fredag 22 november 2024

inloggad som

Närmar sig plus på sista raden

|  
|  

Lundabolaget Gasporox går in i en ny fas med sikte på positivt kassaflöde och resultat.
– Nu lever vi på det vi säljer, säger vd Märta Lewander Xu.

Gasporox utvecklar produkter som med laserteknik mäter syrehalten i förpackningar. En av huvudapplikationerna är injektionsläkemedel som måste kontrolleras så att de förslutits korrekt, däribland vaccin.

– Genom att kontrollera att det inte finns syre i förpackningarna så kan vi säga att de är täta. Det läcker inte in syre, alltså läcker det inte in bakterier. Väldigt många läkemedel är också syrekänsliga, har det kommit in syre kanske den aktiva substansen inte är aktiv längre.

En annan tillämpning är livsmedel som förpackas i skyddande atmosfär, som charkuteriprodukter, färdigrätter eller tortillabröd.

– Vi kontrollerar att det är precis rätt mängd syre. Det stora är att vi kan göra det helt oförstörande och direkt på produktionslinjen.

Som doktorand ingick Märta Lewander Xu i en forskargrupp på LTH inom laserspektroskopi.

– Vi mätte i människokroppen, men under min doktorandtid började vi också mäta i förpackningar.

Kopplat till gruppen fanns ett bolag med ett antal patent. När det fick en ny huvudägare 2011 blev Märta Lewander Xu dess första anställda.

– Jag är kanske inte den klassiska forskaren. Det man kommer fram till måste användas och det innebär att man måste kommersialisera det.

2016 noterades Gasporox på First North med Märta Lewander Xu som vd. Tekniken för att mäta i människokroppen knoppades av och noterades 2018 som GPX Medical, numera under namnet Neola Medical.

Den regelstyrda läkemedelsmarknaden är Gasporox huvudaffär. I planerna ligger breddningen mot livsmedelsindustrin, men också ett innovationsprojekt för att bredda tekniken till kontroll av läkemedelstabletter.

Efter pandemin, då möjligheten att visa upp sig på internationella mässor låg nere, blev 2022 ett rekordår med 36 procentig tillväxt.

– Nu börjar vi leva mer på vår försäljning än på investerat kapital. Vi investerar väldigt mycket i utveckling men också i marknadsetablering.

Med undantag för två säljare i Schweiz finns alla funktioner på huvudkontoret i Lund, inklusive slutmontering.

– Vi kan enkelt vidareutveckla våra produkter, göra förserier och få in dem i produktion. I den här fasen, där vi jobbar med att bredda portföljen, är det väldigt värdefullt.

Märta Lewander Xu lämnar ingen prognos för när man når positivt resultat och kassaflöde, men säger att det närmar sig. Under förra året tog bolaget in 10 miljoner kronor i ett upplägg som inkluderade lån från Almi, banklån och kapital från storägare samt Märta Lewander Xu själv.

– Med det har vi sagt att vi ska bli kassaflödespositiva, att vi ska kunna nå dit. Vi är precis i den brytpunkten.

Gasporox är noterat på First North och aktien har haft en lång motig tid. Sedan oktober i fjol har kursen dock mer än fördubblats.

Ola Nilsson

Lundabolaget Gasporox går in i en ny fas med sikte på positivt kassaflöde och resultat. – Nu lever vi på […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.

  • ”Det är dags att satsa”

    Malmöbaserade Haki Safety som tillverkar byggnadsställningar har lämnat sparbetingen bakom sig. Med ett förvärv för 100 Mkr markerar vd Sverker Lindberg att det är dags att satsa.

  • Thule gör miljardförvärv

    Fritidsprylföretaget Thule i Malmö köper australiensiska Quad Lock som tillverkar mobiltelefonhållare för cyklar och motorcyklar. – Nu tar vi Thule till nästa nivå, säger vd Mattias Ankarberg.

  • Lättnadsrally i Thule

    Börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal fortsätter att strömma in. Bland dagens rapporter finns Haki Safety, Swedencare, Lime Technologies och Thule som fick aktiemarknaden att pusta ut.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.

  • Bära eller brista för OXE Marine

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm lanserar ett omfattande rekapitaliseringspaket på totalt 320 miljoner kronor. Men det är inte i hamn och om det spricker är en konkurs sannolik. Se här vad det hänger på.

  • Drömsiffror i Tepe

    En omsättning på nästan 1,3 miljarder, bruttomarginal 75 procent, rörelsemarginal på nästan 40 procent. Dessa siffror låter som en dröm för de flesta företagare. För Tepe Munhygienprodukter i Malmö, med vd Hanna Hageberg Hammar, är de ett faktum.

  • Gasporox- en startup som blev lönsam

    Gasporox är bolaget som startade med en uppfinning på Lunds Universtitet. Efter åtta förlustår på börsen ser det ut som att vd Märta Lewander Xu skapat ett lönsamt företag.

  • OXE Marine i finansknipa

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm upprättar kontrollbalansräkning. Trots en ökande försäljning har bolaget långt kvar till positivt kassaflöde.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.