Bara 16 procent av de skånska företagens styrelser är jämställda, en siffra som står och stampar på oförändrad nivå. Det visar en ny rapport från Luleå tekniska universitet som gjorts på uppdrag av Almi. På samma gång visar det sig att företag med jämställda styrelser har en signifikant högre lönsamhet än övriga företag.
– Det är beklämmande att det går så långsamt, och just när det kommer till jämställdheten i styrelser står det i stort sett stilla. Normer och stereotyper är en stor del av problemet och samhällsstrukturerna i stort. Vi behandlar män och kvinnor olika, säger Marie Krüeger, vd på Almi Skåne.
Undersökningen visar också att företag med jämställda styrelser har både bättre lönsamhet och omsättning än de som har en sned könsfördelning.
– Vi ser att en jämställd styrelse bidrar positivt till företagets utveckling. Vi har märkt att det är viktigt att framhäva just lönsamheten, eftersom de flesta företag tyvärr inte drivs av idén om rättvisa och jämställdhet. När människor ser vinsten i att lyckas med jämställdhet förstår fler vikten av mångfald.
Marie Krüeger säger att det händer något när fokus läggs på hur kommunikationen sker och då framförallt på att kommunicera på inkluderande och könsneutralt sätt.
– När vi lyssnar på de behov som finns inom en grupp, och lämnar tanken på ”one size fits all” så blir det också fler som engagerar sig. Även erfarenhetsutbyte mellan olika kvinnor har varit ett lyckat koncept. En personlig reflektion jag har är att man inte ska vara helt främmande för kvotering, i dag finns det ju redan en osynlig kvotering där män rekryterar män, så kvotering skulle vara ett effektivt sätt för att förändra det.
Julia Eriksson