I dag lanserar det Lundabaserade bolaget LumenLabs sin armatur Lumenizer 300. Med en patenterad teknik kan dess UVC-strålar desinficera miljöer från bland annat virus och mögelsporer, samtidigt som att det är ofarligt för människor.
I november bildades LumenLabs, i mars LumenLabs Nordic som ingår i koncernen och ska fokusera på distributionen i just Norden. Bakom bolagen finns bland annat entreprenörerna Philip Klang och Dennis Sahlström. De har tidigare bland annat sysslat med distribution av antigentester för covid-19.
Av en tillfällighet kom de i kontakt med den amerikanska forskaren David Brenner, som ligger bakom upptäckten. Den patenterade tekniken bakom Lumenizer 300 heter Filtered Far UVC och bygger på tio års forskning av David Brenner på Center for Radiological Research vid amerikanska Columbia University. David Brenner sitter även i styrelsen på LumenLabs.
– I dag ska vi börja lansera oss. Vi för också samtal med några stora svenska byggkoncerner och lamptillverkare i bland annat Schweiz. Tanken är att de ska kunna köpa lamporna och göra sin egen lösning, säger LumenLabs vd Philip Klang till Rapidus.
Redan nu pågår test med den nya tekniken.
– Vi har satt upp lampor i Mölndals kommun och Mindpark i Helsingborg, säger företagets vice vd Dennis Sahlström.
UVC-ljus och det nyare Far-UVC har länge använts i bland annat tung industri. Men strålarna är skadliga för människor, något som tekniken som Lumenizer 300 bygger på har åtgärdat. Utöver ett patent har de nu även fått CE-märkning samt ett tiotal olika certifieringar i Asien och Europa som enligt grundarna styrker dess effektivitet och säkerhet.
– Det fungerar även i vatten, så ett projekt vi drömmer om att också kunna rena vatten på platser i världen där det behövs, säger Dennis Sahlström.
Produktionen sker i Asien och bolaget är redo att påbörja försäljningen omgående.
– Förhoppningsvis kan vi börja med lanseringen i juni, nu drar vi igång med marknadsföringen, säger Philip Klang.
Mette Carlbom