Bolagen Österlenssaffran och Saffranstorp har de senaste åren uppmärksammats nationellt för sina försök att göra saffran till en vanlig skånsk gröda. Några år in i försöket har den skånska myllan visat sig vara perfekt för den eftertraktade blomman.
– Vi har en exponentiell tillväxt på knölarna som förökar sig själva genom delning. En moderknöl får mellan tre och sju dotterknölar efter ett år och så fortsätter det sedan. Första året fick vi ett kilo saffran per hektar, andra året hade vi fyra-fem kilo och i år har vi cirka 20 kilo, säger Johannes Melin, som grundade Österlenssaffran tillsammans med Karl Berglund.
Merparten av saffranen, som består av den lila blommans pistiller, kommer dock inte att plockas. Målet är i stället att i år få ihop totalt två kilo. Detta då bolaget inte har råd att anställa plockare och grundarna inte hinner själva, trots gratis hjälp från familj och vänner. Det krävs nämligen ungefär 150-200 blommor för att få ihop ett gram saffran.
– Vi behåller bara en tredjedel av pistillen, delen längst ut som har den mest intensiva smaken. Vanliga, storskaliga saffransodlare i Mellanöstern och södra Asien behåller hela pistillen och förlitar sig dessutom på extremt billig arbetskraft, säger Karl Berglund.
Även om bolaget i dag säljer sin saffran för över 1.000 kronor per gram – vilket kan jämföras med vanlig butikssaffran som brukar kosta mindre än 50 kronor grammet – går kalkylen inte ihop. Det är inte lönsamt att plocka för hand, säger Karl Berglund, som hoppas att med hjälp av Storps teknik kunna pressa priset till cirka 100 kronor grammet.
Emiliano Strauss