söndag 4 juni 2023

inloggad som

Äntligen kosläpp för 34orna igen!

Kort sagt: En prisutdelning till. Snark. Behöver vi verkligen fler näringslivspriser, varenda korvkiosk i Skåne måste väl ha vunnit två tävlingar var och klassiska Orvars Korvar (som alltid håller sig i skinnet) i Malmö har vunnit minst tio? Ja, vi behöver fler näringslivspriser! Vi behöver alla vi kan få, tills startupbolag lär sig berätta för omvärlden att de finns och vad de gör. Därför tänker Rapidus och PwC återigen dela ut inte ett, inte tio, utan 34 utmärkelser igen.

Av Niclas Lindstrand, Rapidus prispressare

Det är lätt att tycka att det har gått inflation i priser trots att konsumentprisindex befinner sig nånstans runt fryspunkten. Den senaste veckan har Rapidus fått nio olika pressreleaser om lika många olika priser, antingen från pristagarna eller från prisutdelarna. Vi hade lätt kunnat förvandla oss till nyhetsbrevet Dagens Priser (domänen verkar inte vara upptagen ifall någon vill starta ännu en prisjämförelsesajt, eller möjligen en sajt som jämför prisjämförelsesajter). Men det vore för tråkigt och för lätt.

Därmed inte sagt att vi dissar prisceremonier i sig bara för att vi sällan eller aldrig skriver om dem. Personligen älskar jag att gå på utdelningar, senast Maxa Malmö för mindre än en vecka sedan. Oscarsgalan är en samling luttrade och lätt ointresserade såskoppar jämfört med entreprenörer som äntligen får uppmärksamhet för allt sitt slit. Ett näringslivspris för bolag i tidiga skeden av sina – förhoppningsvis – framgångsrika livscykler är en blandning av kosläpp och labradorvalpar när det gäller livsglädje.

Därför är det extra kul att det första analoga, fysiska, RIKTIGA Rapidusmötet – sedan pandemin satt en käpp stor som ett redwoodträd i våra eventhjul – blir 34orna som vi presenterar tillsammans med PwC. Kalla dem talanger, stjärnskott, entreprenörer, pristagare. Vi kallar dem bara för 34or eftersom de är 34 stycken som max är 34 år gamla. Det vill säga unga vuxna enligt Statistiska Centralbyrån, denna källa till all visdom för oss siffernördar.

Oroa er inte, ni har inte missat någon inbjudan än, men den kommer snart i en inbox nära dig. Hugg snabbt! Vi räknar med att det blir fullt ovanligt snabbt. Med all respekt för alla digitala mötesarrangörer – och förstås för våra egna filmer som fick ersätta ceremonierna under pandemin – men inget slår att träffa glada människor (eller kor eller labradorvalpar) rent fysiskt.

Särskilt inte som det finns en sak som alla dessa stjärnskott, oavsett prisutdelning, har gemensamt. De är precis lika dåliga på att berätta om sig själva som de är begåvade på sina kärnverksamheter. Kommunikationen kommer sist (eller inte alls) för alldeles för många nystartade företag. Första året var en av de största utmaningarna för oss att få tag på alla eftersom deras hemsidor antingen saknade telefonnummer eller saknades helt och hållet.

Tomma grytor skramlar mest, brukar det heta. Kanske det, men ljudet av en gryta så full av talang att den inte hinner berätta om sin existens är snarast en zenbuddhistisk gåta. (Ni vet, djupheter som ”Om ett träd faller i skogen, klappar det då i händerna?” Eller nåt sånt.)

Tills de själva får tid och energi att berätta om sin existens så är det tur att det finns prisutdelningar. Häng med oss på 34orna, snart är det dags för Årets Rapidusföretag också!

Kort sagt: En prisutdelning till. Snark. Behöver vi verkligen fler näringslivspriser, varenda korvkiosk i Skåne måste väl ha vunnit två […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


Vårt stora arkiv är ett unikt dokument över Öresundsregionens näringsliv

Samarbetspartners

Castellum
Zacco
pwc
Hypergene
Sparbanken Skåne
Lindahl