måndag 19 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Bolagen som utmanar den gamla Lundajätten

Östra Lund bubblar fortfarande, decennier efter jättebolagens uttåg ur staden. Astra Zeneca och Sony Ericsson lämnade inte bara efter sig lokaler och expertkunskap i världsklass, utan hela branscher och ekosystem.

AstraZenecas nedläggning i Lund blev klar i slutet av 2011. Kvar blev jättens anläggningar och en mängd experter på inhaleringsteknologi. I dag har de utvecklats till en palett av bolag, som börjar utmana jätten som lämnade stan.

Iconovo är ett av företagen som reste sig ur AstraZenecas aska och tio år senare gör sig medtech-bolaget redo att utmana. Iconovo utvecklar inhalatorer och läkemedel till dessa. Kärnverksamheten är generiska läkemedel, alltså variationer på befintliga originalläkemedel som förlorat sina patentskydd.

Det gäller till exempel AstraZenecas storsäljande inhalator Symbicort, som används mot astma och kol. Patenten för Symbicort går ut i år och Iconovo har sedan länge utvecklat en generisk kopia i den egna inhalatorn ICOres.

– Ingen har tidigare kunnat göra det Astra gör. Det krävs mycket specialkunskap för att producera inhalatorer och läkemedel i pulverform, så de har haft få konkurrenter. Nu är det dags för oss att utmana dem, säger Iconovos vd Johan Wäborg.

Symbicort-generikan väntas nå marknaden 2025. Iconovo samarbetar med amerikanska Amneal som ska distribuera produkten i bland annat Europa, USA och Kina. Iconovos försäljningsbolag, Iconovo Pharma, har rättigheterna till den nordiska marknaden där första lanseringen ska ske.

2025 går dessutom Glaxo Smith Klines (GSK) första patent för Ellipta-inhalatorn ut. Då hoppas Iconovo vara redo med sin generiska ICOpre-inhalator. Enligt GSK omsätter Ellipta-portföljen 4,5 miljarder dollar 2023. Därtill utvecklar Iconovo inhalatorer för originalläkemedel och har nyligen börjat satsa på samarbeten för att göra om injektionsläkemedel och vaccin så att de fungerar i inhalatorer.

– Målsättningen är att vi når 250 miljoner kronor i omsättning 2027 och att vi då har royaltyintäkter i sådan utsträckning att bolaget kan göra en vinst på cirka 125 miljoner kronor, säger Johan Wäborg.

MVIC – Medicon Valley Inhalation Consortium – bildades också efter Astras nedläggning, då med åtta medlemsföretag. I dag har nätverket 21 medlemmar, som framför allt utgörs av konsultbolag inom inhalationsteknik och läkemedelsutveckling, och fler ”goda vänner” som Iconovo.

– Var och en har sitt expertområde. De hjälper varandra mer än de konkurrerar. Genom att arbeta tillsammans blir regionen stark i sammanhanget, säger konsortiets vd Lars Asking, som håller med om uppskattningen om cirka 100 personer inom branschen i regionen.

– Regionen är helt klart mycket aktiv inom inhalation och är att räkna med internationellt. Nästan allt finns här. Drömmen vore om vi också fick ett CRO för kliniska studier av inhalationsläkemedel och ett labb för toxikologiska studier. Det är två delar vi inte har, som bara finns på väldigt få platser i världen, säger han.

Ett bolag som nog också gärna utmanar AstraZeneca är Arcede Pharma. Lundabolaget, som sitter i AstraZenecas gamla lokaler, knoppades av från Respiratorius förra året. Båda bolagen finns på Spotlight Stockmarket.

Arcede forskar på en molekyl med luftrörsvidgande och antiinflammatoriska effekter. Målet är att ta fram ett läkemedel mot KOL och astma för inhalatorer.

– Det är en nyupptäckt molekyl, med en helt annan verkningsmekanism än vad till exempel Symbicort har, säger Arcede Pharmas vd Mia Lundblad.

Bolaget samarbetar i utvecklingen med Lunds universitet (LU) och Iconovo, som står för inhalator-tekniken. Trion fick nyligen 2 miljoner kronor av Vinnova.

– Det finns otroligt mycket kunskap kvar i närområdet inom inhalation, astma och kol. Det är vi tacksamma för, säger Mia Lundblad.

Emiliano Strauss

Östra Lund bubblar fortfarande, decennier efter jättebolagens uttåg ur staden


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Iskallt USA gör Europa hetare

    Donald Trumps krumbukter leder till både framgång och bakslag för svenska företag.
    Medan Klang Ai maxar tillväxten i Europa, är det i vissa fall tvärstopp för företag som redan hunnit över Atlanten.

  • Ledningen lämnar Prostalund

    I förra veckan meddelade Prostalund att en planerad avyttring inte blev av, och därmed var likviditetskrisen ett faktum. På måndagen kom beskedet att både vd och ordförande lämnar med omedelbar verkan.

  • Emissionsfiasko – Nanoecho tvingas tvärnita

    Nästan ingen gick med i Lundabolaget Nanoechos emissionsrunda. Nu pausar bolaget sina kliniska studier och aktien dyker till nya bottennivåer. – Vi ångrar inte att vi gick till börsen i fjol, säger vd Linda Persson.


  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • En finanschef ut och en in

    I sommar lämnar Magnus Blixt rollen som finanschef på Skånes bioteknikstjärna Cellavision. Arbetet med att hitta hans efterträdare är redan igång. Och på Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, kliver en ny finanschef in.

  • Iconovo skär ned

    Inhalatorföretaget Iconovo i Lund säger upp 40 procent av personalen. Samtidigt aviseras en nyemission. – Det är tuffa tider, vi måste fokusera och prioritera, säger vd Johan Wäborg.

  • Läkemedelsbranschen hukar under tullhotet

    Trumps hot om importtullar på läkemedel väcker stor oro inom läkemedelsbranschen. — Osäkerheten är förödande för en bransch som behöver vara långsiktig, säger Jenni Nordborg på branschorganisationen Lif.

  • Camurus vd: Ingen vill ha osäkerhet

    Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, har fått se sin aktie falla, trots att Trumps tullhot inte påverkar företaget. – Det skapar osäkerhet på kapitalmarknaden, ingen har intresse av det här, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Life science-aktieägare surnar till

    Tålamodet prövas hårt för de som äger aktier i läkemedels- och medicinteknikbolag. I Lundbolaget Acousort har det gått så långt att bolaget tvingas skicka ett pressmeddelande med svar på uppretade aktieägares frågor.

  • Kapitalet säkrat: Nu ska Acucort växa globalt

    En lyckad nyemission har gett Acucort råg i ryggen. Nu fortsätter satsningen på en internationell expansion. — Vi går från att vara ett förhoppningsbolag till läkemedelsbolag, säger vd Jonas Jönmark.

  • Ljusglimt för Alligator

    Cancerforskningsföretaget Alligator fick se sin aktie lyfta för en stund med över 100 procent på onsdagen. Företaget som legat nere för räkning presenterade positiva nyheter.

  • Bonesupport lyfter

    2023 var Bonesupports första år med plusresultat men under 2024 tog det fart på allvar. Det står klart i bolagets kvartalsrapport. Aktien rusade på tisdagsförmiddagen när kvartalsrapporten kom, vilket också blir en jackpot för ledningen, med vd Emil Billbäck. 

  • Hon kopplar ännu hårdare grepp

    Hamlet Biopharma tar kliv mot en kommersialisering och rör om i ledningen. Grundaren Catharina Svanborg går in som vd, samtidigt som styrelsen ska ledas av en expert på kliniska prövningar.