fredag 22 november 2024

inloggad som

Dansk forskare utvecklar framtidens mikrochip

|  
|  ,

Siphotonic från Nordsjälland är nu redo att börja växa organiskt och delta i skapandet av både framtidens kvantdatorer och  snabbare och billigare internet. Bolaget, som startade 2018 som ett enmansföretag, utvecklar ny teknik till datachip. 

– Vi söker nu offentliga medel för att utöka personalstyrkan en i sänder, säger Siphotonics vd Yunhong Ding, som knoppat av verksamheten från Danmarks Tekniske Universitet, DTU. 

Hittills har bolaget klarat sig med en anställd, några löst ansluta medhjälpare i laboratorierna och stöd från affärsängeln Kurt Stokbro, tidigare docent vid DTU. 

Kapitaltillskott från honom, samt försäljning av specialchip, har bidragit till att bolagets två första årsresultat varit positiva, med ungefär en kvarts miljon danska kronor i vinst. Nu ska nya anställda hjälpa till att öka produktionen och skala upp. 

– Vi vill växa långsamt och organiskt. Jag tror på 10-20 anställda om fem år. Det är framför allt forskningsföretag inom kvantteknologi som köper av oss. De behöver väldigt speciella optiska chip, vilket Yunhong har kärnkompetens i. Han har hittat ett sätt att koppla ljusfibrer till chipen utan att tappa så mycket fotoner på vägen, säger Kurt Stokbro. 

Yunhong Dings forskning går ut på att använda fotoner i stället för elektroner för att överföra information i mikrochip stora som ett knappnålshuvud. Tekniken blir allt viktigare inom telekommunikation, kvantteknologi och biomedicinsk diagnostik. Ambitionen är nu att inte bara vara ett konsultföretag, utan även producera nya typer av mikrochip i större skala. Kurt Stokbro har hittills investerat knappt en miljon danska kronor i vad han ser som en långsiktig investering. 

– Marknaden för fotonchip är nu uppe i flera miljarder dollar och vi har en nisch för prototyper, säger Kurt Stokbro.

Yunhong Ding erkänner dock att det finns konkurrenter i Asien.

– Men vi kan göra enheterna mindre och snabbare, säger Yunhong Ding.

Keld Broksø

Siphotonic från Nordsjälland är nu redo att börja växa organiskt och delta i skapandet av både framtidens kvantdatorer och  snabbare […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • Yubicos stickor säljer som smör

    Yubico, med medgrundaren Stina Ehrensvärd från Lund, ökade både försäljning och lönsamhet rejält i tredje kvartalet. Men vad hände med aktien?

  • Freedrum i konkurs

    Malmöbaserade Freedrum Studios ansökan om förlängd rekonstruktion gick inte igenom. Bolaget har försatts i konkurs. Det här händer nu.

  • Krympning kan bli stort för Alix Labs

    AI kräver superstarka processorer, men de ska också vara små. Alix Labs i Lund, med vd Jonas Sundqvist, har en maskin som krymper dem. Med global lansering i sikte har bolaget säkrat större delen av en nyemission på 165 Mkr.

  • Nystart för Sensative

    IoT-bolaget Sensative led svårt under pandemin. Men nu spänns bågen igen. Med tre nyemissioner bara i år och med en ny marknadsstrategi ska omsättningen fördubblas årligen och bolaget nå lönsamhet.

  • Därför nappar Doro på norska budet

    Det noterade Malmöbolaget Doros styrelse rekommenderade i förra veckan ägarna att acceptera ett bud från norska Xplora. Nu förklarar styrelseordförande Juha Mört hur de resonerar.

  • Google öppnar dörren för Zaplox

    Först Apple Wallet, sedan Google Wallet. I sommar har Lundabolaget Zaplox, med vd Tess Mattisson, lanserat världens första digitala hotellnyckellösning för Android-användare, framtagen i samarbete med Google. En första installation finns på Petter Stordalens hotell Clarion Hotel Post i Göteborg.

  • Skånsk IoT i Sveriges största rederi

    Life Finder Systems når sitt första kommersiella genombrott med en order från rederiet Wallenius Wilhelmsens amerikanska flotta Arc.

  • Freedrum ur takt igen

    Malmöbolaget Freedrum Studios har fått en ansökan om företagsrekonstruktion godkänd i tingsrätten. Det är inte första gången bolaget är i ekonomisk knipa.

  • Precis vad Precise behövde

    Precise Biometrics i Lund har andats optimism på senare tid. Nu minskar förlusten i rapporten för årets första kvartal.