lördag 23 november 2024

inloggad som

UGLK presenterar första studien…

|  
|  

UGLK Science, som utvecklar en teknik för att rädda fler njurar till transplantation, är färdigt med de prekliniska studierna och planerar nu de första kliniska studierna på människor. Djurstudien presenterades nyligen i tidningen Transplantation.

– Den visar att vi är unika eftersom vår produkt gör det möjligt att transplantera njurar som varit kvar i en död kropp i flera timmar. De som arbetar med njurtransplantationer i dag gör det med fungerande njurar, men vi kan tillföra nya njurar genom att återställa dem till transplanterbart skick, säger UKLG:s vd Ludvig Sjöberg till Rapidus.

UGLK har utvecklat en metod för att laga njurar genom att rensa kärlen från blodproppar utan att skada dem. Det gör att organen inte behöver tas ut och säkras på över fyra timmar efter donatorns död, jämfört med upp till en timme med dagens metoder. I och med detta ska många fler organ kunna användas för transplantationer. Nästa steg för bolaget är nu att färdigställa ett system som ska kunna användas i de första kliniska studierna med människor.

– För varje njure som behandlas används en steril organkammare som ansluts till maskinen samt en uppsättning vätskor som pumpas genom njuren när den ligger i organkammaren. Sedan rekonditioneras njuren i fem till tio timmar innan den kan utvärderas för transplantation, säger Ludvig Sjöberg.

Vätskorna, maskinen och metoden är alla patenterade. Enligt Ludvig Sjöberg var resultaten på grisnjurar i den första studien så bra att de hade kunnat användas till transplantationer om de varit människonjurar.

– Nu har vi fullt fokus på att få till de första studierna på människor. Parallellt gör vi så mycket vi kan för att tiden till marknad ska vara så kort som möjligt när vi väl har evidensen för metoden på plats. Vi hoppas på den första kommersiella intäkten 2026, det är realistiskt, säger Ludvig Sjöberg.

Niclas Lindstrand

UGLK Science, som utvecklar en teknik för att rädda fler njurar till transplantation, är färdigt med de prekliniska studierna och […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Medimi blir norskt

    Lundabolaget Medimi som utvecklar avancerad läkemedelsdosering köper det norska bolaget Med Things som har en likartad produkt. Men trots att det är Medimi som är köparen är det norrmännen som tar kontrollen.

  • Medimi hoppas på svenskt genombrott

    Lundabolaget Medimi har tecknat ett nytt samarbetsavtal med apoteksaktören Apoex. Vd Johan Wiesel hoppas att det ska bli nyckeln till ett genombrott på den svenska marknaden.

  • Ny vd ska ta Starfish till börsen

    Förre Learning to Sleep-vd:n Micael Gustafsson blir ny vd i Starfish of Sweden. Nu ska han ta bolagets teknik till marknaden. En kommande notering finns med i planerna.

  • Medbeat fick napp i Draknästet

    Tre drakar nappade när Erik Rask pitchade sitt företag Medbeat i SVT:s Draknästet. Drakarnas investeringar värderar bolaget till 84 Mkr, men Erik Rask åkte hem med mer pengar än han sökt. 

  • Nanoecho valde börsnotering trots tufft marknadsklimat

    Nanoecho i Lund tvingades att kraftigt sänka teckningskursen under teckningsperioden inför börsinträdet i augusti. Men på onsdagen kom besked om ett godkännande från Läkemedelsverket och aktien har sedan dess rusat mer än 50 procent.

  • …och trög försäljning för en annan hjärnkylare

    Dignitanas nye vd Fredrik Jonsson ärver svaga siffror för kvartal två. Fokus ligger nu på att bredda erbjudandet till bolagets kunder, som är kliniker som ger cellgiftbehandling till cancerpatienter.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.

  • Färgrikt bolag söker kapital

    Lundabolaget Mantis Photonics letar finansiering för att vidareutveckla sitt instrument för en ny typ av medicinska undersökningar av ögats näthinna.

  • Till salu: app mot psykisk ohälsa

    Bolaget bakom hälsoappen Ablemind är försatt i konkurs. Men konkursförvaltaren är optimistisk och tror att han snabbt kan hitta en ny ägare till bolagets digitala verktyg.

  • Rapidus-34:a på nytt jobb

    Rapidus utsåg Ludvig Sjöberg till topp fem bland 34:orna 2022 för sitt arbete med transplatationsbolaget UGKL Science. Nu byter han jobb och blir vd för Moroxite T, ett bolag från Bonesupport-gänget.