lördag 19 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Hjärtinnovatörer lanserar inom två år

|  
|  

De kliniska testerna av uppstartsbolaget Syntachs medicintekniska implantat för hjärtsviktpatienter har försenats ett par år. Däremot ska en konstgjord hjärtklaff, som tagits fram i ett sidoprojekt, lanseras inom två år, säger bolagets grundare och vd Jan Otto Solem.

Hjärtsvikt är en av de vanligaste dödsorsakerna i västvärlden. En del patienter kan få bättre hjärtfunktion om vissa hjärtklaffar byts ut. De två viktigaste hjärtklaffarna är aortaklaffen och mistralisklaffen.

– Vi hoppas bli de första som har en konstgjord mistralisklaff som kan opereras in enkelt via en kateter, utan att behöva stanna hjärtat och koppla patienten till en hjärt-lungmaskin, säger Jan Otto Solem, docent och tidigare kirurg på thoraxkliniken vid Lunds universitetssjukhus.

Mitralisklaffens främsta uppgift är att hindra blodet från att rinna tillbaka från vänster kammare till vänster förmak, men den rör sig även upp och ned och arbetar som en kolv. Denna rörelse står för cirka två tredjedelar av den volym blod som hjärtat pumpar ut. Hos hjärtsviktpatienter är kolvrörelsen kraftigt reducerad, vilket innebär att kroppen inte får tillräckligt med syre. Detta är ett farligt tillstånd med hög dödlighet.

Syntachs huvudprojekt är dock utvecklingen av ett hjärtimplantat för patienter med mycket svår hjärtsvikt. Det kan beskrivas som en mekanisk hjälpmotor som “knuffar på” mistralisklaffen. En prototyp kommer troligen att kunna opereras in på första patienten inom två år, enligt Jan Otto Solem. Han uppger att förseningen i projektet beror på pandemin men också på att det är svårt att hitta rätt kompetens till företaget. För närvarande sysselsätts elva personer, huvudsakligen medicinteknikingenjörer, i det Lundbaserade bolaget.

– Det unika med vårt hjärtimplantat är att det inte krävs några sladdar genom huden, eftersom batteriet är litet och inopererat. Därmed minskar risken för infektion. Batteriet laddas med hjälp av induktion genom att en spole läggs utanpå transplantatet, säger Jan Otto Solem.

Elisabet Ottosson

De kliniska testerna av uppstartsbolaget Syntachs medicintekniska implantat för hjärtsviktpatienter har försenats ett par år. Däremot ska en konstgjord hjärtklaff, […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Edda Knowledge vill göra fysiken roligare

    PODD: Edda Knowledge utvecklar interaktiva undervisningar i VR för gymnasieelever. Bolaget vill göra komplex fysik och kemi mer lättförståelig, med […]

  • Trump insanity peak – Glad Påsk!

    Låt oss hoppas att påskäggen inte är rödlistade och att de innehåller angenäma överraskningar. Vi har haft nog med dåliga överraskningar på senare tid. Här följer en tankegång om varför det bör bli bättre nu.


  • …men desto bättre gick det för Avidicare

    Luftreningsföretaget Avidicare från Lund har fyllt på kassan. Bolaget fortsätter nu sin internationella expansionsresa och hoppas på att nå lönsamhet inom två år.

  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Uppköpsbud på Dignitana

    Dignitana i Lund steg med 67 procent på börsen på tisdagen. Orsaken är ett bud som kommer att göra skalpkylningsbolaget brittiskt. Vd Fredrik Jonsson berättar varför styrelsen vill sälja.

  • Paindrainer stänger fördröjd runda

    Lundabolaget Paindrainer har kommit i mål med en nyemission som varit på gång sedan 2023. Rundan leddes av av två nya ankarinvesterare och nu ska den ökade USA-satsningen bli verklighet.

  • Suturion får grönt ljus av FDA

    Lundabolaget Suturion har fått sin kirurgiska symaskin godkänd av amerikanska FDA. Nu börjar resan på riktigt. Vd Paan Hermansson berättar om planerna.

  • Första ordern viktig symbol för Bibb

    Det Spotlightnoterade medtech-bolaget Bibb Instruments säkrar sin första kommersiella order. I dagarna offentliggjordes också utfallet av den senaste nyemissionen.

  • Arjo sparkar vd:n

    Den Malmöbaserade medicinteknikjätten Arjos vd Joacim Lindoff får gå. Samtidigt skjuter bolaget upp sin planerade kapitalmarknadsdag och publicerar delårssiffror i förtid.

  • Ännu mer pengar till Magle

    Magle Group i Malmö har ännu inte stängt den företrädesemission som inleddes i november. Nu vill bolaget plocka in ytterligare 26,6 miljoner i en riktad emission.

  • Medimi blir norskt

    Lundabolaget Medimi som utvecklar avancerad läkemedelsdosering köper det norska bolaget Med Things som har en likartad produkt. Men trots att det är Medimi som är köparen är det norrmännen som tar kontrollen.

  • Medimi hoppas på svenskt genombrott

    Lundabolaget Medimi har tecknat ett nytt samarbetsavtal med apoteksaktören Apoex. Vd Johan Wiesel hoppas att det ska bli nyckeln till ett genombrott på den svenska marknaden.