tisdag 6 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Äntligen kosläpp för 34orna igen!

Kort sagt: En prisutdelning till. Snark. Behöver vi verkligen fler näringslivspriser, varenda korvkiosk i Skåne måste väl ha vunnit två tävlingar var och klassiska Orvars Korvar (som alltid håller sig i skinnet) i Malmö har vunnit minst tio? Ja, vi behöver fler näringslivspriser! Vi behöver alla vi kan få, tills startupbolag lär sig berätta för omvärlden att de finns och vad de gör. Därför tänker Rapidus och PwC återigen dela ut inte ett, inte tio, utan 34 utmärkelser igen.

Av Niclas Lindstrand, Rapidus prispressare

Det är lätt att tycka att det har gått inflation i priser trots att konsumentprisindex befinner sig nånstans runt fryspunkten. Den senaste veckan har Rapidus fått nio olika pressreleaser om lika många olika priser, antingen från pristagarna eller från prisutdelarna. Vi hade lätt kunnat förvandla oss till nyhetsbrevet Dagens Priser (domänen verkar inte vara upptagen ifall någon vill starta ännu en prisjämförelsesajt, eller möjligen en sajt som jämför prisjämförelsesajter). Men det vore för tråkigt och för lätt.

Därmed inte sagt att vi dissar prisceremonier i sig bara för att vi sällan eller aldrig skriver om dem. Personligen älskar jag att gå på utdelningar, senast Maxa Malmö för mindre än en vecka sedan. Oscarsgalan är en samling luttrade och lätt ointresserade såskoppar jämfört med entreprenörer som äntligen får uppmärksamhet för allt sitt slit. Ett näringslivspris för bolag i tidiga skeden av sina – förhoppningsvis – framgångsrika livscykler är en blandning av kosläpp och labradorvalpar när det gäller livsglädje.

Därför är det extra kul att det första analoga, fysiska, RIKTIGA Rapidusmötet – sedan pandemin satt en käpp stor som ett redwoodträd i våra eventhjul – blir 34orna som vi presenterar tillsammans med PwC. Kalla dem talanger, stjärnskott, entreprenörer, pristagare. Vi kallar dem bara för 34or eftersom de är 34 stycken som max är 34 år gamla. Det vill säga unga vuxna enligt Statistiska Centralbyrån, denna källa till all visdom för oss siffernördar.

Oroa er inte, ni har inte missat någon inbjudan än, men den kommer snart i en inbox nära dig. Hugg snabbt! Vi räknar med att det blir fullt ovanligt snabbt. Med all respekt för alla digitala mötesarrangörer – och förstås för våra egna filmer som fick ersätta ceremonierna under pandemin – men inget slår att träffa glada människor (eller kor eller labradorvalpar) rent fysiskt.

Särskilt inte som det finns en sak som alla dessa stjärnskott, oavsett prisutdelning, har gemensamt. De är precis lika dåliga på att berätta om sig själva som de är begåvade på sina kärnverksamheter. Kommunikationen kommer sist (eller inte alls) för alldeles för många nystartade företag. Första året var en av de största utmaningarna för oss att få tag på alla eftersom deras hemsidor antingen saknade telefonnummer eller saknades helt och hållet.

Tomma grytor skramlar mest, brukar det heta. Kanske det, men ljudet av en gryta så full av talang att den inte hinner berätta om sin existens är snarast en zenbuddhistisk gåta. (Ni vet, djupheter som ”Om ett träd faller i skogen, klappar det då i händerna?” Eller nåt sånt.)

Tills de själva får tid och energi att berätta om sin existens så är det tur att det finns prisutdelningar. Häng med oss på 34orna, snart är det dags för Årets Rapidusföretag också!

Kort sagt: En prisutdelning till. Snark. Behöver vi verkligen fler näringslivspriser, varenda korvkiosk i Skåne måste väl ha vunnit två […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Bonesupport-veteran tar över Moroxite

    Moroxite siktar mot ett amerikanskt marknadsgodkännande nästa år. Då toppar styrelsen ledningen och låter en Bonesupport-grundare kliva in som vd.

  • Bimobject på förvärvsoffensiv

    Bimobject köper Malmöbolagen Green Metrica och Lumea AI Plattform, som båda är inriktade på artificiell intelligens. Bygginformationsbolaget redovisar också siffror för årets första kvartal, som visar att vd-karusellen blivit en kostsam historia.

  • Joel Eklund till Trianons styrelse

    Tepe-arvtagaren Joel Eklund tar plats i fastighetsbolaget Trianons styrelse. Det blir den femte styrelsen som han sätter sig i, förutom Tepe. Trianon kom även på tisdagen med en bra rapport, men aktiemarknaden verkar inte vilja ha fastigheter just nu.


  • Trump insanity peak – Glad Påsk!

    Låt oss hoppas att påskäggen inte är rödlistade och att de innehåller angenäma överraskningar. Vi har haft nog med dåliga överraskningar på senare tid. Här följer en tankegång om varför det bör bli bättre nu.

  • Är det Europas tur nu?

    KRÖNIKA: Kan Trumps galenskaper trots allt ge Europa en välbehövlig spark i baken? USA har förvisso lånat sig till tillväxt, men Europa har inte gjort någonting. Vi får inte stå stilla medan världen springer ifrån oss, skriver Rapidus krönikör Jan Dahlqvist.

  • Småföretagen betalar priset för Trumps tariffer

    USA:s handelskrig med resten av världen påverkar alla, men i synnerhet små företag. För Sofia, småföretagare i Småland är detta inte storpolitik, det är vardag. Hon är en av dem som får betala priset för global osäkerhet, skriver Rapidus krönikör och delägare Jan Dahlqvist.

  • Vägen till det “omöjliga”: lönsam tillväxt

    Många startups misslyckas för att de saknar ett marknadsbehov. Men det finns lösningar på problemet. Här listar riskkapitalisten Jan Dahlqvist några av stegen som leder till framgång.

  • God fortsättning!

    Hej alla Rapidusfans. Efter en välbehövlig julvila är vi igång igen med bevakning av Sveriges mest underbevakade näringsliv, sett i […]

  • Med sikte på ett nytt och bättre år

    Gott nytt år, alla kära läsare. Nu stänger vi 2024 som rent ut sagt blev ett skitår. Vi ser fram emot ett bättre 2025 där lägre räntor ger fler investeringar som sätter snurr på hjulen för oss alla.

  • Nyhetskrönika

    Det saknades inte dramatik i skånskt näringsliv under 2024. Mellby Gårds tvärvändning i försäljningen av Academedia till Roger Akelius tog nog priset. Här följer några av Rapidus höjdpunkter under det gångna året.

  • Den största utmaningen för startups

    Under tre säsonger med Rapidus podcast Lejonkulan har programledare Jan Dahlqvist intervjuat 45 startup-entreprenörer. Här är hans spaning av startup-bolagens största utmaning och misstag.

  • Sverige är inte innovationens land

    Via Lejonkulan har jag haft förmånen att intervjua 45 entreprenörer om deras största utmaningar och risker inför framtiden. En sak står klart – Sverige riskerar att halka efter i den globala kapplöpningen om startups och talanger.

  • Så fungerar venture debt

    Tror du stenhårt på ditt företag men har svårt att få riskkapital genom att sälja aktier? Då kan du se på möjligheten att få ett tillväxtlån från en riskkapitalist. Rapidus krönikör och poddprogramledare Jan Dahlqvist förklarar hur det fungerar.