måndag 17 november 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

”Lund ska bli matens Silicon Valley”

|  
|  

Tetra Pak i Lund vill göra hemstaden till ett globalt utvecklingscentrum för livsmedel. Fermenterad mat är miljardkoncernens nya giv.

Tetra Paks forskning utgår från huvudkontoret i Lund. Av det svenska koncernbolagets 18,4 miljarder kronor i omsättning står uppdragsforskning- och utveckling för 2,5 miljarder. Lundabolaget är nämligen expert på att ta fram nya produktionsprocesser som bearbetar och förpackar livsmedel i industriell skala, inte minst mejeriprodukter.

– Många känner till våra förpackningar, men vi är också väldigt stora på processidan, säger Tetra Paks Ida Svensson.

Hon arbetar med globala frågor om hållbar livsmedelsproduktion för en växande befolkning och är en av ledarna för koncernens nya satsning på det man kallar “new food”. Det går i grunden ut på att utveckla nya fermenteringstekniker för att bland annat ta fram alternativa proteiner.

– Det är ett helt nytt segment som vi lägger till med fermentering, eller jäsning, där vi alltså använder mikroorganismer för att ge maten nya egenskaper. Vi har sedan tidigare erfarenhet av jäsning vid till exempel beredning av filmjölk, det nya är att fermentera mikroorganismer i en bioreaktor. Det är en teknik som används inom läkemedelsindustrin men som nu är aktuell för livsmedelsproduktion, säger hon.

Satsningen innebär att Ida Svensson söker efter partner, som kan vara allt från forskare till större livsmedelsproducenter som Tetra Pak kan hjälpa på vägen. Bolaget har sedan länge ett nära samarbete med Lunds universitet, numera även på ESS. Jätten samarbetar också med startups som Landskrona-bolaget Yelte, som utvecklar hampabaserade livsmedel.

På så vis får man in nya projekt till testanläggningarna i Lund, vars produkter kan anpassas efter Tetra Paks processer och förpackningar. Det är så Lundabolaget etablerat sig globalt inom mejeriprodukter.

– Tetra Pak ska ha en ambassadörsroll. Utmaningarna är globala, så vi behöver hjälpas åt för att forska fram nya alternativ till kött och dra ner kostnaderna för de nya teknikerna så att de nya alternativen kan konkurrera på världsmarknaden, säger Ida Svensson.

Inom fermenteringområdet fokuserar Lundajätten nu på två huvudspår: biomass- och precisionsfermentering. Vid fermentering av biomassa arbetar man med matens huvudingrediens och odlar framför allt alternativa proteiner. Precisionsfermentering handlar istället om att ta fram ingredienser till existerande livsmedel för att till exempel förbättra texturen eller näringsinnehållet.

– Sverige är med och driver utvecklingen mot plantbaserade alternativ och Öresundsregionen är väldigt långt fram. Många av de nya mjölkalternativen har till exempel testats fram i våra anläggningar, säger Ida Svensson och fortsätter:

– Vi går en spännande framtid till mötes, det är en stor industri med enorm potential. Förutsättningarna här i södra Sverige för att driva teknikutvecklingen kan inte bli bättre och på andra sidan bron har du fantastisk expertis inom bland annat biotech. Vår vision är att Lund ska bli matens Silicon Valley.

Emiliano Strauss

Tetra Pak i Lund vill göra hemstaden till ett globalt utvecklingscentrum för livsmedel. Fermenterad mat är miljardkoncernens nya giv.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad

Prenumerera på Rapidus för
533 kr per månad

Bli en del av vårt exklusiva nätverk och få koll på vad som händer i Skåne och Öresundsregionen. Var alltid uppdaterad när du talar med dina affärskontakter. Nytta, nöje, inspiration.




  • Exklusiva affärsnyheter
  • Inbjudan till våra nätverksträffar
  • Två användare ingår

  • Lund tog hem allt i årets 34-topp

    Det var fullpackat i salen när Rapidus 34:or hyllades och årets topp fem skulle utses. I år var det Lundabolag för hela slanten. Här är årets topp fem.

  • Åh vilket party

    Hundratalet unga entreprenörer och investerare kom till Rapidus 34-gala för att knyta nya kontakter och fira vinnarna av en topp fem-placering. Här är bilderna från kvällen.

  • Efter konkursen – går mot mångmiljonvinst

    Tre år efter konkursen gör det nya DHF Airport Solutions sin första storaffär – och räknar med 25 miljoner i vinst nästa år.


  • Östes bolag faller som dominobrickor

    Tre av Öste-sfärens verksamhetsdrivande dotterbolag har nu gått i konkurs, tillsammans med ytterligare ett av ägarbolagen. Det mesta av värdet i Aventure-konkursen ser därmed ut att ha gått upp i rök. Men frågetecken kvarstår.

  • Köttodlarnas nya giv

    Re:meat byter namn. Enligt Malmöbolagets medgrundare Jacob Schaldemose Peterson handlar det om mer än bara ett namnbyte. – Det är ett byte av hela vår strategi, säger han.

  • Nya konkurser bland Öste-bolagen

    Dominobrickorna i Oatly-bröderna Östes företagsimperium fortsätter att falla. I spåren av ägarbolagens konkurser har två av portföljbolagen i sfären kastat in handduken och ytterligare ett ser ut att vara nere för räkning.

  • Björn Öste: ”Vi ger inte upp”

    Oatlygrundaren Björn Öste kommenterar nu konkursen i sitt investeringsbolag Aventure. Avgörande följdfrågor förblir dock fortsatt obesvarade. Vad betyder det till exempel att inte ge upp när uteblivet kapitaltillskott medför konkurs?

  • Ännu ett Öste-bolag i konkurs

    Med konkursen i bröderna Östes forskningsbolag Aventure kommer ytterligare en konkurs – i bolaget Öste Ventures. Konkursförvaltaren Simon Henderson vill nu hitta nya huvudägare som kan driva dotterbolagen vidare.

  • Oatly-brödernas Aventure i konkurs

    Oatly-grundarna Björn och Rickard Östes forsknings- och utvecklingsbolag Aventure har försatts i konkurs. Bolaget var ursprungligen en del av Oatly-sfären och står bakom Lundabolag som Lument och Double Good.

  • Så går Pågens nybygge

    Landskronafabriken som ska vara klar om tre år men för vd Anders Carlsson Jerndal har jobbet med den nya verksamheten börjat. – Det är ett pussel, säger han. 

  • Paulsson säljer ärtfabriken i Bjuv

    Ärtor i Bjuv blev ingen bra affär för Erik Paulsson-familjen efter köpet från Findus 2016. Nu är bolaget Foodhills sålt till en utländsk köpare i ett av våra grannländer. Prislappen? En hundring.

  • Dug siktar på 100 Mkr

    Hittills i år har potatisdrycksföretaget Dug presenterat en rad nya kunder, mångdubblat omsättningen och sett aktien rusa på First North. Vd Helene Nielsen siktar på nya kapitalstarka investerare och jämför med Oatly.

  • Opticept tar lån efter sur emission

    Opticept fyller på nytt på kassan för att kunna växa. Med en kommersiell expansion siktar bolaget på ett positivt kassaflöde. Men nu är det lån och inte riskkapital som gäller.