onsdag 24 april 2024

inloggad som

Bolagen som utmanar den gamla Lundajätten

Östra Lund bubblar fortfarande, decennier efter jättebolagens uttåg ur staden. Astra Zeneca och Sony Ericsson lämnade inte bara efter sig lokaler och expertkunskap i världsklass, utan hela branscher och ekosystem.

AstraZenecas nedläggning i Lund blev klar i slutet av 2011. Kvar blev jättens anläggningar och en mängd experter på inhaleringsteknologi. I dag har de utvecklats till en palett av bolag, som börjar utmana jätten som lämnade stan.

Iconovo är ett av företagen som reste sig ur AstraZenecas aska och tio år senare gör sig medtech-bolaget redo att utmana. Iconovo utvecklar inhalatorer och läkemedel till dessa. Kärnverksamheten är generiska läkemedel, alltså variationer på befintliga originalläkemedel som förlorat sina patentskydd.

Det gäller till exempel AstraZenecas storsäljande inhalator Symbicort, som används mot astma och kol. Patenten för Symbicort går ut i år och Iconovo har sedan länge utvecklat en generisk kopia i den egna inhalatorn ICOres.

– Ingen har tidigare kunnat göra det Astra gör. Det krävs mycket specialkunskap för att producera inhalatorer och läkemedel i pulverform, så de har haft få konkurrenter. Nu är det dags för oss att utmana dem, säger Iconovos vd Johan Wäborg.

Symbicort-generikan väntas nå marknaden 2025. Iconovo samarbetar med amerikanska Amneal som ska distribuera produkten i bland annat Europa, USA och Kina. Iconovos försäljningsbolag, Iconovo Pharma, har rättigheterna till den nordiska marknaden där första lanseringen ska ske.

2025 går dessutom Glaxo Smith Klines (GSK) första patent för Ellipta-inhalatorn ut. Då hoppas Iconovo vara redo med sin generiska ICOpre-inhalator. Enligt GSK omsätter Ellipta-portföljen 4,5 miljarder dollar 2023. Därtill utvecklar Iconovo inhalatorer för originalläkemedel och har nyligen börjat satsa på samarbeten för att göra om injektionsläkemedel och vaccin så att de fungerar i inhalatorer.

– Målsättningen är att vi når 250 miljoner kronor i omsättning 2027 och att vi då har royaltyintäkter i sådan utsträckning att bolaget kan göra en vinst på cirka 125 miljoner kronor, säger Johan Wäborg.

MVIC – Medicon Valley Inhalation Consortium – bildades också efter Astras nedläggning, då med åtta medlemsföretag. I dag har nätverket 21 medlemmar, som framför allt utgörs av konsultbolag inom inhalationsteknik och läkemedelsutveckling, och fler ”goda vänner” som Iconovo.

– Var och en har sitt expertområde. De hjälper varandra mer än de konkurrerar. Genom att arbeta tillsammans blir regionen stark i sammanhanget, säger konsortiets vd Lars Asking, som håller med om uppskattningen om cirka 100 personer inom branschen i regionen.

– Regionen är helt klart mycket aktiv inom inhalation och är att räkna med internationellt. Nästan allt finns här. Drömmen vore om vi också fick ett CRO för kliniska studier av inhalationsläkemedel och ett labb för toxikologiska studier. Det är två delar vi inte har, som bara finns på väldigt få platser i världen, säger han.

Ett bolag som nog också gärna utmanar AstraZeneca är Arcede Pharma. Lundabolaget, som sitter i AstraZenecas gamla lokaler, knoppades av från Respiratorius förra året. Båda bolagen finns på Spotlight Stockmarket.

Arcede forskar på en molekyl med luftrörsvidgande och antiinflammatoriska effekter. Målet är att ta fram ett läkemedel mot KOL och astma för inhalatorer.

– Det är en nyupptäckt molekyl, med en helt annan verkningsmekanism än vad till exempel Symbicort har, säger Arcede Pharmas vd Mia Lundblad.

Bolaget samarbetar i utvecklingen med Lunds universitet (LU) och Iconovo, som står för inhalator-tekniken. Trion fick nyligen 2 miljoner kronor av Vinnova.

– Det finns otroligt mycket kunskap kvar i närområdet inom inhalation, astma och kol. Det är vi tacksamma för, säger Mia Lundblad.

Emiliano Strauss

Östra Lund bubblar fortfarande, decennier efter jättebolagens uttåg ur staden


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Här är Årets Rapidusföretag

    På tisdagskvällen ställde Rapidus och Vinge till med fest när Årets Rapidusföretag och Årets Friskt Vågat skulle koras för 23:e året i rad.

  • Spelet bakom Academedia-affären 

    I början av året ville Mellby Gård sälja sitt innehav i friskolejätten Academedia till mångmiljardären Roger Akelius. Men efter massiv kritik drog sig Mellby Gård ur affären. Mellby Gårds vd Johan Andersson ger Rapidus en exklusiv inblick i vad som egentligen hände.

  • Positivt i skånska rapporter

    Beijer Ref levererar en rökare i krysset, medan fastighetsbolagens nedskrivningar verkar ha tagit slut. Det är huvudpunkterna i dagens rapporter från de stora skånska börsbolagen.