torsdag 21 november 2024

inloggad som

Kostsam medvind för Radinn

|  
|  

Radinns elsurfbräda slår försäljningsrekord i år igen och håller i sin tillväxttakt på cirka 200 procent. Efterfrågan har ökat allt mer under pandemin och bolaget höjde nyligen prognosen till 5.000 sålda brädor under 2022 och 1.900 stycken i år. Samtidigt fortsätter man investera i att dra ner priset ytterligare. 

– Vi hade kunnat sälja mer om det inte vore för att vi haft en otroligt komplicerad supply chain-situation i världen, vi är väldigt beroende av en smidig logistik. Men vi har upplevt en extrem efterfrågan på våra produkter. Vi har haft rätt i våra antaganden att viljan att surfa ljudlöst på vatten är väldigt stor och stark. Därför jobbar vi kontinuerligt med att få ner priset och fokuserar mycket på kapacitetsökning, säger Calle Håkansson, vice vd på Radinn. 

När han och vd Mathias Bergman 2018 tog över rodret på Radinn kostade en bräda över 150.000 kronor, nu är de nere på runt 100.000. Samtidigt har också bolagets omsättning ökat. Netton har gått från under miljonen till över 14 miljoner 2019 och 45 miljoner 2020. I år går de enligt Calle Håkansson mot 120-140 miljoner i nettoomsättning. 

Men vinsten uteblir än så länge. Enligt pre-pandemiska prognoser skulle 2020 vara året de nådde svarta siffror, nu ser det ut att bli nästa år. 

– Vi vill visa att vi är ett hälsosamt bolag som kan stå på egna ben och visa lönsamhet. Samtidigt är vi väldigt måna om att hålla i tillväxttakten på 3X om året, säger Calle Håkansson. 

Investeringarna i att vidareutveckla produkten kommer inte heller minska framöver. Det uttalade slutmålet är att uppnå 30/30/30, det vill säga att kunden för 30.000 kronor får en bräda som väger 30 kilo och uppnår 30 knop i hastighet, vilket dagens brädor gör. De har tio kilo kvar till målvikten och desto mer kvar på kostnadssidan.

– Just nu är efterfrågan större än kapaciteten. Vi känner att vi nått igenom med våra produkter, nu gäller det att skapa tillgänglighet och sen kommer efterfrågan öka exponentiellt ju lägre priset blir, säger Calle Håkansson. 

Emiliano Strauss

Radinns elsurfbräda slår försäljningsrekord i år igen och håller i sin tillväxttakt på cirka 200 procent. Efterfrågan har ökat allt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.

  • ”Det är dags att satsa”

    Malmöbaserade Haki Safety som tillverkar byggnadsställningar har lämnat sparbetingen bakom sig. Med ett förvärv för 100 Mkr markerar vd Sverker Lindberg att det är dags att satsa.

  • Yubicos stickor säljer som smör

    Yubico, med medgrundaren Stina Ehrensvärd från Lund, ökade både försäljning och lönsamhet rejält i tredje kvartalet. Men vad hände med aktien?

  • Thule gör miljardförvärv

    Fritidsprylföretaget Thule i Malmö köper australiensiska Quad Lock som tillverkar mobiltelefonhållare för cyklar och motorcyklar. – Nu tar vi Thule till nästa nivå, säger vd Mattias Ankarberg.

  • Freedrum i konkurs

    Malmöbaserade Freedrum Studios ansökan om förlängd rekonstruktion gick inte igenom. Bolaget har försatts i konkurs. Det här händer nu.

  • Lättnadsrally i Thule

    Börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal fortsätter att strömma in. Bland dagens rapporter finns Haki Safety, Swedencare, Lime Technologies och Thule som fick aktiemarknaden att pusta ut.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.

  • Krympning kan bli stort för Alix Labs

    AI kräver superstarka processorer, men de ska också vara små. Alix Labs i Lund, med vd Jonas Sundqvist, har en maskin som krymper dem. Med global lansering i sikte har bolaget säkrat större delen av en nyemission på 165 Mkr.

  • Nystart för Sensative

    IoT-bolaget Sensative led svårt under pandemin. Men nu spänns bågen igen. Med tre nyemissioner bara i år och med en ny marknadsstrategi ska omsättningen fördubblas årligen och bolaget nå lönsamhet.