tisdag 16 juli 2024

inloggad som

Tungt år för Spotlight

|  
|  

Finanskoncernen Spotlight Group gjorde en tung förlust under 2022. Men vd Peter Gönczi hoppas vända från rött till svart redan i år.

Spotlight Groups nettoomsättning minskade från cirka 198 miljoner kronor 2021 till 156 miljoner 2022. Rörelseresultatet gick under samma period från 31,1 miljoner till minus 36 miljoner.

– Det är dystra siffror, men vi vet nu hur marknaden ser ut och har längs vägen börjat anpassa oss efter det rådande marknadsklimatet. Det handlar om att anpassa mun efter matsäck, både kostnader och affärsmodeller behöver ses över. Det senaste året har vi befunnit oss i en anpassningsperiod, säger Spotlights koncernchef Peter Gönczi.

Hur har ni hittills anpassat koncernen, rent konkret?

– Varje dotterbolag behöver ses över för sig. Ta till exempel vår kommunikationsbyrå Shark, som innan krisen var väldigt tunga på uppdrag om börsnoteringar. Men nu utgår vi från att det i princip inte kommer att vara fler IPO:er i Skåne, eller åtminstone väldigt få, innan klimatet vänder. Därför fokuserar Shark nu på andra kommunikationstjänster, relaterade till andra typer av transaktioner, och mer löpande uppdrag.

För att klara denna anpassningsperiod genomförde Spotlight Group en företrädesemission som avslutades i januari. Den tecknades till 161 procent och tillför koncernen 17,6 miljoner kronor före emissionskostnader.

– Vi arbetar för, och tror, att vi kommer att leverera svarta siffror under något av kvartalen redan i år. Men vår målgrupp är ju främst privatplacerare och småsparare, som nu är hårt belastade med stigande räntor, elkostnader och livsmedelspriser. Vår bransch är rejält nedkyld och jag tror att den kommer att vara det ganska länge. Large cap-index kanske kan röra sig upp och påverka oss positivt, men vi måste utgå från att privatplacerarkåren kommer att vara mycket mer försiktig i åtminstone ett till två år till, säger Peter Gönzci.

Emiliano Strauss

Finanskoncernen Spotlight Group gjorde en tung förlust under 2022. Men vd Peter Gönczi hoppas vända från rött till svart redan […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Kvinnor i Lejonkulan

  Rapidus podd Lejonkulan har träffat en lång rad driftiga kvinnliga entreprenörer, och då handlar det om intim hälsa, njutning och relationer. Passa på att lyssna när programledare Jan Dahlqvist tar tempen på deras affärsidéer.

 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Inwido ser ljusning

  Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

 • Hänt i vecka 28

  Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.


 • Skånska aktievinnare – och förlorare

  Första halvåret 2024 har redan gått och då är det dags för en halvårsavstämning av de skånska börsbolagen. Åtta aktier har stigit med mer än 100 procent hittills i år, medan sex stycken har fallit med mer än 90 procent. Se här vilka.

 • Hon sätter 1 miljard i rullning

  Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.

 • Tunga skånska portföljer

  Nästan 50 miljarder kronor finns i åtta av Skånes största aktieportföljer. Rapidus har tagit en titt på några av de skånska familjernas och stiftelsernas innehav. Gissa vilka som är störst!

 • Aktietips för sommaren

  Det finns mer än 160 börsnoterade bolag med säte i Skåne. Visst måste några av dessa aktier glädja sina ägare i sommar? Rapidus har pratat med ett par skånska aktierävar som tipsar om aktier som kan få ett sommarmomentum.

 • 740 Mkr till Sandberg

  Camurus huvudägare Sandberg Development sålde här om dagen aktier i Camurus för 740 Mkr. Vd Stefan Persson berättar varför.

 • Storytel gjorde honom till ängel

  En tidig investering i ljudboksjätten Storytel betalade av sig med råge och har möjliggjort flera investeringar i skånska bolag. Filip Larsson är en aktiv affärsängel i regionen, och något av en doldis.

 • Köpfest i skånska bolag 

  Skånska bolag lockar investerare. IT-företaget Nordlo köper ett skånsk familjeföretag och tripplar därmed sin omsättning samtidigt som Spiltan Invest investerar stort i ett stenkrossbolag från Blentarp. 

 • Tunt i Affärsänglarnas portfölj

  Två av fem bolag som Affärsänglarna listar som ”sina” bolag är i eller på väg i konkurs. Här visar vi listan.

 • Kassorna tryter för skånska bolag

  Både mjukvarubolaget Modelon och läkemedelsbolaget Respiratorius vill plocka in totalt 78 miljoner i kommande företrädesemissioner. Samtidigt har nanoteknikbolaget Beammwave nyligen avslutat sin företrädesemission med halvdant utfall.

 • Inarea ökar arean

  Golvläggningskoncernen Inarea, helägd av investerargruppen Small Cap Partners i Malmö, gör ett storförvärv i Finland. Affären innebär näst intill en fördubbling av omsättningen till 3 miljarder kronor.