fredag 18 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Tungt år för Spotlight

|  
|  

Finanskoncernen Spotlight Group gjorde en tung förlust under 2022. Men vd Peter Gönczi hoppas vända från rött till svart redan i år.

Spotlight Groups nettoomsättning minskade från cirka 198 miljoner kronor 2021 till 156 miljoner 2022. Rörelseresultatet gick under samma period från 31,1 miljoner till minus 36 miljoner.

– Det är dystra siffror, men vi vet nu hur marknaden ser ut och har längs vägen börjat anpassa oss efter det rådande marknadsklimatet. Det handlar om att anpassa mun efter matsäck, både kostnader och affärsmodeller behöver ses över. Det senaste året har vi befunnit oss i en anpassningsperiod, säger Spotlights koncernchef Peter Gönczi.

Hur har ni hittills anpassat koncernen, rent konkret?

– Varje dotterbolag behöver ses över för sig. Ta till exempel vår kommunikationsbyrå Shark, som innan krisen var väldigt tunga på uppdrag om börsnoteringar. Men nu utgår vi från att det i princip inte kommer att vara fler IPO:er i Skåne, eller åtminstone väldigt få, innan klimatet vänder. Därför fokuserar Shark nu på andra kommunikationstjänster, relaterade till andra typer av transaktioner, och mer löpande uppdrag.

För att klara denna anpassningsperiod genomförde Spotlight Group en företrädesemission som avslutades i januari. Den tecknades till 161 procent och tillför koncernen 17,6 miljoner kronor före emissionskostnader.

– Vi arbetar för, och tror, att vi kommer att leverera svarta siffror under något av kvartalen redan i år. Men vår målgrupp är ju främst privatplacerare och småsparare, som nu är hårt belastade med stigande räntor, elkostnader och livsmedelspriser. Vår bransch är rejält nedkyld och jag tror att den kommer att vara det ganska länge. Large cap-index kanske kan röra sig upp och påverka oss positivt, men vi måste utgå från att privatplacerarkåren kommer att vara mycket mer försiktig i åtminstone ett till två år till, säger Peter Gönzci.

Emiliano Strauss

Finanskoncernen Spotlight Group gjorde en tung förlust under 2022. Men vd Peter Gönczi hoppas vända från rött till svart redan […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Edda Knowledge vill göra fysiken roligare

    PODD: Edda Knowledge utvecklar interaktiva undervisningar i VR för gymnasieelever. Bolaget vill göra komplex fysik och kemi mer lättförståelig, med […]

  • Trump insanity peak – Glad Påsk!

    Låt oss hoppas att påskäggen inte är rödlistade och att de innehåller angenäma överraskningar. Vi har haft nog med dåliga överraskningar på senare tid. Här följer en tankegång om varför det bör bli bättre nu.


  • FX International gungar på valutamarknaden

    Donald Trumps utspel skapar inte bara börskoas, utan även kraftiga svängningar i valutakurserna. Valutahandelsbolaget FX International i Malmö har de senaste dagarna upplevt kraftiga kast i sin aktie.

  • Blandat utfall när teknikbolag fyller på kassan

    Två av regionens teknikbolag har stängt finansieringsrundor i 50-miljonersklassen. Men där Acconeers nyemission var fulltecknad på förhand fick Obducat nöja sig med betydligt mindre.

  • Wesports fyller på kassan

    Bara några dagar efter att Rapidus berättat om vd-bytet i Malmöbaserade Wesports kommer nästa nyhet. Bolaget fyller på kassan med 130 Mkr genom en företrädesemission. Så mycket värderas bolaget till.

  • Snålt utfall för Aqilion

    Det bidde bara en tumme av Aqilions nyemission. Knappt 42 procent av det önskade kapitalet kom in och nu tvingas vd Sarah Fredriksson dra ned på takten. – Det är trist, och extremt tufft för alla just nu, säger hon.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Förmögenhetsförvaltarens tillväxtrecept

    Ericsson & Partners är något av en doldis i Malmö. Men förra året växlade förmögenhetsförvaltaren upp ordentligt med en tillväxt på 50 procent. Vice vd Jacob Malmberg förklarar vad som ligger bakom.

  • Finansprofilens nya investerargiv

    Life science-sektorn lider svårt av kapitalbrist. Det ska Medicon Village i Lund råda bot på, och lanserar därför Medicon Village Investor Panel, MVIP. Initiativtagare är en välbekant finansprofil.

  • Han blir begravningsentreprenör

    Johan Andersson köper ut begravningsbyråföretaget Klarahill från familjens investmentbolag Mellby Gård, där han är ordförande. – Jag hoppas på sikt få mer tid till egna investeringar, säger han.

  • Räntenedgången har inte tagit skruv

    De sänkta räntorna har fått mindre effekt än många trodde på marknaden för företagsförvärv, M&A. Istället krävs något annat för att det ska vända på allvar – och det kan ta tid, säger bland andra Johan Strandberg på PwC.