tisdag 22 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Högtflygande planer i Newbury

|  
|  

Lundabolaget Newbury Pharmaceuticals sätter nya finansiella mål. Från en omsättning som var 7 miljoner kronor under räkenskapsårets första tre kvartal ska försäljningen vara mer än 350 miljoner om fem år.

Newbury är en udda fågel för sin storlek bland läkemedelsbolagen. Företaget är noterat på Nasdaq First North med ett börsvärde på endast drygt 80 miljoner kronor. Affärsidén går ut på att inlicensiera och marknadsföra läkemedel från andra läkemedelsbolag.

Newbury fokuserar därmed på den sista delen av branschens värdekedja: marknadsgodkännande och kommersialisering. Det vanliga är att de stora läkemedelsbolagen tar hand om denna del. Men hittills har Newbury släppt två produkter på den skandinaviska marknaden, för sällsynta sjukdomar och onkologi.

– Planen är att lansera ytterligare fem till sex läkemedel under året. Vårt mål är att ha en försäljning på över 350 miljoner kronor 2028 och successivt nå en EBITDA-marginal på 20 procent, säger Lars Minor, vd för Newbury Pharma sedan sommaren 2021.

Bolaget fokuserar på tre områden – cancer, sällsynta sjukdomar och neurologi.

– Vi har ett kommersiellt fokus. Vi vill vara en lokal och flexibel champion i Norden som ger läkemedlen den prioritet de behöver för att lyckas på marknaden, vilket kanske inte de stora läkemedelsbolagen alltid ger sina inlicensierade produkter. Vi har hittills 32 läkemedel i vår pipeline, inlicencierade främst från europeiska företag – dock inte från Sverige eller Danmark.

Newbury betalar milstolpsbetalningar till bolagen vid uppnådda delsteg, exempelvis när registreringen är klar och vid lansering. Därefter tar Newbury antingen alla intäkter vid försäljning eller delar dem med sina partner.

– Vi konkurrerar mot de stora läkemedelsbolagen genom vårt nätverk och genom att ha ett gott samarbete. Vi strävar efter att licensiera flera produkter från samma bolag.

Bolaget reste 50 miljoner kronor vid noteringen i januari 2022 och har enligt den senaste rapporten cirka 13 miljoner kvar i kassan.

Hur länge räcker pengarna?

– För närvarande har vi finansiering som räcker och med ökad försäljning följer intäkter. Vi planerar inte för en ny kapitalanskaffning, men man ska aldrig säga aldrig om en tillväxtmöjlighet uppstår, säger Lars Minor, som inte vill avslöja när han tror att bolaget får positivt kassaflöde.

Newbury Pharma skriver i den färska Q3-rapporten för det brutna räkenskapsåret 2022/23 att försäljningen under det tredje kvartalet 2023 hade ökat till 5,7 miljoner kronor, jämfört med 0,6 miljoner motsvarande period förra året. Det operativa kassaflödet var -8,5 miljoner kronor jämfört med -4,5 miljoner för ett år sedan. För niomånadersperioden var försäljningen 7,4 miljoner kronor och kassaflödet negativt med nästan 20 miljoner.

– Kostnaderna ökade på grund av våra ökade aktiviteter med produkterna och lageruppbyggnad samt att fakturering av order i Q3 påverkade kvartalet, säger Lars Minor.

Bolaget grundades 2020 av Karl Karlsson, som även grundat Bluefish Pharma, ett generikabolag som i dag omsätter cirka 400 miljoner kronor. Han äger strax över 50 procent av bolaget som har fem anställda plus ett antal konsulter.

Elisabet Ottosson

Lundabolaget Newbury Pharmaceuticals sätter nya finansiella mål. Om fem år ska försäljningen generera mer än 350 miljoner kronor.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Vägen från kris till tillväxt

    E-handelsjätten BHG Group visar tillväxt igen efter tio kvartal av fall. Rapidus har träffat vd Gustaf Öhrn som berättar hur han styrt bolaget genom ett omfattande stålbad – och hur koncernen nu ska växla upp.

  • Cantargia i superaffär – med bismak

    Läkemedelsbolaget Cantargia i Lund säljer ett forskningsprogram till japaner och kan som mest få in mer än 6 miljarder kronor på affären. Samtidigt kom resultat från bolagets toppkandidat som var en besvikelse.

  • Zaplox i knipa

    Låsbolaget Zaplox tappade sin vd Tess Mattisson i våras då hon gick till kunden Assa Abloy. ”Hårt slag” sade styrelsen då. Nu upprättar bolaget kontrollbalansräkning.

  • AAK och Mildef vinnare bland skånska rapporterna

    ,
    Det verkar räcka med att inte backa alltför mycket för att göra aktiemarknaden glad. Trots att de flesta rapporter visade upp obefintlig eller negativ tillväxt togs de emot ganska väl på börsen. Men ett bolag har det riktigt kämpigt.


  • Cantargia i superaffär – med bismak

    Läkemedelsbolaget Cantargia i Lund säljer ett forskningsprogram till japaner och kan som mest få in mer än 6 miljarder kronor på affären. Samtidigt kom resultat från bolagets toppkandidat som var en besvikelse.

  • Från 40 miljoner till 40 miljarder

    Sedan Fredrik Tiberg klev in som vd för Camurus har bolagets värdering gått från 40 miljoner till 40 miljarder kronor. Rapidus träffar honom på huvudkontoret i Lund för att höra om vägen dit och planerna framåt.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.

  • Miljonregn över cancerbolaget

    Medtech-bolaget Reccan ingår i ett konsortium som fått motsvarande 153 miljoner kronor av EU för att genomföra ett stort projekt inom pankreascancer. – Det här betyder mer än bara pengarna, säger vd Anna Brodén.

  • Camurus miljardavtal öppnar för mer

    Camurus i Lund, med vd Fredrik Tiberg, aktierusar efter att ha ingått avtal med den amerikanska jätten Eli Lilly. I potten ligger 8 miljarder kronor i ersättningar, och det kan bli ännu mer. – Det här öppnar för liknande avtal inom andra områden.

  • Synact Pharma tar in nya pengar – igen

    Synact Pharma stärker finanserna genom en riktad nyemission och ett lånelöfte från den amerikanska storägaren. Det är den tredje större nyemissionen som lundabolaget genomför på två år.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • En finanschef ut och en in

    I sommar lämnar Magnus Blixt rollen som finanschef på Skånes bioteknikstjärna Cellavision. Arbetet med att hitta hans efterträdare är redan igång. Och på Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, kliver en ny finanschef in.

  • Läkemedelsbranschen hukar under tullhotet

    Trumps hot om importtullar på läkemedel väcker stor oro inom läkemedelsbranschen. — Osäkerheten är förödande för en bransch som behöver vara långsiktig, säger Jenni Nordborg på branschorganisationen Lif.