onsdag 5 juni 2024

inloggad som

Unga havre-företagare växer upp

|  
|  

Årets UF-företag i Skåne 2020, Heja Havre, sadlar om till aktiebolag. Om några veckor startar produktionen av deras on the go-gröt.

– Vi har redan hela produktionskedjan klar från tillverkning och lager till återförsäljare, säger vd Maja Szokolay (mitt i bilden) som driver företaget tillsammans med de tidigare klasskamraterna Stella Heffler och Agnes Wallin.

Deras affärsidé är att sälja snabbfixad havregrynsgröt i portionsförpackning, något de själva saknade på marknaden. I mars utnämndes Heja Havre till Årets UF-företag i Skåne och i maj deltog Helsingborgsentreprenörerna i SM i Ung Företagsamhet för att göra upp om platsen som Årets UF-företag i Sverige 2020.

– Det kändes naturligt att starta ett riktigt bolag efter sommaren. Vi har lärt oss massor under året och framför allt samarbetar vi väldigt bra, säger Maja Szokolay.

Trion har själva gått in med kapital och har även startat en crowdfunding-kampanj. Än har de inte tagit in några externa finansiärer, utan driver verksamheten med hjälp av egna pengar. Tillverkningen står de själva för, liksom marknadsföring och försäljning. Som rådgivare har de bland andra Hövdings vd Fredrik Carling, Joakim Loveng på Hälsomatlådan i Helsingborg och Ulrika Sydmark som driver konsultfirman Quality Management Guidance.

– För oss känns det viktigt att bygga upp allt själva. Ulrika Sydmark är oerhört kunnig inom livsmedelsbranschen och är en stor tillgång, säger Maja Szokolay.

Havregrynen som är själva basen i Heja Havres produkter kommer från Skånemöllan i Landskrona och tillverkningen sker i Hälsomatlådans lokaler i Helsingborg. Än så länge säljs produkterna främst i lokala butiker i Helsingborg, men enligt vd Maja Szokolay är de på gång att teckna avtal med ”en större livsmedelsaffär på nätet.”

Sara Nkwe Assarsson

Årets UF-företag i Skåne 2020, Heja Havre, sadlar om till aktiebolag. Om några veckor startar produktionen av deras on the […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Köpfest i skånska bolag 

    Skånska bolag lockar investerare. IT-företaget Nordlo köper ett skånsk familjeföretag och tripplar därmed sin omsättning samtidigt som Spiltan Invest investerar stort i ett stenkrossbolag från Blentarp. 

  • Sälja eller sälja ut?

    Skånska etablerade företagare skrattar hela vägen till banken när de säljer sina företag. Kommer fler att säljas? Ja, det är högst sannolikt. Det är ju kul för aktieägarna, men tråkigt för regionen.

  • Precise toppvärvar från Lime

    Efter lyckade kostnadsbesparingar värvar Precise Biometrics en ny finanschef i ekonomiprofilen Maria Wester. Hon har tidigare haft samma roll på Min Doktor och lämnar i sommar Lime Technologies.

  • Danmarkskollen – Swifties, troll och krig

    ,
    Danskarna pratar gärna om Sverige när något går fel, som Sverigedemokraternas trollfabrik. Men det finns också en viss avundsjuka från Köpenhamn, till exempel när superstjärnor som Taylor Swift inte tar sig över sundet.