måndag 25 september 2023

inloggad som

Swipp avslutar klinisk studie

|  
|  

Lundabolaget Swipp avslutar sin andra kliniska studie av en egenutvecklad munfilm som ska bli ett epilepsiläkemedel. Bolaget är finansierat fram till årsskiftet och ska tills dess bland annat utvärdera den aktuella studien samt slutföra en förstudie av ett annat munfilmsläkemedel i ett nystartat projekt.

– De två studierna av vår munfilm för att behandla epilepsi gjordes på friska frivilliga och har gått bra, vi inväntar slutliga utvärderingar från den andra studien. Vi hoppas att under nästa år kunna starta en registreringsgrundande klinisk studie för denna produkt, säger Bengt Westrin, bolagets vd och medgrundare.

Gemensamt för de två projekten är att bolaget utvecklar nya varianter av existerande läkemedel. Swipp använder alltså redan godkända substanser i en ny beredning, en munfilm. En munfilm är ett tunt, snabblösligt blad som är enklare att ta vid ett krampanfall, än exempelvis tabletter. Bolagets första produkt är en munfilm med ämnet midazolam som hjälper vid epilepsikramper.

Vid en nyemission i höstas tog Swipp in 6,4 miljoner kronor från befintliga ägare. Innan dess har bolaget sedan 2020 tagit in cirka 12 miljoner kronor till utvecklingen av epilepsiläkemedlet. Swipp grundades 2017 av Christer Sjögren, docent inom farmakologi, samt Bengt Westrin och finns på Medicon Village i Lund. Swipps största delägare är den franska läkemedelsproducenten AdhexPharma. Bland övriga större delägare finns de båda grundarna och Håkan Lagerberg som är vd och delägare till Malmöbaserade Swedencare.

Elisabet Ottosson

Lundabolaget Swipp avslutar sin andra kliniska studie av en egenutvecklad munfilm som ska bli ett epilepsiläkemedel. Bolaget är finansierat fram […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad