På fredagen den 14 juli släppte ett flertal av Skånes större börsbolag sina rapporter för andra kvartalet. Rökaren i krysset stod Jenny Sjödahl för, vd på Ependion, tidigare Beijer Electronics.
Ependion
Koncernen som är namnbytt från Beijer Electronics Group ökade alla nyckeltal i andra kvartalet. Orderingången satte rekord, omsättningen ökade med 20 procent och rörelsemarginalen näst intill fördubblades.
Komponentbristen har haft en kraftig påverkan på företaget, och har det fortfarande då kunder börja minska sina lager sedan bristen dämpats. Det är som tidigare affärsområdet Westermo som går bäst i koncernen. Westermo tillverkar främst utrustning för datakommunikation för tåg.
”Vi ser stor vilja i de flesta av världens länder att investera i samhällsviktig infrastruktur som tåg, järnväg samt energiproduktion och eldistribution, vilket gynnar koncernen. Samtidigt fortsätter den höga inflationen och ränteläget att påverka den globala konjunkturen vilket får en negativ inverkan på efterfrågan framför allt inom den tillverkande industrin. Den blandade bild som vi sett under en tid förväntas därför bestå”, skriver vd Jenny Sjödahl i rapporten.
Ependions aktie steg kraftigt sedan rapporten publicerats på fredagen.
Arjo
Medicinteknikbolaget Arjo som bland annat tillverkar sjukussängar och lyftar, ökade omsättning och vinst under det andra kvartalet, dock utan några gigantiska skillnader.
”Med många vårdgivare under ekonomisk press ger uthyrningsmöjligheten våra kunder en ökad flexibilitet avseende såväl ekonomi som tillgång till rätt utrustning. Samtidigt är inflationseffekterna tydliga, framförallt på löner och material. Våra utsikter om 3–5 procents organisk tillväxt för helåret ligger fast, skriver vd Joacim Lindoff i rapporten.
Arjos aktie steg på fredagen då både EBITDA-resultat och marginal var bättre än analytikernas förväntningar.
Peab
Byggbolaget Peab noterar fallade bostadsbyggande, medan infrastruktur och offentliga husbyggen har en fortsatt god marknadsutveckling. Orderingång, omsättning och resultat föll dock i andra kvartalet och ackumulerat för första halvåret.
Inwido steg kraftigt
Fönstertillverkaren Inwido förvärvar Skottlands största fönster- och dörrföretag, Sidey Group, marknadsledande inom renoveringar av allmännyttiga bostäder. Bolaget omsätter cirka 800 miljoner kronor och blir därmed fönsterkonsolideraren Inwidos största förvärv hittills.
”Förvärvet av Sidey Group gör att Inwido i ett slag etablerar sig med en marknadsledande position i Skottland, som blir en delvis ny marknad för koncernen”, skriver vd Henrik Hjalmarsson i ett pressmeddelande som skickades ut på torsdagkvällen.
På fredagmorgonen kom Inwidos kvartalsrapport som visade upp sänkt omsättning och resultat. Orderstocken var 40 procenr mindre den 30 juni, jämfört med för ett år sedan. Trots detta steg Inwidos aktie kraftigt på fredagen sedan bolaget trots allt lyckats hålla lönsamheten hyfsat uppe på 11,6 procent (EBITDA-marginal), vilket vara bara några tiondelar sämre än under samma period i fjol.
Duni
Engångsartikelföretaget Duni ökade alla nyckeltal under andra kvartalet. Den organiska tillväxten var nästan 6 procent och gav en omsättning på nästan 2 miljarder kronor. EBIT-maringalen var 8 procent, en fördubbling.
”Under årets andra kvartal hade vi en fortsatt god tillväxt i vår underliggande affär. Vi såg en fortsatt ökning av antalet restaurangbesök samtidigt som efterfrågan på take-away i Europa minskade i relation till den stora efterfrågan under pandemin”, skriver vd Robert Dackeskog i rapporten.
Aktiemarknaden hade dock högre förväntningar och aktien föll på rapporten.
Klarabo
Fastighetsbolaget Klarabo ökade, liks många andra fastighetsbolag, intäkter och förvaltningsresultat under andra kvartalet, medan nedskrivningar av fastighetsvärden resulterade i förlust på sista raden. Bolaget förlängde ett lån på 500 Mkr och förlängde räntebindnings tiden från ett år till fyra på hela skuldportföljen.
Klarabo utvecklar hyresbostäder och vd Andreas Morfiadakis att hyreshöjningarna varit 4,1 procent i år.
Nederman
Luftrenaren Nederman i Helsingborg satte rekord i alla nyckeltal i andra kvartalet – orderingång, omsättning och resultat.
”Även om utvecklingen i våra divisioner är fortsatt positiv kvarstår risken för att utmaningar inom försörjningskedjan, hög inflation och svagare ekonomiska utsikter. I denna makromiljö står Nederman dock starkt. Sett till vår stora orderbok och vår förmåga att växa vår andel av försäljningen inom industrier med god strukturell tillväxt har vi en positiv syn på det närmaste kvartalet, men är något mer osäkra om utvecklingen på medellång sikt”, skriver vd Sven Kristensson i rapporten.
BE Group
Metallgrossisten BE Group har det fortsatt mycket tufft. Omsättningen minskade med 31 procent till 1,4 miljarder kronor. Rörelseresultatet gick från 313 Mkr under andra kvartalet i fjol till 33 Mkr.
”Minskad efterfrågan, framförallt från byggsektorn, gjorde att nettoomsättningen under andra kvartalet sjönk. Anledningen till det svaga resultatet är likt föregående kvartal tonnagenedgång på 18 procent och en prisnedgång på 17 procent jämfört med föregående års andra kvartal, vilket pressat ner bruttomarginalen”, skriver vd Peter Andersson i rapporten.