Lyngby-företaget VenomAid Diagnostics, som utvecklar ett snabbtest för ormbett, ska ta in upp till fem miljoner danska kronor i år. Detta efter att den prestigefyllda Novo Nordisk Foundation förra året donerat en halv miljon kronor till VenomAid och Innovationsfonden investerat 350.000 kronor i januari. Det erkännandet kommer Jonas Arnold Jürgensen, VenomAids medgrundare och vd, nu att använda för att locka fler privata investerare.
– Vi är i dialog med investerare och räknar med att avsluta rundan inom två månader. Långsiktigt tittar vi även på andra sidan Öresund, då många danska företag med impact-möjligheter inom hälsa finansieras via First North i Sverige, säger han till Rapidus.
Företaget har tagit fram ett testverktyg, som påminner om hemmatest för corona, för snabb diagnos av ormbett. Med hjälp av ett blodprov eller en sårskorpa ska du snabbt kunna avgöra vilken orm som bitit dig och på så sätt säkerställa snabb behandling. Eftersom antiserum mot en orm inte fungerar på en annan orms bett kan testet spara livsviktig tid för att besluta om rätt behandling.
Framöver vill bolaget att produkten ska lanseras globalt i Afrika, Asien, Indien, Sydamerika och södra Europa. Testet kommer först att introduceras nästa år i Brasilien för att testas på bett från de upp till 2,5 meter långa lansormarna som orsakar flest bett och dödsfall i Sydamerika.
– Vi har valt Brasilien som första land eftersom de ligger i framkant för tillgängligheten av motgift och behandling. Dessutom täcker de patientkostnader för ormbett. För oss med en ny produkt är det därför färre barriärer i Brasilien, säger Jonas Arnold Jürgensen.
VenomAid Diagnostics grundades av forskare från Danmarks Tekniske Universitet, som studerat ormbett i över 25 år. WHO kallar ormbett för en förbisedd utmaning. Mellan 81.000 och 138.000 människor dör årligen av ormbett, tre gånger så många får amputationer medan andra blir handikappade på andra sätt. WHO har som mål att halvera effekterna av ormbett till 2030.
– Vi pratar också med investerare om en eventuell exit, eftersom planen är global tillväxt, säger Jonas Arnold Jürgensen.
Keld Broksø