torsdag 10 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Resultat efter tio år av ReproUnion

Interregionala EU-samarbetet ReproUnion i Öresundsregionen har sammanställt resultaten efter de första tio åren av samarbete. Enligt Petter Hartman, vd på Medicon Valley Alliance som står som projektledare, har det stärkt life science-branschen i regionen. 

ReproUnion har som mål att göra Öresundsregionen till ett kluster för innovativa fertilitetsbehandlingar. Hittills har det producerats 130 vetenskapliga artiklar baserade på forskning som stöds av ReproUnion och totalt cirka 30 forskningsprojekt har fått stöd. Dessutom har samarbetet lockat 20 forskare till regionen med internationella stipendier. 

– Det kommer att komma bättre och nya behandlingar ur samarbetet. Patientmobilitetsavtalet om utbyte av specialiserade behandlingar över Öresund är viktigt. Det finns ganska många patienter för dessa behandlingar, men genom att slå samman resurserna får patienterna bästa möjliga behandling och klinikerna blir skickligare, säger Petter Hartman till Rapidus.

Från näringslivet har Ferring stöttat ReproUnion med 3,5 miljoner euro sedan 2015 och fram till 2022.

– Branschen vill ha en stark forskningsmiljö i regionen. Genom ReproUnion får Ferring och andra företag en partner och kontakter som samlar ledande forskargrupper över Öresund. En stark forskningsmiljö i samspel med branschen ger också rekryteringspotential för företagen. Bland annat via nätverk för de yngre forskarna, säger Petter Hartman. 

I ett av de nyare projekten undersöks 5.000 par i Skåne och Själland med målet att inrätta ett infertilitetsregister. ReproUnion har stöd från EU:s Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak, Region Skåne och Hovedstadsregionen. Samarbetet omfattar också bland annat Lunds universitet, Skånes universitetssjukhus, Malmö universitet, Köpenhamns universitet, Rigshospitalet och Herlev & Gentofte sjukhus. 

Keld Broksø

Interregionala EU-samarbetet ReproUnion i Öresundsregionen har sammanställt resultaten efter de första tio åren av samarbete. Enligt Petter Hartman, vd på […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Stjärnspäckad styrelse i Elva11

    Nyligen gjorde Additude-grundaren Jim Roslund comeback i IT-branschen med det nystartade konsultbolaget Elva11. Nu tar styrelsen form. Utöver ordförande tar andra tunga technamn och internationella profiler plats i styrelsen. Rapidus har namnen.

  • Tung uppbackning för Ideonbolag

    Ideonbolaget Spec-Imaging backas av tunga investerare. Nu gör bolaget en nyemission för att vidareutveckla sin teknik kring mätning av vattenföroreningar. Så här mycket tog de in och så långt räcker pengarna.

  • Är det Europas tur nu?

    KRÖNIKA: Kan Trumps galenskaper trots allt ge Europa en välbehövlig spark i baken? USA har förvisso lånat sig till tillväxt, men Europa har inte gjort någonting. Vi får inte stå stilla medan världen springer ifrån oss, skriver Rapidus krönikör Jan Dahlqvist.