torsdag 21 november 2024

inloggad som

Bankerna ger upp Öresundssamarbetet

De svenska storbankernas Öresundsprojekt läggs ned, ett efter ett. Swedbanks danska filial säger upp tio anställda på Kalvebod Brygge i Köpenhamn och fasar ut kundaktiviteter senast 30 april. Liknande meddelanden kommer från SEB och Handelsbanken.

Bankkollage

Swedbank har funnits i Köpenhamn sedan 2005. Nu måste svenska kunder i Köpenhamn hitta en annan bank.

– Våra svenska och baltiska företagskunder med verksamhet i Danmark kommer att ges möjlighet att etablera kontakt med vår partnerbank, Sydbank A/S i Danmark, säger Ralf Bagner, pressansvarig på Swedbank i Stockholm, som Köpenhamnskontoret hänvisar till. Han fortsätter:

– Vår strategi är fortsatt tillväxt och fokus på vår kärnverksamhet på våra hemmamarknader. Partnerskapet möjliggör samtidigt ett erbjudande för våra svenska och baltiska företagskunder med verksamhet i Danmark. Vidare säkrar vi att möta de skärpta regelkraven både i Danmark och Sverige, säger Ralf Bagner, som inte vill säga något om Köpenhamnsfilialens ekonomi.

I Danmark har Jyske Bank förvärvat Handelsbankens 40 kontor, de flesta på Själland. Handelsbankens verksamhet i Danmark kommer att överföras till Jyske under 2023.

SEB har avbrutit all privat kundservice i Danmark, men de 350 anställda på Köpenhamnskontoret fortsätter att arbeta främst med investeringar, corporate asset management och betalkort. SEB:s kommunikations- och HR-chef i Köpenhamn, Ricco Madsen, pekar på att man släpper privatkunderna för att fokusera på kärnverksamheten. Inte ens de största danska privatkunderna är kvar.

– Det sista som lades ned var privata kunder med förmögenheter över 25 miljoner danska kronor. Dessa har överförts till danska Ringkjøbing Landbobank. Även det så kallade Öresundskontot är nu stängt, säger Ricco Madsen.

Enligt informationstjänsten Øresunddirekt är det nu bara Nordea och Danske Bank som erbjuder de så kallade Öresundskontona, där arbetspendlare kan undvika avgifter för överföringar över sundet genom att ha konton på båda sidor.

Niclas Sassersson, regionchef för företag i södra Sverige på Nordea, intygar att bankens kontor fortsatt samarbetar på båda sidor om sundet.

– Vi är en nordisk bank och försöker underlätta för företag som har verksamheter på båda sidor om Öresund, säger han.

Danske Bank har ett kontor i Malmö på Neptunigatan 1. Pressen hänvisas till Köpenhamn, där presschefen Nevena Duric inte vill kommentera Malmökontorets framtid.

Keld Broksø
Gunnar Wrede

De svenska storbankernas Öresundsprojekt läggs ned, ett efter ett. Swedbanks danska filial säger upp tio anställda på Kalvebod Brygge i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • Rapidus och Danske Bank i samarbete

    Rapidus och Danske Bank lanserar nytt initiativ för att stödja entreprenörer och investerare över Öresund.

  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.

  • Cantargia vill resa 170 Mkr

    Styrelsen för Cantargia har beslutat om en företrädesemission. Bolaget trycker på gasen för att snabbare minska riskerna i projekten för att inte tappa försprånget.

  • Kraftsamling för kvinnligt kapital

    Kvinnors företagande halkar efter i Sverige. Detta vill Minc ändra på och i morgon arrangeras Nordic Female Invest Summit, för att få in fler kvinnor i investeringsvärlden och för att hjälpa kvinnliga grundare att få fler investeringar.

  • ”Investerarna ställer fel frågor”

    Flera tech-bolag som drivs av kvinnliga entreprenörer ska pitcha sina affärsidéer på Nordic Female Invest Summit. En av dessa entreprenörer är Linnea Lundmark, grundare av Soop System. Hon är kritisk till investerarnas frågor.

  • Danmarkskollen – sagt om Sverige i oktober

    Sagt om Sverige i Danmark i oktober: Tivoli utan svenskar som drivkraft, svensk polischef blir dansk superstjärna, “kinesiska Volvo”.