lördag 5 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Swipp avslutar klinisk studie

|  
|  

Lundabolaget Swipp avslutar sin andra kliniska studie av en egenutvecklad munfilm som ska bli ett epilepsiläkemedel. Bolaget är finansierat fram till årsskiftet och ska tills dess bland annat utvärdera den aktuella studien samt slutföra en förstudie av ett annat munfilmsläkemedel i ett nystartat projekt.

– De två studierna av vår munfilm för att behandla epilepsi gjordes på friska frivilliga och har gått bra, vi inväntar slutliga utvärderingar från den andra studien. Vi hoppas att under nästa år kunna starta en registreringsgrundande klinisk studie för denna produkt, säger Bengt Westrin, bolagets vd och medgrundare.

Gemensamt för de två projekten är att bolaget utvecklar nya varianter av existerande läkemedel. Swipp använder alltså redan godkända substanser i en ny beredning, en munfilm. En munfilm är ett tunt, snabblösligt blad som är enklare att ta vid ett krampanfall, än exempelvis tabletter. Bolagets första produkt är en munfilm med ämnet midazolam som hjälper vid epilepsikramper.

Vid en nyemission i höstas tog Swipp in 6,4 miljoner kronor från befintliga ägare. Innan dess har bolaget sedan 2020 tagit in cirka 12 miljoner kronor till utvecklingen av epilepsiläkemedlet. Swipp grundades 2017 av Christer Sjögren, docent inom farmakologi, samt Bengt Westrin och finns på Medicon Village i Lund. Swipps största delägare är den franska läkemedelsproducenten AdhexPharma. Bland övriga större delägare finns de båda grundarna och Håkan Lagerberg som är vd och delägare till Malmöbaserade Swedencare.

Elisabet Ottosson

Lundabolaget Swipp avslutar sin andra kliniska studie av en egenutvecklad munfilm som ska bli ett epilepsiläkemedel. Bolaget är finansierat fram […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Life science-aktieägare surnar till

    Tålamodet prövas hårt för de som äger aktier i läkemedels- och medicinteknikbolag. I Lundbolaget Acousort har det gått så långt att bolaget tvingas skicka ett pressmeddelande med svar på uppretade aktieägares frågor.

  • Kapitalet säkrat: Nu ska Acucort växa globalt

    En lyckad nyemission har gett Acucort råg i ryggen. Nu fortsätter satsningen på en internationell expansion. — Vi går från att vara ett förhoppningsbolag till läkemedelsbolag, säger vd Jonas Jönmark.

  • Ljusglimt för Alligator

    Cancerforskningsföretaget Alligator fick se sin aktie lyfta för en stund med över 100 procent på onsdagen. Företaget som legat nere för räkning presenterade positiva nyheter.

  • Bonesupport lyfter

    2023 var Bonesupports första år med plusresultat men under 2024 tog det fart på allvar. Det står klart i bolagets kvartalsrapport. Aktien rusade på tisdagsförmiddagen när kvartalsrapporten kom, vilket också blir en jackpot för ledningen, med vd Emil Billbäck. 

  • Hon kopplar ännu hårdare grepp

    Hamlet Biopharma tar kliv mot en kommersialisering och rör om i ledningen. Grundaren Catharina Svanborg går in som vd, samtidigt som styrelsen ska ledas av en expert på kliniska prövningar.

  • Alligator fick in pengar

    54 procent. Så mycket fick cancerforskningsbolaget Alligator in av målet för sin nyemission. Men vd Søren Bregenholt är lugn och aktieägarna jublade på måndagen.

  • Cantargia-vd:n får gå på dagen

    Göran Forsberg avgår som vd för cancerforskningsbolaget Cantargia i Lund. Vad som ligger bakom avgången är något oklart, från bolagets håll är det locket på.

  • Wnt Research kastar in handduken

    Det Spotlightnoterade läkemedelsbolaget Wnt Research lägger ner verksamheten. Bolaget och börsplatsen tas över av Stockholmsbolaget Opsy genom ett omvänt förvärv. Alternativet är likvidation.

  • Nu eller aldrig för Alligator

    Alligator Bioscience i Lund säljer ut nya aktier med megarabatt. När teckningskursen för en nyemission publicerades på måndagen föll aktien med 37 procent. Är detta botten?

  • Xinnate får exklusivitet på miljardmarknad

    Smilebolaget Xinnate i Lund får särläkemedelsstatus i USA. Nu kan en fas 2-studie inledas med utsikt till exklusivitet på en marknad som uppskattas vara värd uppåt 20 miljarder kronor.