lördag 20 april 2024

inloggad som

UGLK presenterar första studien…

|  
|  

UGLK Science, som utvecklar en teknik för att rädda fler njurar till transplantation, är färdigt med de prekliniska studierna och planerar nu de första kliniska studierna på människor. Djurstudien presenterades nyligen i tidningen Transplantation.

– Den visar att vi är unika eftersom vår produkt gör det möjligt att transplantera njurar som varit kvar i en död kropp i flera timmar. De som arbetar med njurtransplantationer i dag gör det med fungerande njurar, men vi kan tillföra nya njurar genom att återställa dem till transplanterbart skick, säger UKLG:s vd Ludvig Sjöberg till Rapidus.

UGLK har utvecklat en metod för att laga njurar genom att rensa kärlen från blodproppar utan att skada dem. Det gör att organen inte behöver tas ut och säkras på över fyra timmar efter donatorns död, jämfört med upp till en timme med dagens metoder. I och med detta ska många fler organ kunna användas för transplantationer. Nästa steg för bolaget är nu att färdigställa ett system som ska kunna användas i de första kliniska studierna med människor.

– För varje njure som behandlas används en steril organkammare som ansluts till maskinen samt en uppsättning vätskor som pumpas genom njuren när den ligger i organkammaren. Sedan rekonditioneras njuren i fem till tio timmar innan den kan utvärderas för transplantation, säger Ludvig Sjöberg.

Vätskorna, maskinen och metoden är alla patenterade. Enligt Ludvig Sjöberg var resultaten på grisnjurar i den första studien så bra att de hade kunnat användas till transplantationer om de varit människonjurar.

– Nu har vi fullt fokus på att få till de första studierna på människor. Parallellt gör vi så mycket vi kan för att tiden till marknad ska vara så kort som möjligt när vi väl har evidensen för metoden på plats. Vi hoppas på den första kommersiella intäkten 2026, det är realistiskt, säger Ludvig Sjöberg.

Niclas Lindstrand

UGLK Science, som utvecklar en teknik för att rädda fler njurar till transplantation, är färdigt med de prekliniska studierna och […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.