måndag 29 april 2024

inloggad som

…och prioriterar att stå på egna ben

Tidigare har UGLK Science siktat på att så fort som möjligt sälja sin teknik till ett storföretag för att få ut den på marknaden utan dröjsmål. Men nu har bolaget prioriterat om och bygger i stället upp en egen verksamhet som i dag har motsvarande sju till åtta heltidstjänster.

– Vi byter prio och bygger ett eget stort företag av detta, men håller det i överlåtelsebart skick ifall någon annan vill ta det vidare och kan visa varför de kan göra det bättre. Annars utgår vi från att vi kan göra det själva, det blir nog inte dyrare för oss än för någon annan, säger Ludvig Sjöberg.

Förra sommaren investerade den schweiziska läkemedelsjätten Novartis i UGLK, pengar som enligt planerna skulle räcka mellan sex och tolv månader.

– Nu har vi lyckats åstadkomma mer och spendera mindre, så kassan är stark och ska stärkas ytterligare i år. Vi har pratat med olika finansiärer och inte upplevt några problem med att få finansiering för projektet, det är ganska enkelt att förklara och förstå den potentiella nyttan, säger Ludvig Sjöberg.

UGLK bygger på forskning från professor Mikael Olausson, specialist på transplantationskirurgi. Forskningen har pågått sedan 2015, men bolaget grundades först 2019. Det har sedan dess fått finansiering från stiftelser som Wachtmeisterstiftelsen, privatpersoner som juristen Carl-Fredrik Herslow och senast från Novartis.

– Förutsättningarna blev väldigt goda när vi fick en rejäl finansiering från Novartis med närmare 20 miljoner i första steget och löfte om en rejäl påse pengar till från deras sida. Så vi har pengar i kassan och positiva signaler om mer pengar när vi behöver det, men bolaget är fortfarande paketerat så att det går att ta över snabbt om rätt tagare kommer med rätt pris. Att vinstmaximera är inte det viktigaste, utan komma till marknaden snabbt för att komma mänskligheten till nytta, säger UGLK:s styrelseordförande Semmy Rülf.

Niclas Lindstrand

Tidigare har UGLK Science siktat på att så fort som möjligt sälja sin teknik till ett storföretag för att få […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.