lördag 23 november 2024

inloggad som

Nytt kapital till snabbtest för ormbett

|  
|  

Lyngby-företaget VenomAid Diagnostics, som utvecklar ett snabbtest för ormbett, ska ta in upp till fem miljoner danska kronor i år. Detta efter att den prestigefyllda Novo Nordisk Foundation förra året donerat en halv miljon kronor till VenomAid och Innovationsfonden investerat 350.000 kronor i januari. Det erkännandet kommer Jonas Arnold Jürgensen, VenomAids medgrundare och vd, nu att använda för att locka fler privata investerare. 

– Vi är i dialog med investerare och räknar med att avsluta rundan inom två månader. Långsiktigt tittar vi även på andra sidan Öresund, då många danska företag med impact-möjligheter inom hälsa finansieras via First North i Sverige, säger han till Rapidus. 

Företaget har tagit fram ett testverktyg, som påminner om hemmatest för corona, för snabb diagnos av ormbett. Med hjälp av ett blodprov eller en sårskorpa ska du snabbt kunna avgöra vilken orm som bitit dig och på så sätt säkerställa snabb behandling. Eftersom antiserum mot en orm inte fungerar på en annan orms bett kan testet spara livsviktig tid för att besluta om rätt behandling. 

Framöver vill bolaget att produkten ska lanseras globalt i Afrika, Asien, Indien, Sydamerika och södra Europa. Testet kommer först att introduceras nästa år i Brasilien för att testas på bett från de upp till 2,5 meter långa lansormarna som orsakar flest bett och dödsfall i Sydamerika. 

– Vi har valt Brasilien som första land eftersom de ligger i framkant för tillgängligheten av motgift och behandling. Dessutom täcker de patientkostnader för ormbett. För oss med en ny produkt är det därför färre barriärer i Brasilien, säger Jonas Arnold Jürgensen.

VenomAid Diagnostics grundades av forskare från Danmarks Tekniske Universitet, som studerat ormbett i över 25 år. WHO kallar ormbett för en förbisedd utmaning. Mellan 81.000 och 138.000 människor dör årligen av ormbett, tre gånger så många får amputationer medan andra blir handikappade på andra sätt. WHO har som mål att halvera effekterna av ormbett till 2030.

– Vi pratar också med investerare om en eventuell exit, eftersom planen är global tillväxt, säger Jonas Arnold Jürgensen.

Keld Broksø

Lyngby-företaget VenomAid Diagnostics, som utvecklar ett snabbtest för ormbett, ska ta in upp till fem miljoner danska kronor i år. Detta […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Medimi blir norskt

    Lundabolaget Medimi som utvecklar avancerad läkemedelsdosering köper det norska bolaget Med Things som har en likartad produkt. Men trots att det är Medimi som är köparen är det norrmännen som tar kontrollen.

  • Medimi hoppas på svenskt genombrott

    Lundabolaget Medimi har tecknat ett nytt samarbetsavtal med apoteksaktören Apoex. Vd Johan Wiesel hoppas att det ska bli nyckeln till ett genombrott på den svenska marknaden.

  • Ny vd ska ta Starfish till börsen

    Förre Learning to Sleep-vd:n Micael Gustafsson blir ny vd i Starfish of Sweden. Nu ska han ta bolagets teknik till marknaden. En kommande notering finns med i planerna.

  • Medbeat fick napp i Draknästet

    Tre drakar nappade när Erik Rask pitchade sitt företag Medbeat i SVT:s Draknästet. Drakarnas investeringar värderar bolaget till 84 Mkr, men Erik Rask åkte hem med mer pengar än han sökt. 

  • Nanoecho valde börsnotering trots tufft marknadsklimat

    Nanoecho i Lund tvingades att kraftigt sänka teckningskursen under teckningsperioden inför börsinträdet i augusti. Men på onsdagen kom besked om ett godkännande från Läkemedelsverket och aktien har sedan dess rusat mer än 50 procent.

  • …och trög försäljning för en annan hjärnkylare

    Dignitanas nye vd Fredrik Jonsson ärver svaga siffror för kvartal två. Fokus ligger nu på att bredda erbjudandet till bolagets kunder, som är kliniker som ger cellgiftbehandling till cancerpatienter.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.

  • Färgrikt bolag söker kapital

    Lundabolaget Mantis Photonics letar finansiering för att vidareutveckla sitt instrument för en ny typ av medicinska undersökningar av ögats näthinna.

  • Till salu: app mot psykisk ohälsa

    Bolaget bakom hälsoappen Ablemind är försatt i konkurs. Men konkursförvaltaren är optimistisk och tror att han snabbt kan hitta en ny ägare till bolagets digitala verktyg.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.