lördag 23 november 2024

inloggad som

Avionero timmar från konkurs – nu expanderar de

|  
|  

18 timmar. Så mycket skilde flygbokningssajten Avionero från en möjlig konkurs efter att coronakrisen fått investerare att dra sig ur. Men med den lilla marginalen fick vd Lars Kristensson och huvudägaren Özkan Ego in 4,9 miljoner kronor från investerare och 1,5 miljoner i ett lån från Almi. Nu tänker företaget på att expandera igen.

– Vi gjorde nog historiens snabbaste investeringsrunda på två veckor. 18 timmar efter att vi fått alla bitar på plats så var ett styrelsemöte inbokat. Där var alternativen nyemission eller konkurs, säger Lars Kristensson till Rapidus.

I början av 2020 hade Avionero fullversionen av sin bokningssajt ute i flera länder och hade investerare på väg in i en runda som byggde på den lanseringen. Emissionen skulle ske i slutet av mars. I stället slog coronapaniken till, flygmarknaden blev nära nog noll och investerarna drog sig ur.

– Det bara sopade rent framför oss på några dagar. All marginal i bolaget var förbrukad så det var ett jäkla panikläge. 95 procent av investerarna stängde dörren och sa aldrig i livet. Men våra stora konkurrenter tar den största smällen, de måste sparka folk och städa upp i minst ett år framöver. Det ger oss en enorm möjlighet, säger Lars Kristensson.

Nu säljs det återigen flygresor och marknaden växer månad för månad, även om den är långt från nivån för ett år sedan. Enligt Lars Kristensson har försäljningen för Avionero fördubblats varje månad sedan i april. Pengarna som kom in i panikrundan är nu tänkta att räcka till expansion året ut.

–Om vi ska köra på som vi önskar och få ordentlig tillväxt så behöver vi en injektion till innan nyår för att bygga vidare. Vi har inte gjort någon aggressiv marknadsföring, men har öppnat ett nytt land var tredje månad. Vi skulle startat i Frankrike i juli, men nu hoppas vi kunna göra det i januari i stället, säger Lars Kristensson.

Niclas Lindstrand

18 timmar. Så mycket skilde flygbokningssajten Avionero från en möjlig konkurs efter att coronakrisen fått investerare att dra sig ur. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Gridly byter vd – hon ska leda globala expansionen

    Helsingborgsföretaget Gridly ändrar i ledningen och tar för första gången in en vd utifrån. När bolaget tar sikte mot nya branscher är det Anna Albinsson som ska visa vägen.

  • Kändisbolaget får ny chans

    Malmöbolaget Freedrum Studios ser ut att överleva igen. Detta sedan konkursförvaltaren sålt tillgångarna i bolaget till nygamla ägare.

  • Ung entreprenör skapar sökmotor för vetenskapliga artiklar

    Hector Fioretos med det nystartade AI-bolaget Wayless vill hjälpa biomedicinska forskare att navigera i havet av vetenskapliga artiklar.

  • Vultus säljer till norrmän

    Jordbruksteknikbolaget Vultus i Lund ger upp och säljer hela sitt inkråm till ett norskt bolag. – Vi prickade värsta börsperioden på 20 år, säger vd Per Karlsson.

  • Tech-profil ska leda forskningsbolag till marknaden

    Ideonbolaget Pluvioflows algoritm ska göra samhällen mer redo att hantera översvämningar. Nu vänder sig bolaget till marknaden med en ny vd och en känd tech-profil som ordförande.

  • Najell hoppas på babyboom

    Medan branschen för barn- och babyprodukter är i kris går e-handelsbolaget Najell från Lund mot strömmen. Vd och grundare Niklas Najafi Kristensen spår en lönsam tillväxt på 70–80 procent i år.

  • Den akuta krisen i Tretton37 är avvärjd

    IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund har utretts av Kronofogden för obetalda skatteskulder i mångmiljonklassen. Rapidus kan dock meddela att bolaget har betalt av skulderna. Därmed är den mest akuta krisen i bolaget avvärjd. 

  • Kronofogden utreder Tretton37

    För drygt en månad sedan kunde Rapidus avslöja krisen i det en gång så framgångsrika IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund. Nu utreds bolaget av Kronofogden för en obetald skatteskuld – och klockan tickar.

  • Tufft läge för Crunchfish

    Finanserna är fortsatt pressade i Malmöbaserade Crunchfish. Bolaget tar nu in mer pengar från ägarna, men det står redan klart att rundan inte kommer att bli fulltecknad.

  • Så ska hon ska vända Qvickly

    Att äga kundernas fakturor kan bli en dyrköpt historia. Det fick Malmöbolaget som tidigare hette Billmate erfara med tunga kreditförluster. Lena Martini fick för några år sedan uppdraget att täppa till hålen i det sjunkande skeppet. Så här har hon gjort.