tisdag 15 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Special: Skatteförändringarna att tänka på 2021

|  
|  

Det nya året innebär som vanligt nya skatteregler att ta hänsyn till. Rapidus har tillsammans med PwC:s skattechef i Skåne tittat på förändringarna för att se vilka som våra läsare kan dra störst nytta av och var fällorna finns. 

Det mest uppenbara är att bolagsskatten sjunker från 21,4 till 20,6. För de större bolagen kan även den nya skattereduktionen vid inventarieköp innebära mycket sparade pengar. För privatpersonerna bakom bolagen kan den nya reduktionen för investeringar i grön teknik även vara intressant. 

– Skattelagstiftningen är föränderlig i sin natur och det finns till exempel en grön skatteväxling som vi länge gått mot i Sverige. Men det är samtidigt lite annat fokus i skatteförändringarna inför 2021, framför allt med flera covidrelaterade stödåtgärder i luften som syftar till att hålla ekonomin uppe under pandemin, säger PwC:s Anders Månsson. 

För de mindre företagen är kanske den bästa nyheten att det så kallade växastödet utvidgas. Nu kan upp till två personer anställas med nedsatta arbetsgivaravgifter. Om de dessutom är mellan 18-23 år gamla så aktiveras den tillfälliga ungdomsrabatten som börjar gälla den 1 april. Även expertskattens utvidgande från tre till fem år kan vara av intresse för många Öresundsbolag. 

– Den ger skattelättnader för individer som rekryteras in från utlandet och som besitter expertkunskap som kan vara svår att få tag på inom Sveriges gränser. Det finns en konkurrens mellan olika länder om spetsexperterna, i stort sett alla europeiska länder har sådana lättnader. Jag tror vi är ganska bra på att attrahera dessa experter och att expertskatten är väldigt viktig där. Men sen är det nog många som gärna hade velat se ännu mer lättnader för att stärka Sveriges position i konkurrensen, säger Anders Månsson. 

Emiliano Strauss

Det nya året innebär som vanligt nya skatteregler att ta hänsyn till. Rapidus har tillsammans med PwC:s skattechef i Skåne […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • IT-profilen vill sälja drönare

    Drone as a Service, DaaS, är den nya affärsidén bakom Sebastian Merlövs nystartade bolag. – Sverige och Europa kommer att behöva tillverka miljontals drönare. Nu har vi startat ett bolag som ska se till att det händer, säger han.

  • Finch sätter sin AI i hårdträning

    Techprofilen Hannah Meiton och hennes Ampli Ventures investerade i början av året i Malmöbaserade AI-bolaget Finch. Nu kliver hon in i styrelsen för att sätta bolagets AI-modell i hårdträning.

  • Klart med ny omgång av Malmös näringslivsresidens

    Malmö Residency, ett residensprogram för utlänningar som vill testa jobba i Malmö, har utökats till dubbelt antal platser eftersom intresset var ännu större än förra gången. Och nu är deltagarna utsedda.


  • Är det Europas tur nu?

    KRÖNIKA: Kan Trumps galenskaper trots allt ge Europa en välbehövlig spark i baken? USA har förvisso lånat sig till tillväxt, men Europa har inte gjort någonting. Vi får inte stå stilla medan världen springer ifrån oss, skriver Rapidus krönikör Jan Dahlqvist.

  • Småföretagen betalar priset för Trumps tariffer

    USA:s handelskrig med resten av världen påverkar alla, men i synnerhet små företag. För Sofia, småföretagare i Småland är detta inte storpolitik, det är vardag. Hon är en av dem som får betala priset för global osäkerhet, skriver Rapidus krönikör och delägare Jan Dahlqvist.

  • Räntenedgången har inte tagit skruv

    De sänkta räntorna har fått mindre effekt än många trodde på marknaden för företagsförvärv, M&A. Istället krävs något annat för att det ska vända på allvar – och det kan ta tid, säger bland andra Johan Strandberg på PwC.

  • Vägen till det “omöjliga”: lönsam tillväxt

    Många startups misslyckas för att de saknar ett marknadsbehov. Men det finns lösningar på problemet. Här listar riskkapitalisten Jan Dahlqvist några av stegen som leder till framgång.

  • God fortsättning!

    Hej alla Rapidusfans. Efter en välbehövlig julvila är vi igång igen med bevakning av Sveriges mest underbevakade näringsliv, sett i […]

  • Med sikte på ett nytt och bättre år

    Gott nytt år, alla kära läsare. Nu stänger vi 2024 som rent ut sagt blev ett skitår. Vi ser fram emot ett bättre 2025 där lägre räntor ger fler investeringar som sätter snurr på hjulen för oss alla.

  • Nyhetskrönika

    Det saknades inte dramatik i skånskt näringsliv under 2024. Mellby Gårds tvärvändning i försäljningen av Academedia till Roger Akelius tog nog priset. Här följer några av Rapidus höjdpunkter under det gångna året.

  • Den största utmaningen för startups

    Under tre säsonger med Rapidus podcast Lejonkulan har programledare Jan Dahlqvist intervjuat 45 startup-entreprenörer. Här är hans spaning av startup-bolagens största utmaning och misstag.

  • Sverige är inte innovationens land

    Via Lejonkulan har jag haft förmånen att intervjua 45 entreprenörer om deras största utmaningar och risker inför framtiden. En sak står klart – Sverige riskerar att halka efter i den globala kapplöpningen om startups och talanger.

  • Dags för årets 34:or

    Äntligen! Nu är årets lista klar med 34 företagare som är max 34 år – som ska få en eloge för flit, smarthet och framgång.