lördag 15 februari 2025

inloggad som

Special: Bluetooth-skapare tilldelas anrikt pris

Lundaforskaren och Ericsson-veteranen Sven Mattisson lämnar företaget efter 26 år för att gå i pension. Han kan nu jämföras med Thomas Edison, eftersom han snart tilldelas Adelsköldska guldmedaljen. 

Adelsköldska medaljen delas ut av Kungliga Vetenskapsakademien en gång per decennium. Första gången var 1909 och Sven Mattisson blir den elfte medaljören. 2010 var förra gången priset delades ut, då till atomfysikern Sune Svanberg som även han har bakgrund i Lund. 

– Man är ju i fint sällskap, det kan man lugnt säga. Första gången priset delades ut var till Edison, säger Sven Mattisson till Rapidus. 

Akademien valde Sven Mattisson för hans ”pionjärinsats inom radiokommunikation, specifikt den analoga radioteknikens miniatyrisering och strömsnålhet, vilket har varit helt avgörande för utvecklingen av standarden Bluetooth.”

– Det är kul på flera sätt. Personligen är det väl alltid roligt att få en utmärkelse, särskilt en så speciell som denna, men jag är också väldigt glad för mitt ämnesområde. Elektronikkonstruktion känns ibland som något som katten släpat in. Det lyfts sällan fram när man talar om nya innovationer. Men det är något som alla innovationer behöver, så det är kul att det blir lite uppmärksammat, säger Sven Mattisson. 

Likt vid många stora teknikframsteg fanns det många personer som var med i utvecklingen av Bluetooth. Mattisson nämner bland andra de skånska näringslivsprofilerna Tord Wingren och Örjan Johansson samt holländaren Jaap Haartsen. 

Innan medaljceremonin, som äger rum i juni i Stockholm, ska Sven Mattisson hinna gå i pension efter 26 år på Ericsson.

Hur ser du på Lunds mobilkluster i dag, jämfört med när du började på 1990-talet? 

– I samband med alla stora neddragningar som varit har jag hört hur man oroar sig för Lunds och Ideons framtid. Jag kan förstå enskilda personers oro när de blir av med jobbet, men kollar man brett på det så tror jag inte vi behöver oroa oss. Man kan till exempel jämföra vad som finns på Ideon i dag jämfört med när jag var doktorand; då fanns det kor! Det var betesmark. Så även om tre fjärdedelar av alla inom Ericsson förlorar jobbet så finns det betydligt fler jobb på Ideon nu. Kolla till exempel på Astra Zeneca-byggnaden i dag. Det jobbar fler personer där nu än under Astra Zenecas tid. 

Vad behövs för att Lund ska stärka sin position inom telekom? 

– Vi behöver bli bättre på att nå ut med den riktigt framstående forskningen. Det är fortfarande motigt för Lund jämfört med Stockholm, det är svårt att få uppmärksamhet. Även om det inte är någon betesmark här längre så är avståndet till Stockholm fortfarande stort. Det gör det svårt att till exempel få forskningspengar, Lunds universitet får färre anslag än Stockholm och Göteborg. 

Emiliano Strauss

Lundaforskaren och Ericsson-veteranen Sven Mattisson lämnar företaget efter 26 år för att gå i pension. Han kan nu jämföras med […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Akut läge i återbruksbolaget

    Godsinlösen Nordic, GIAB, i Malmö är i akut likviditetsbrist. Vd Christer Persson kan inte utesluta konkurs eller rekonstruktion. Aktien störtdök efter dagens besked.

  • Norskt IT-företag köper Competensum

    ,
    HR-konsultföretaget Competensum i Helsingborg har blivit med norska ägare. — Vi kommer behöva rekrytera nu, säger vd Camilla Danielsson.

  • Upp och ned i rapportströmmen

    Medan Precise Biometics inte infriade förväntningarna gick det desto bättre för Careium. Både Kjell Group och Eolus meddelar nya finansiella målsättningar. Här är dagens skånska kvartalsrapporter.


  • Vägen till det “omöjliga”: lönsam tillväxt

    Många startups misslyckas för att de saknar ett marknadsbehov. Men det finns lösningar på problemet. Här listar riskkapitalisten Jan Dahlqvist några av stegen som leder till framgång.

  • God fortsättning!

    Hej alla Rapidusfans. Efter en välbehövlig julvila är vi igång igen med bevakning av Sveriges mest underbevakade näringsliv, sett i […]

  • Med sikte på ett nytt och bättre år

    Gott nytt år, alla kära läsare. Nu stänger vi 2024 som rent ut sagt blev ett skitår. Vi ser fram emot ett bättre 2025 där lägre räntor ger fler investeringar som sätter snurr på hjulen för oss alla.

  • Nyhetskrönika

    Det saknades inte dramatik i skånskt näringsliv under 2024. Mellby Gårds tvärvändning i försäljningen av Academedia till Roger Akelius tog nog priset. Här följer några av Rapidus höjdpunkter under det gångna året.

  • Den största utmaningen för startups

    Under tre säsonger med Rapidus podcast Lejonkulan har programledare Jan Dahlqvist intervjuat 45 startup-entreprenörer. Här är hans spaning av startup-bolagens största utmaning och misstag.

  • Sverige är inte innovationens land

    Via Lejonkulan har jag haft förmånen att intervjua 45 entreprenörer om deras största utmaningar och risker inför framtiden. En sak står klart – Sverige riskerar att halka efter i den globala kapplöpningen om startups och talanger.

  • Så fungerar venture debt

    Tror du stenhårt på ditt företag men har svårt att få riskkapital genom att sälja aktier? Då kan du se på möjligheten att få ett tillväxtlån från en riskkapitalist. Rapidus krönikör och poddprogramledare Jan Dahlqvist förklarar hur det fungerar.

  • Se upp för vanliga fällan i startups

    Det vimlar av fallgropar för en startup. Även den som hittar kunder och får i gång försäljningen kan falla på målsnöret, till exempel på grund av en illa skött ”cap table”. Men vad är det? Riskkapitalisten Jan Dahlqvist, delar med sig av sina erfarenheter efter 25 år i branschen.

  • Glad midsommar!

    Ännu ett utgivningsår är till ända för Rapidus. Efter mer än 200 nyhetsbrev och 600 artiklar går vi på redaktionen in i sommarutgivning. Det innebär att vi bara ses på måndagar fram till den 12 augusti. Intressanta sommarintervjuer utlovas.

  • Sälja eller sälja ut?

    Skånska etablerade företagare skrattar hela vägen till banken när de säljer sina företag. Kommer fler att säljas? Ja, det är högst sannolikt. Det är ju kul för aktieägarna, men tråkigt för regionen.