tittat på 2024 års siffror och räknat ut hur mycket Canon skulle få betala om de köpte Axis i dag.

  • Doros aktie till väders

    Doro, som tillverkar mobiltelefoner för äldre, fick se sin aktie stiga kraftigt på måndagen. Rapidus anar varför.

  • Hologrambolaget vill ha 50 Mkr

    Teknologibolaget Realfiction Holding vill göra en företrädesemission på 50 miljoner kronor före kostnader. Pengarna ska användas till låneavbetalningar och till kommersiella aktiviteter kring bolagets 3D-hologram. 

  • Careium – ägarna sparkar ordföranden

    Doro-avknoppningen Careium hade en lysande utveckling under 2023 och fram till sommaren i fjol. Sedan dess har det gått trögare. Nu vill huvudägarna se resultat och sparkar ordföranden.

  • Zaplox tappar vd:n: “Det är ett hårt slag”

    Lundabolaget Zaplox vd Tess Mattisson har sagt upp sig. Nu söker bolaget en ”liknande profil” som hennes ersättare. Det här ska Tess Mattisson göra istället.

  • Precise tar in M&A-kompetens

    Precise Biometrics i Lund föreslår en specialist på strategiska företagsaffärer till styrelsen. Vd Joakim Nydemark förnekar dock att det ligger en ny agenda bakom rekryteringen.

  • Nytt stödnätverk för elekronikföretag

    Opentech, tidigare med namnet Mobile Heights, i Lund går i spetsen för en ny stödsatsning för små och medelstora elektronikföretag. – Vi vill hjälpa dem ut internationellt, säger Opentechs vd Ola Svedin.

  • Upp och ned i rapportströmmen

    Medan Precise Biometics inte infriade förväntningarna gick det desto bättre för Careium. Både Kjell Group och Eolus meddelar nya finansiella målsättningar. Här är dagens skånska kvartalsrapporter.

  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • Yubicos stickor säljer som smör

    Yubico, med medgrundaren Stina Ehrensvärd från Lund, ökade både försäljning och lönsamhet rejält i tredje kvartalet. Men vad hände med aktien?